De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Fietsen in Dublin

IerlandCitytrip Dublin: de gezelligste stad van Europa

Een stedentrip naar Dublin staat garant voor een prachtcombinatie van ontspanning en historisch besef. Wat wij van tevoren niet wisten is dat je er zo blij wordt. Dus wil je een weekendje weg? Dublin is altijd een goed idee!

De gevolgen van het Corona-virus zijn ongekend. Daar zijn we ons terdege van bewust en ook hier bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. Maar ook al is reizen op dit moment niet mogelijk/wenselijk, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe reisinspiratie op voor de toekomst! Zoals hier in Dublin...

Het mooiste van Dublin is dat er zoveel Ieren wonen. Ieren geven je energie en een goed gevoel. Ze hebben problemen genoeg, maar ze weten: het heeft geen zin om daar heel lang bij stil te blijven staan. En dat moet je ook zeker niet doen als je in Dublin bent. Ook Freud kwam al snel tot de conclusie dat alleen de Ieren niet vatbaar zijn voor psychoanalyse. Verwacht geen antwoorden, maar vermaak je met vragen stellen. In Dublin wordt alles opgelost met een goede grap, muziek en… een Guinness.


Waar wij heel blij van werden in Dublin:

1. Slattery’s Bar: zoals een pub bedoeld is

Er zijn in Dublin zoveel leuke pubs dat je bijna blij bent dat het regent. Geen beter excuus om even naar binnen te gaan. Mijn favoriet is de Slattery’s Bar. Als je langs de gevel loopt, heb je al het gevoel dat je naar binnen móet. Bang om iets te missen. We waren misschien maar vier dagen in Dublin, hier hadden we meteen het stamkroeg-gevoel. We zijn er dan ook elke dag een Guinness gaan drinken.

In Slattery’s Bar tref je een mooie mengeling van lokale en buitenlandse dorstigen. Aan de grote vierkante bar in het midden van de zaak heb je een prachtig overzicht van alles wat er in de pub gebeurt. Van tevoren niet verwacht, toch gebeurt: hier kwam ik erachter dat Guinness en ik goede vrienden zijn. Natuurlijk: ‘eating is cheating’, maar mocht je stiekem tóch trek krijgen, dan zijn de pikante kippenpootjes een prima keuze. 

Slattery’s Bar
  • Hoe een Ierse pub een stamkroeg werd...

2. Restaurant One Pico; voor als je wat te vieren hebt

Je moet er even naar op zoek, want het zit goed verstopt in een zijstraat, maar dan heb je ook wat. Wij hadden toevallig iets te vieren (mijn verjaardag!), dus het mocht van ons wel iets duurder zijn. In restaurant One Pico komen Frankrijk en Ierland op een heerlijke manier samen. De verse gerechten hebben verrassende combinaties en worden spectaculair opgemaakt. Ook voor mijn vriendin, die enorm vegetarisch is, had de kok een sensationeel menu samengesteld. Tel daar de gezellige ambiance, ruime tafels en relaxte bediening bij op en je bent verzekerd van een topavond.

Rons tipRons tip
Dublin en muziek, Luc schreef het al: het is een ding. Niet in het minst omdat een van de grootste bands aller tijden hier vandaan is gekomen: U2. Fans van over de hele wereld komen er naartoe en Dublin eert z'n beroemde muzikanten dan ook aan alle kanten. Er zijn U2-fietstours, -fotowandelingen en andere rondleidingen die je brengen langs hotspots als de Windmill Lane Studio's waar de band haar eerste platen opnam; langs musea waar ze worden geëerd, langs Fitzwilliam Square waar de video voor 'Sweetest Thing' is opgenomen, of langs het Clarence Hotel dat in bezit is van zanger Bono en gitarist Edge, die je er regelmatig kunt spotten. 

3. Schiereiland van Howth; Ierland op zijn best

Heb je de tijd? Ga een middag uitwaaien aan de kust. Op 15 kilometer van Dublin ligt het vissersdorpje Howth met haar prachtige kliffen. Het is nog geen 25 minuten met de trein van het centrum van Dublin en je hebt het gevoel zó de set van een Ierse televisieserie op te stappen.


Visje eten buiten Dublin

Zorg dat je rond lunchtijd in het haventje bent zodat je in één van de vele restaurantjes een visje kunt eten. Restaurant Aqua is een aanrader. Heerlijk menu, prima prijs en een werkelijk uitzonderlijk uitzicht. Na de lunch kun je een prachtige wandeling maken over de kliffen langs de kust. Je kunt zelf bepalen welke route je wilt lopen (en hoeveel kilometer). Ik raad wel aan om een beetje goede wandelschoenen aan te doen. Het is veel op en af met rotsen en gladde paden.


Vooruit, nog één drankje dan

Wanneer je aan het einde van de middag, rozig van de zilte Ierse zeewind, terugkomt heb je een drankje verdiend in de Bloody Stream. Deze heerlijke Pub zit vastgeplakt aan het station van Howth. Je kunt hier ook heerlijk eten. Maar let wel op dat je niet te lang in deze Ierse gezelligheid blijft hangen en de trein terug mist. 

4. Phoenix Park: het grootste stadspark van Europa

Geloof mij: het is heerlijk om op zondagmorgen door het Phoenixpark te fietsen. Heel Dublin is hier aan het bijkomen van de zaterdagavond. Er zijn doorlopend evenementen, de Dublin Zoo en een groot aantal sportcomplexen met natuurlijk ook Hurling. Zet je fiets aan de kant van het veld en ga eens rustig zitten voor deze echte Ierse volkssport. Gewapend met houten stick en helm trekken de mannen ten strijde.  


Hertjes kijken

Het park is zo uitgestrekt dat er ruim 200 herten in het wild leven, die kom je dan ook geregeld tegen. Is het mooi weer? Picknickmand mee en lekker gaan zitten. Laat het park je vermaken.

Phoenix Park
  • Hertjes kijken in Phoenix Park.

5. National Gallery of Ireland: gratis het museum in

Dublin is geen goedkope stad, maar een groot aantal musea is gratis toegankelijk. Omdat het goed is om ook een beetje cultuur te snuiven en het hier toch vaak museumweer is, een zeer welkome bijkomstigheid. Als je benieuwd bent naar de kunstenaars van de Ierse school, maar toch ook niet zonder Vlaamse en Hollandse meesters kan, dan is National Gallery of Ireland de moeite waard. Omdat het vrij toegankelijk is, is het museum gezellig druk met alle soorten publiek.

Fietsen in Dublin
  • Pak de fiets!

Praktische tip: ga op de fiets!

  • Dublin is een geweldige stad om op de fiets te verkennen. Je kunt overal heel gemakkelijk gebruikmaken van Bike Share. Door de hele stad staan speciale fietsenstallingen van Just Eat Dublinbikes waar je een fiets kunt pakken en weer terug kunt zetten. Voor 5 euro heb je een pas voor drie dagen (creditcard) en kun je voor slechts een paar euro uren door de stad en omgeving fietsen.

Meer over