Hier komt je koffie vandaan

Hier komt je koffie vandaan

Hoewel in heel Midden-Amerika koffie geproduceerd wordt, zijn er vier echte koffielanden: Honduras, Guatemala, Costa Rica en Nicaragua. De gunstige klimatologische en geografische omstandigheden in deze Centraal-Amerikaanse landen zijn ideaal voor de teelt van koffie van hoge kwaliteit en talrijke variëteiten.

De koffieplant is één van de stergewassen van Midden-Amerika. Koffiebessen worden hier als zwart goud beschouwd, omdat het één van de belangrijkste exportproducten is. In betere tijden kunnen toeristen zich onderdompelen in de koffiecultuur met de vele koffietours en proeverijen die worden aangeboden, waarbij veel plantages ook overnachtingsmogelijkheden hebben. Bij gebrek aan de echte ‘experience’, kun je hieronder meer lezen over de bekendste plantages.

Honduran Coffee Route door zes regio’s

Voor echte koffieliefhebbers is er de ‘Honduran Coffee Route’. Het leidt langs zes regio's in Honduras: de belangrijkste producent van kwaliteitskoffie in Midden-Amerika. De meest opvallende van deze regio's is Copán, een bergachtig gebied waar voortreffelijke koffie wordt verbouwd met een zoet aroma en fruitige tonen van cacao en karamel. De overige regio’s zijn Opalaca, Montecillos, Comayagua, El Paraíso en Agalta.

Toeristen op koffiepluktour - RonReizen
  • Toeristen op koffiepluktour

Guatemala: met paard of ezel door koffieplantage

De geografie van Guatemala wordt gekenmerkt door bergketens en vulkanen; met vruchtbare bodems die rijk zijn aan voedingsstoffen die de teelt van koffiebessen van hoge kwaliteit bevorderen op een minimale hoogte van 1500 meter. Het tropische klimaat en de periodes van intense regen hebben er ook toe bijgedragen dat Guatemalteekse koffie de meest gewaardeerde koffie ter wereld is.

Ook het Koffiemuseum (onderdeel van het Centro Culturale La Azotea) is een bezoek waard, op de plantage nabij Jocotenango leer je alles over de geschiedenis van koffieproductie, een bezoek aan de plantage waar een gids je vertelt over de geschiedenis, hoe koffiebessen groeien en geoogst worden en vervolgens geplukt, gedroogd en gebrand. Daarna volgt een heerlijke proeverij van de meest typische variëteiten van het land: Bourbon en Caturra.

Costa Rica: vijf-gangen-koffiemenu

Het klimaat in Costa Rica is het hele jaar door tropisch, met afwisselend periodes van zware regen en droge seizoenen. Gezien de geografische heterogeniteit van het land produceert het talloze variëteiten van 100% Arabica-koffie. Een prachtige accommodatie met een eigen biologische koffieplantage is de Finca Rosa Blanca Coffee Farm and Inn in Santa Bárbara de Heredia waar men zelfs een vijfgangen-menu serveert gebaseerd op koffie.

La Ruta de Café Nicaragua

Ook Nicaragua heeft een koffieroute uitgezet die door vijf departementen (Jinetogea, Matagalpa, Estelí, Nueva Segovia en Madriz) leidt. Nicaragua is een land van vulkanen met een subtropisch landklimaat, meren en de constante regen maken de bodem een vruchtbare plek om koffiebomen te laten groeien. De bonen worden gekenmerkt door hun hoge dosis cafeïne en hun citrus- en bloemige smaak, met talrijke variaties die ook zeer geschikt zijn voor melanges.

Bourbon is de meest geproduceerde koffiesoort, waarvan de bonen worden behandeld door smaken toe te voegen zoals vanille en chocolade of fruit. Een andere opvallende variëteit is de Nicaragua Maragogype, gemaakt van grote bonen met uitgesproken fijn aroma en zachte smaak.

Meer over