Mont Saint-Michel

FrankrijkVan Parijs naar Mont Saint-Michel: fietsen in Frankrijk

De nieuwe fietsroute Véloscénie verbindt over 454 kilometer lengte twee belangrijke religieuze monumenten uit de rijke geschiedenis van Frankrijk: de helaas onlangs zo zwaar getroffen Notre Dame en Mont Saint-Michel. Van het nu bloedende hart van de Franse hoofdstad naar de gedenkwaardige rots pal voor de kust van Normandië, waar monniken de rust voor bezinning zochten. Onze fietsexpert Bert Sitters was er als de kippen bij om deze prachtige nieuwe route aan zijn fietsoeuvre toe te voegen.


Na een hectische start in Parijs fiets je door een zee van ruimte. Een groot deel van de fietspaden is aangelegd op voormalige spoorbanen: een voie verte (groene weg) noemt men dat in Frankrijk. De Loire staat bekend om de sierlijke kastelen uit de Franse Gouden Eeuw tijdens het regime van de Zonnekoning. Maar ook langs de Véloscénie ontdekken we een reeks aan exemplaren die zo uit een sprookjesboek ontsnapt lijken. Eveneens uit de oude doos lijken de kneuterige dorpen met de geur van vers stokbrood uit de boulangerie en even uitrusten op een terras met een café crème. Het gaat te ver om de hele route te beschrijven, daarom licht ik er in het kort enkele hoogtepunten uit.

Vertrekken bij de Notre Dame


Even schieten er wat beelden uit ‘De klokkenluider van de Notre Dame’ door me heen terwijl we op de fiets stappen. Niet wetende dat het majestueuze gebouw later getroffen zal worden door een verwoestende brand. Op het fietspad langs de Seine kijk ik nog een keer om, maar dan laat ik het imposante bouwwerk achter me en duik de nauwe rue Dauphine in, op weg naar de boekenstalletjes van de rue de Buci. Hier hoef je niet op te passen voor auto's, maar wel voor voetgangers!

Notre Dame
  • Startpunt van de Véloscénie: de (toen nog onaangetaste) Notre Dame.
Seine
  • In Parijs fiets je eerst een stuk langs de Seine
Wandelstraat
  • Geen auto's op je route in Parijs, maar wel voetgangers.

Fietsen door Versailles


Net als Zonnekoning Lodewijk de Veertiende te paard, maar nu op een ijzeren paard, steven ik op deze lange statige laan af op zijn riante paleis in Versailles omgeven door de grootste tuin ter wereld. Alles is perfect symmetrisch aangelegd.

Kasteel van Rambouillet


Achter een waterpartij met kunst prijkt dit kasteel uit de 14e eeuw, dat is uitgebreid en verbouwd door Lodewijk de Zestiende. Deze kleinzoon van de Zonnekoning kwam tijdens de Franse Revolutie aan zijn einde onder de guillotine. Napoleon kwam hier graag. Het bombastiche bouwwerk is nu presidentieel buitenverblijf. Tijdens zijn bezoek aan Frankrijk bracht Nelson Mandela hier de nacht door. De fietsroute voert me over een erelus door de kasteeltuinen.

Dominante maîtresse


In het kasteel de Maintenon, waarvan de oudste delen dateren uit de 12e eeuw, woonde de dominante Madame de Maintenon. Eerst was zij de maîtresse van de Zonnekoning, maar later zijn geheime vrouw. De weelde maakt duidelijk dat mevrouw geen genoegen nam met een eenvoudig optrekje. Bij het kasteel zijn restanten van een hoge overspanning van een aquaduct dat Lodewijk de Veertiende liet bouwen om de waterslurpende tuinen van Versailles ook in droge tijden vochtig te houden.

Culinaire tips

  • Lunch

    Lekker eten met een wijntje kan overal langs de route. Tijdens de lunchuren bieden de dorpsbistro's een voordelige plât du midi.
Onze top vier tijdens de route:   

    La Café Bleu in Chartres


    Een trendy zaak met een sfeervol terras onder de bomen tegenover de kathedraal.

    Chez Fano
 in Alençon


    Een simpel familierestaurant zonder kapsones, maar het eten is uit de kunst. Samen te vatten als: creatief en genereus. Een menukaart zul je hier niet aantreffen, maar het dagelijks aanbod staat met krijt op een schoolbord. 



    Musée du Poiré in Barenton


    Normandië staat bekend om de appelcider, maar in deze omgeving produceert men een uitmuntende perencider. Volgens de lokale bevolking smaakt deze nog beter. Het museum is niet ver van de fietsroute.

    le Pré Salé in Le Mont Saint-Michel

    Mosselen met frieten kun je hier, met de mosselbanken van Cancale in het blikveld, niet overslaan. Op de rots zelf zijn de gerechten vrij prijzig, maar dit restaurant aan de overzijde van het grote parkeerterrein laat je in het mosselseizoen smullen tegen een redelijke prijs.

Middeleeuwen in Frankrijk

Chartres is een vrij kleine stad met een middeleeuwse benedenstad en het totaal opgeknapte centrum op een heuvel. De kathedraal zie je van alle kanten, maar het mooist is het godshuis van binnen door enorme gebrandschilderde ramen. De taferelen zijn pakkend. Bij zonsondergang geven de ramen een mystieke blauwe gloed. Noch meer gloed geeft de lichtshow die na het invallen van de duisternis de belangrijkste gebouwen van stad op een speelse en kleurrijke wijze onder de aandacht brengt. 

Kasteel van Carrouges


In deze dunbevolkte omgeving met boerendorpen verwachten we geen kasteel met een dergelijke allure. Vanaf een heuvel dalen we af over een lange oprijlaan naar deze rijkdom. De brug over slotgracht versterkt m’n gevoel een echt kasteel te betreden. Opmerkelijk is dat de diverse bouwstijlen toch één fraai geheel vormen. 

Dwalen door Domfront

We moeten even klimmen naar de heuveltop, maar op dit strategische punt ligt Domfront
, een pareltje met middeleeuwse vakwerkhuisjes. Het is heerlijk dwalen over de keitjes van de oude en smalle straatje. Zo moeten alle plaatsen van Normandië er ooit uitgezien hebben. Op de top van de heuvel staat de ruïne van het kasteel met een uitzicht van bijna 360 graden


Eindpunt Mont Saint-Michel


De slotakkoorden van deze fietstrip overtreffen alles. De mistflarden in de vroege morgen hangen nog boven de slikken van de Baai Mont Saint-Michel, maar langzaam duiken de contouren van de 170 meter hoge torenspits boven de rots op. De gewijde plek waar al sinds het jaar 800 monniken hun dagelijks leven doorbrengen. Mijn laatste kilometers op de pedalen zijn met dit uitzicht een waar fietsfeest. 
Pal voor de rots knijp ik in de remmen om de tijd te nemen en te genieten van deze unieke compositie van natuur en architectuur midden in het voortdurend terugkerende spel van eb en vloed.
 Ooit liep de weg over de zeebodem en was Mont Saint-Michel bij vloed alleen per boot bereikbaar. Nu loopt de weg op palen om het spel van het water alle ruimte te geven. Een beter einde kun je je niet voorstellen na 450 kilometer op de fiets! 

De Véloscénie

  • Treinspoor

    De Véloscénie is 454 kilometer lang. Bijna de helft gaat over vrijliggende fietspaden en andere delen over voornamelijk rustige wegen. 
Een groot deel is vrij vlak, maar er zijn ook etappes met hellingen. Zie je daar tegenop, dan is een e-bike een oplossing.
 Over het algemeen zijn er redelijk wat campings, hotels en B&B's, maar in sommige etappes is dat wat minder.
Daar waar de route over een voormalige spoorlijn gaat, liggen winkels, cafés en restaurants niet direct aan de route. Je moet dan voor dorpen en stadjes even van de route af. 
Je kunt van Nederland naar Parijs fietsen met de gids van Paul Benjaminse. Deze route sluit bij de Notre Dame aan op de Véloscénie.

Hoe kom je er?

  • Fiets

    De fiets kan mee in de trein naar Parijs, maar dit mag niet zomaar in de Thalys, met uitzondering van gedemonteerde en verpakte fietsen. Het pakketje moeten binnen 135 x 85 x 30 cm blijven en moet geplaatst worden in een van de grote bagagevakken Er moet wel ruimte zijn, anders mag het treinpersoneel de fiets weigeren. 
De fiets is wel toegestaan in andere treinen naar Parijs, maar dan zul je twee keer moeten overstappen. Reserveren voor de fiets is noodzakelijk. 
Ongeveer 10 kilometer van Mont Saint-Michel is het station Pontorson/Mont Saint-Michel. Vanaf dit station kun je met de fiets in de trein terug naar Parijs. Je moet wel overstappen en voor een aantal treinen reserveren. Een mogelijkheid is even doorfietsen naar Saint-Malo en daar de TGV naar Parijs nemen. Voor een treinplanning, kaartjes en fietskaartjes klik hier

Info

  • Mont Saint-Michel

    Je kunt ook fietsen huren; ook e-bikes. De fiets wordt afgeleverd bij het station Gare du Nord, dus het eindstation van de Thalys. Op het eindpunt bij Mont-Saint-Michel lever je de fiets weer in. Zonder fiets kun je dus ook met de Thalys naar Parijs. 

    Er is een handige Engelstalige gids van de Véloscénie uitgegeven door excellentbooks. In Nederland o.a. hier te koop. 

    
Ook op de website van de Véloscénie tref je veel informatie, ook over bezienswaardigheden en overnachtingen.  

Meer over