Nederland vakantie camper Bert Romani RonReizen

NederlandNederland met de camper: de Maasvlakte

Met de enorme toename van camperverkopen door de coronacrisis zullen we ook in ons land de RV (recreational vehicle) steeds meer in het beeld zien. RonReizen-blogger Bert Romani houdt van de camper en trekt er regelmatig op uit. En dat hoeft helemaal niet ver te zijn!

Containerschepen lossen hun huizenhoge opgestapelde zeecontainers, mammoettankers brengen de ruwe olie en de binnenvaart vervoert alles verder Europa in. Daartussen zwemmen zeehonden, foerageren trekvogels en recreëert de mens. Parkeer je camper op de Landtong en verbaas je, geniet van de ondergaande zon op de Maasvlakte en overnacht in de buurt.

Nederland vakantie camper Bert Romani RonReizen
 • Op de Landtong met een kopje koffie genieten van het uitzicht.
Nederland vakantie camper Bert Romani RonReizen sunset
 • Voor deze sunset hoef je niet de wereld over...

Interactief uitje

De bouw van Maasvlakte 2 is een knap staaltje van landwinning waar Nederland over de hele wereld beroemd om is. Bovendien is de uitbreiding van de Rotterdamse haven als wereldhaven daarmee gegarandeerd. Als je nu wilt weten hoe ‘we’ dat gedaan hebben, ga dan eens kijken in Futureland, het gratis informatiecentrum over de aanleg en inrichting van Maasvlakte 2. Het centrum is gelegen op de Maasvlakte en wordt goed aangegeven op de verkeersborden. Het is een interactief uitje voor jong en oud. Leerzaam en interessant.

Nederland vakantie camper Bert Romani RonReizen Futureland
 • Futureland: een leerzaam uitje voor jong en oud.

Havens van de toekomst

Door een interactieve maquette kun je de bouw precies volgen en zie je hoe de sterke kademuren en zeewering is aangelegd. Je ervaart hoe groot Maasvlakte 2 is het al die terminals en de vooruitstrevende techniek waarmee de grote schepen gelost worden. Bovendien krijg je antwoord op de vraag waarom de haven van Rotterdam mee moet groeien met haar concurrenten zoals de havens van Antwerpen en Hamburg. 

Wanneer je de VR bril opzet, vlieg je naar de havens van de toekomst vol met drones en intelligente systemen. Ook het watertheater waarbij de aanleg van Maasvlakte 2 wordt geprojecteerd op een watergordijn is fantastisch om te zien.

Nederland vakantie camper Bert Romani RonReizen Maasvlakte containerschip
 • Maak een tour door het havenbedrijf en verwonder je over de enorme schepen.

Met de bus door het havengebied

Wanneer je de bus van Futureland Express instapt, maak je een bijzondere rondrit door het moderne havengebied. Je komt langs de nieuwste terminals en ziet een haven vol in bedrijf met al haar offshore activiteiten. De bus vertrekt vanaf Futureland en onderweg krijg je uitleg van de voorlichter. Er zijn verschillende thematoeren waaronder de energietour met een bezoek aan de slufter. Reserveren van een plek in de Futureland Express is noodzakelijk en kan via www.futureland.nl

Nederland vakantie camper Bert Romani RonReizen Maasvlakte containerschip
 • Enorm...

Ook met de boot

De Futureland Ferry vaart langs de kades en de containerterminals op Maasvlakte 2. Verbaas je over de grootte van de schepen en de enorme kranen die de containers lossen en laden. Ook de ferry vertrekt vanaf het informatiecentrum en onderweg kun je in meerdere talen uitleg krijgen via de audiotour op je smartphone. Denk aan je oortjes!

Ga voor meer informatie, prijzen en tickets naar www.futureland.nl.

Nederland vakantie camper Maasvlakte Bert Romani RonReizen
 • Verschillende ferry's varen door het gebied.

Tip

 • Futureland biedt een volle agenda met allerlei activiteiten voor jong en oud. Zo is er iedere zondag in de filmzaal een instappresentatie waarin de highlights van Maasvlakte 2 en de Rotterdamse haven aan bod komen. Ook de kinderworkshops zijn aan te raden, waarbij kinderen onder begeleiding van beeldend kunstenaar Joanna Smolarz van kunstatelier Het Kruithuis schilderlessen geeft en gebruik maakt van materialen die zij zelf heeft verzameld op de Maasvlakte. Data vind je op www.futureland.nl.

'Bootjes' kijken

Tijdens de bouw van de Maasvlakte en het Calandkanaal is er een groot deel van het eiland Rozenburg afgegraven. Wat overbleef is een langgerekt stuk land wat we nu de Landtong noemen. Het is een smal schiereiland van 10 kilometer lang en met toegang tot de haven. Deels is het een natuurgebied waar een mooi fietspad doorheen loopt. Vanaf de uitzichttoren heb je goed zicht op Maassluis, de olieraffinaderijen, opslagtanks, het Calandkanaal en de Nieuwe Waterweg. Helemaal aan het eind op de westpunt ligt een heuvel vanwaar je een prachtig panorama heeft en een goede in druk krijgt wat er in- en uitvaart. Zo trekken sleepboten de olietankers naar hun losplaatsen, varen binnenvaartschepen afgeladen landinwaarts en met een beetje geluk zie je een van de immens grote containerschepen binnenvaren.

Nederland vakantie camper Bert Romani RonReizen Landtong
 • Na de bouw van de Maasvlakte bleef de Landtong over.

Rijke natuur

En je zou het niet verwachten in zulk een industrieel gebied, maar het stikt er van de natuur. De Landtong is rijk aan vlinders, er nesten tal van oeverzwaluwen en aan de oevers ontstaan slikachtige gebieden waar verschillende waterplanten groeien. Ook vogels vinden er hun plek. Naast ganzen, zwanen en natuurlijk meeuwen landen er regelmatig scholeksters en scharrelen er grutto’s rond. 

Nederland vakantie camper Maasvlakte zeehonden Bert Romani RonReizen
 • Ook dit kun je treffen vlak bij de Maasvlakte!

In de buurt

 • Nederland Maasvlakte camper vakantie Brielle RonReizen

  Wil je naast het havengebied ook nog even een dorpje bezoeken, struin dan door het gezellige Brielle binnen de vestingmuren. Het historische stadje is zeer de moeite waard om te bekijken, een ijsje te halen of even in een van de boetiekjes iets leuks te scoren.

Rondvaart met de Fast Ferry

Vanuit Hoek van Holland gaat de Fast Ferry, een vaste lijndienst van het openbaar vervoersbedrijf de RET (Rotterdamse Elektrische Tram). De Ferry is in het leven geroepen om werklui snel in het Botlek-gebied te krijgen, maar je kunt als passagier deze dienst ook gebruiken voor een leuke rondvaart. De fiets kan mee, dus je kunt het gebied deels fietsend, deels varend ontdekken. Er zijn meerdere haltes waarvan één ook op de Landtong. Op het traject van Hoek van Holland naar de Maasvlakte mindert de boot vaart om van dichtbij tientallen zeehonden te zien op een klein strandje midden in de haven. Ze liggen er lekker in het zonnetje of zwemmen met hun kop boven het water uit. Check op de website www.ret.nl het vaarschema. 

Nederland vakantie camper Bert Romani RonReizen
 • De Fast Ferry neemt je mee het gebied door.
Nederland vakantie camper Bert Romani RonReizen sunset
 • Vooruit, nog een zonsondergang dan, omdat het zo mooi is. Gewoon in ons land...

Overnachten

 • Vrij overnachten is in het hele havengebied ten strengste verboden en ook zeer af te raden. Bovendien heb je tal van goede plekken in de buurt.

  Camping Gorshoeve en camping Ketjil liggen beiden in Oostvoorne en zijn een ideaal uitgangspunt om de regio per fiets te ontdekken. Maar onderschat de grootte van de Maasvlakte niet. Vanaf Oostvoorne is het 22 kilometer naar de Maasmond!

  Jachthaven Geijsman biedt 5 camperplekken en er is een camperplek in Maasluis en Hoek van Holland. Dan is Brielle ook een goed alternatief met drie campings: de Krabbeplaat, de Meeuw en camping de Lepelaar

Meer over