Italië Toscane fietsen Strade Bianchi Bert Romani RonReizen.nl

ItaliëGeweldig fietsen in Toscane

Het is een van de meest heroïsche wielerkoersen voor profploegen in het jaar, de Strade Bianche oftewel ‘de witte wegen’. Voortgekomen uit een wedstrijd die sinds 1997 werd verreden op klassieke fietsen waarvan je ruim een kwart van de afstand over onverharde wegen rijdt. Wij waren benieuwd en reisden per camper naar Toscane om delen van deze legendarische route te fietsen en te genieten van het Toscaanse landschap en het Italiaanse eten.

De Strade Bianche wordt altijd in maart vroeg in het voorjaar verreden. Wij kiezen voor de herfstperiode. Ten eerste omdat het dan in die regio nog half zomers is met temperaturen van rond de twintig graden en het Toscaanse landschap wat betreft kleur uniek is in die tijd. Bovendien is het er lekker rustig na het overvolle zomerseizoen.

Italië Toscane fietsen Strade Bianchi Bert Romani RonReizen.nl camper
 • Op pad!

Steile weg naar fraaie kerk

We reizen via Bologna waar we nog een uitstapje per fiets maken naar het Sanctuary van Madonna di San Luca. Een rooms-katholieke aan de maagd Maria gewijde pelgrimskerk in barokstijl boven op een heuvel. De weg er naartoe gaat steil omhoog en de hulp van de elektromotor op de fiets is meer dan welkom. Pelgrims lopen via de trappen die vier kilometer lang door een met 600 bogen gemaakte gang lopen. De kerk is het symbool van de stad en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Italië Toscane fietsen Strade Bianchi Bert Romani RonReizen.nl
 • Gelukkig heeft Bert bergop de hulp van de elektromotor!

Op en af fietsen in Toscane 

We vinden een goede camperplek in Greve in Chianti, midden in de wijnstreek aan de Strada Chianti. De wijnranken kleuren geel en oranje en geven het heuvelachtige landschap een prachtig aangezicht. We tillen de e-bikes van het fietsenrek en gaan op pad. Even een rondje om in te fietsen voordat we het gravel opzoeken. Via Montefioralle gaan we richting Panzano. Het gaat op en af tussen de wijnranken en boerderijen. Op de smalle landwegen rijdt bijna geen autoverkeer en is het prima fietsen. Onderweg even een pauze voor een cappuccino en een focaccia met Parmaham. Wat is het heerlijk in Toscane.

Italië Toscane fietsen Strade Bianchi Bert Romani RonReizen.nl
 • Heerlijk fietsen in Greve in Chianti.

De slager is een attractie! 

In Panzano begroeten we Dario Cecchini, de Italiaanse slager die beroemd geworden is via zijn serie op Netflix. Hij zit in seizoen 6 van Chef’s Table. Hij is van de achtste generatie slagers in Panzano en zijn slagerij is inmiddels een toeristische attractie geworden. Met een goed stukje biefstuk in de fietstas en een mooie Chianti van de lokale wijnboer kan ons avondeten niet meer stuk. (Bekijk hier de trailer van Chefs Table seizoen 6: https://www.youtube.com/watch?v=9wKIOTJtLdQ&t=41s)

Italië Toscane fietsen Strade Bianchi Bert Romani RonReizen.nl slager
 • De slager in Panzano werd wereldberoemd...

Siena kun je niet vaak genoeg geweest zijn

Volgende stop is de camping van Siena die iets buiten het centrum ligt. Een perfecte uitvalsbasis voor het parcours van de Strade Bianche maar ook voor een bezichtiging van de stad. Siena is zo’n plaats in Italië waar je niet vaak genoeg geweest kan zijn. Op het Piazza del Campo kan ik een dag lang op het terras zitten en genieten van de gebouwen, de mensen en de typische Italiaanse sfeer. Het is de plek van de Palio, de beroemde paardenraces die hier sinds 1287 op straat gehouden worden. Twee maal per jaar op 2 juli en op 16 augustus strijden de 17 wijken (contrade) die binnen de stadsmuren van Siena liggen tegen elkaar. De Piazzo was ook het decor van de openingsscène van James Bonds Quantum of Solace.

Italië Toscane fietsen Strade Bianchi Bert Romani RonReizen.nl Piazza
 • Dit Piazza in Siena stond decor voor een scene in James Bond.

Bezoek zeker de kathedraal in Siena

Ook de kathedraal mag niet ontbreken tijdens je bezoek. Kies daar voor de Opa Si Pass waarmee je toegang hebt op alle onderdelen in en rond de Duomo. We struinen nog even rondom het plein door de leuke winkelstraatjes, scoren een heerlijk belegd broodje en nemen de bus terug naar de camping. Morgen stofhappen!

Italië Toscane fietsen Strade Bianchi Bert Romani RonReizen.nl kathedraal
 • De hooggelegen en fraaie kathedraal in Siena.
Rons tipRons tip

Als je toch in Siena bent: ga naar Osteria Il Grattacielo voor een typische Toscaanse lunch met bijvoorbeeld ansjovis ingelegd met pesto. De keuze is er enorm en jij kiest gewoon wat je lekker vindt. Of boek een kookcursus in de stad bij het restaurant Osteria Enoteca Sotto di Fonti

Uitkijken en oppassen in Toscane

We stappen vroeg op de fiets en kiezen voor een lus boven Siena richting Radda in Chianti. We rijden deels over het profparcours en wisselen regelmatig van het asfalt naar de grindwegen. Soms met goed berijdbaar gravel, maar at en toe stuiteren we behoorlijk uit het zadel. Vooral met afdalen is het oppassen met veel losse keitjes. Nu rijden wij rustig op e-bikes met dikke banden, een makkie vergeleken met de lichte racefietsen waar de pro’s op rijden.

Italië Toscane fietsen Strade Bianchi Bert Romani RonReizen.nl gravel
 • Oppassen op het gravel.

Rustig fietsen en genieten

Gaandeweg krijgen we steeds meer respect voor de wielrenners die hier snoeihard overheen razen. Wij doen het op onze manier, dus lekker genieten van de omgeving en af en toe even stoempen omhoog. In Radda maken we een uitgebreide pauze. Pasta met everzwijnragout staat op het menu. Daar neem je even de tijd voor. Een echt Toscaans herfstrecept waar de everzwijnjacht nog hoort bij de traditie van het jagen. Een beetje truffel maakt het helemaal af. 

Italië Toscane fietsen Strade Bianchi Bert Romani RonReizen.nl fietsen
 • Genieten van het geweldige landschap.

Verliefd op Toscane

We zijn verslaafd geraakt aan het prachtige Toscaanse landschap en zakken verder af naar het zuiden. De regio Val D’Orcia rondom Pienza is prachtig in tientallen tinten goudgeel met verspreid oases van cipressen in het groen. In Chianciano Terme vinden we weer een goede camperplek vanwaar we de omgeving met de fiets weer kunnen verkennen. Ook hier genoeg gravel en grindwegen die heuvel op heuvel af voeren. Soms is het even oppassen als de stenen wel erg groot worden met wat stuurmanskunst en geduld komen we zonder kleerscheuren weer rond.

Italië Toscane fietsen Strade Bianchi Bert Romani RonReizen.nl kapel
 • Kapelletje onderweg.

Op het 'balkon' van Val d'Orcia

We passeren bij San Quirico d’Orcia het beroemde huis uit de film Gladiator en even verder het kappelletje Madonna di Vitaleta. Via Pienza gaan we door naar het middeleeuwse dorpje Monticchiello. Daar heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte velden, olijfbomen en wijngaarden, die tussen de slingerende wegen liggen die de pittoreske dorpjes verbinden. Monticchiello wordt wel het balkon van het Val d’Orcia genoemd. Wit van het stof zetten we de fietsen weer achterop de camper. De accu's gaan in het stopcontact en wij trekken nog een flesje wijn open. Dolce vita in Toscane…

Italië Toscane fietsen Strade Bianchi Bert Romani RonReizen.nl Gladiator
 • Het beroemde huis uit de film Gladiator.
Italië Toscane fietsen Strade Bianchi Bert Romani RonReizen.nl uitzicht
 • De uitzichten blijven betoverend.

Info

Meer over