Skiles: niet alleen voor kinderen!

Skiles: niet alleen voor kinderen!

De mooiste familievakantie van het jaar staat weer voor de deur: de wintersport. Er is geen andere vakantie waar je zo intensief met je familie van kunt genieten. Heerlijke afdalingen maken, warme chocolademelk met slagroom drinken en ’s avonds samen bij de open haard nagenieten. Maar je moet wel kunnen skiën en dat moet je leren. Dat geldt voor iedereen. Als kind leer je het snelste en dat gaat het beste in de skischool waar je spelenderwijs onder deskundige leiding je eerste bochtjes maakt.

Maar tijdens de kerst- en krokusvakantie valt het steeds weer op dat veel ouders de hele week met hun kinderen vrij skiën. Op zich helemaal niet gek natuurlijk, want tijdens de vakantie heb je tijd voor elkaar en wil je ook de skidagen zo veel mogelijk samen doorbrengen. Maar vaak laat de skitechniek te wensen over. Vooral op ijzige pistes of als de sneeuw in de middag wat papperig wordt komt de gewone Nederlandse skitoerist al snel in de problemen. De schuld wordt vaak gegeven aan het materiaal. ‘De ski’s zijn niet meer scherp’ of ‘in de zachte sneeuw kun je ook niet draaien met deze die ski’s’! Allemaal smoesjes, want de skileraar heeft er klaarblijkelijk allemaal geen problemen mee. Het ligt dus bijna altijd aan de skitechniek, of beter gezegd: het ontbreken daarvan. 

  Skiën als de leraar

  Vaak wordt het skiniveau van de ouders als graadmeter toegepast of de kinderen nog op les moeten ja of nee. En dat is zonde, want juist op jonge leeftijd is skiles efficiënt. Dan kun je snel het verschil maken tussen skiën als een gemiddelde toerist of echt skiën zoals de skileraar! 

  Neem les

  Ons advies is dus: laat je kinderen de hele skischool volgen tot en met het hoogste niveau. Dan leggen ze de basis voor hun hele skileven. En neem zelf ook even een lesje, je zult zien dat je dan wel grip hebt op ijs en in papsneeuw prima kunt sturen. Je haalt dan meer uit je wintersportvakantie. En je kinderen? Die willen misschien ooit wel zelf skileraar worden!

    Indoor ski

    • Bezoek een van de sneeuwbanen in Nederland en schaaf je techniek voor je op vakantie gaat even bij! Tijdens de schoolvakanties zijn er speciale ‘snowcamps’ voor kinderen op de sneeuwbanen. 

    Meer over