De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Israël: land van melk, honing en wijn

IsraëlIsraël: land van melk, honing en wijn

Op de vruchtbare grond rond de Middellandse Zee wordt al 5000 jaar wijn geproduceerd. Voor de bevolking van Israël was wijn essentieel voor hun levensonderhoud en cultuur en het werd een heilig onderdeel van het dagelijks leven. Hier vertellen we je er alles over. Lechaim!

Tegenwoordig worden op dezelfde bodem en onder dezelfde zon opnieuw internationaal erkende en bekroonde wijnen geproduceerd. Geïnspireerd door traditie en gedreven door innovatie combineert een nieuwe generatie Israëlische wijnmakers creativiteit en wijnbouwexpertise waardoor liefhebbers van over de hele wereld de Israëlische wijn (weer) met plezier drinken.

Microklimaten in Israël

Het eerste dat bezoekers van Israël verrast, is de rijkdom aan contrasten en diversiteit in dit kleine stukje land langs de Middellandse Zee. Qua oppervlakte is het slechts de helft van Nederland, maar Israël heeft een verrassend aantal microklimaten. Zo is mogelijk om 's ochtends te skiën op de berg Hermon in het noorden en 's middags te gaan duiken bij het koraalrif in de badplaats Eilat aan de Rode Zee. Deze diversiteit is terug te vinden in landschap en klimaat, maar ook in de mensen, culturen en religies.

De populaire badplaats Eilat - RonReizen
  • De populaire badplaats Eilat

Oeroude wijnbouw

Binnen dit landschap zijn er verspreid over het hele land verschillende wijnbouwgebieden. Van de zanderige kustlijn tot de vulkanische Golanhoogten, van de groene Bijbelse heuvels rondom Jeruzalem, de pittoreske toppen van Galilea, van de groene valleien van de uitlopers van de Judeawoestijn tot het bloeiende woestijngebied van de Negev. Deze gebieden hebben elk hun eigen klimaat. De kansen voor wijnmakers om hun creativiteit te uiten zijn grenzeloos en de traditie is in sommige gebieden al duizenden jaren oud.

Er zijn in Israël vijf officiële wijngebieden. Deze wijngebieden zijn Galilea, Shomron, Samson, Judea Hills en de Negev. Die namen zijn oeroud en werden lang geleden gekozen, nog voordat de Israëlische wijnindustrie zijn huidige vorm aannam.

De toppen van de Galilea heuvels, met uitzicht! - RonReizen
  • De toppen van de Galilea heuvels, met uitzicht!

De Galilea

Dit bergachtig gebied met bossen en steile pieken bevindt zich in het noorden van Israël en wordt beschouwd als het mooiste gebied van Israël. De wijngaarden zijn relatief nieuw, gevestigd op grote hoogte met een koel klimaat. De bodem is zwaar, maar goed gedraineerd. De Golan-hoogvlakte is een vulkanisch plateau, met vulkanische basalt en een tufsteenbodem. De wijnbouwers profiteren van een koele bries van de met sneeuw bedekte berg Hermon.

Het Galilea meer - RonReizen
  • Het Galilea meer

Samson

De centrale kustvlakte en de heuvels van het Judeagebergte maken deel uit van deze regio en Samson is daarmee de op een na grootste wijnregio van Israël. De bodems zijn zandig en er is veel terra rossa aan de kust, met kalksteen, klei en leem op de heuvels. Het gebied heeft een Mediterraans klimaat aan de kust met hete, vochtige zomers en warme, milde winters.

Een wijngaard in het Judeagebergte - RonReizen
  • Een wijngaard in het Judeagebergte

Het Judeagebergte

Het Judeagebergte is erg groot en bevindt zich rond de bergen van Jeruzalem. Het klimaat kent warme dagen en koele nachten en de gronden zijn dun, kalkhoudend en stenig. Een goed klimaat voor heerlijke wijn!

De heuvels van Shomron - RonReizen
  • De heuvels van Shomron

Shomron

Deze wijnregio is het grootste van Israël en herbergt onder andere het Carmelgebergte. De bodems zijn zwaar en kalkhoudend en het klimaat is typisch Mediterraans. De wijnmakers in Shomron hebben de reputatie om voor de minder bekende druivensoorten te kiezen.

De mooie Negev-woestijn - RonReizen
  • De mooie Negev-woestijn

Negev

De wijngebieden in Negev-woestijn zijn een vreemde eend in de bijt. De Negev omvat de helft van de oppervlakte van Israël en is een typisch voorbeeld van hoe de Israëlis de woestijn laten bloeien. Archeologische vondsten bevestigen dat in de Negev-woestijn al meer dan 1000 jaar geleden een rijke wijncultuur bestond. Nu gebruikt men een ultramodern irrigatiesysteem; dagelijkse bevochtiging is noodzakelijk vanwege de hitte en de vrij oppervlakkige wortels. Bodems zijn zand en leem en de temperaturen variëren van zeer heet tijdens de dag naar koelere avonden en koude nachten. De droogte en lage vochtigheidsgraad houden plantenziekten beperkt.

Info

  • Meer info over Israël als vakantieland vind je hier

Meer over