De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al is reizen op dit moment niet mogelijk, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op voor de toekomst!
Vliegtuig door wolken

Nóg hevigere vliegangst in de herfst

De herfst is niet de meest favoriete periode om in een vliegtuig te stappen voor mensen met vliegangst. Meer dan de helft denkt dat vliegen tijdens regenachtig en winderig herfstweer gevaarlijk is vanwege de grote kans op turbulentie. Hebben ze een punt? En wat zijn tips & tricks voor mensen met vliegangst?

Vliegangst in de herfst

Terwijl vrienden, familieleden en collega's met plezier de hele wereld over vliegen, controleren vliegangstigen voor vertrek met samengeknepen billen steevast de weerkaarten op zoek naar stormen die ze op weg naar hun vakantiebestemming kunnen tegenkomen. Orkanen steken steeds vaker de kop op in de buurt van het Europese vasteland. Onlangs scheerde orkaan Pablo nog met windsnelheden van 130 kilometer per uur langs de Portugese kust.

Vliegangst: waar ben je bang voor?

In de herfst en winter is de kans op turbulentie tijdens het landen en opstijgen het grootst, volgens piloot en vliegangstbehandelaar Kelly Otte. "De angst om per vliegtuig te reizen tijdens deze periode is echter onnodig", verzekert hij. "Een vliegtuig is erop gemaakt om minimaal drie keer de hevigst gemeten turbulentie ooit aan te kunnen." In Nederland hebben ruim 3 miljoen mensen vliegangst. Maar zelfs doorgewinterde luchtpassagiers ervaren angst en ongemak als het buiten hevig waait of regent, zo blijkt nu uit de enquête. Ruim 62 procent reist dan met veel moeite met een vliegtuig. Ze vrezen de turbulentie die hen te wachten staat. Een derde van de ondervraagden denkt zelfs dat een vliegtuig kan neerstorten door turbulentie.

Turbulentie vliegtuig
  • Turbulentie kan ontstaan door onder andere wind, stijgende lucht, jetstreams en bergen.

Onzinverhalen over vliegen

Otte heeft als verkeersvlieger dagelijks te maken met bange vliegreizigers. "Er doen veel onzinverhalen de ronde over turbulentie. Iedereen heeft het bijvoorbeeld steeds over luchtzakken. En dat ze honderden meters naar beneden vielen. Maar luchtzakken bestaan helemaal niet. Lucht kan namelijk net als water geen gaten hebben, wel stromingen en golven. Een vliegtuig beweegt daar net als een boot op mee. Op mijn hoogtemeter zie ik dan hooguit een paar meter verschil. Turbulentie is vervelend voor passagiers maar het vliegtuig zal niet neerstorten. Het grootste gevaar is dat je een flinke smak maakt in het vliegtuig. Daarom moet je je riemen altijd om houden tijdens een turbulente vlucht."

Gordel vliegen turbulentie
  • Verwondingen door turbulentie komen bijna nooit voor, hoogstens wanneer crewleden of passagiers hun gordel niet dragen.

Zoek afleiding bij angst tijdens de vlucht

Het blijft hoe dan ook schrikken voor veel mensen als het vliegtuig plotseling hevig begint te schudden. Het lichaam reageert daarop met een versnelde hartslag, verhoogde bloeddruk, onrustige gevoelens, transpireren en buikkrampen. Volgens Kelly Otte is dit een normale reactie die je niet kunt voorkomen. "Wel kun je ermee leren omgaan. Verzet je er vooral niet tegen, maar accepteer dat je je even zo voelt. Kruip vooral niet in je schulp maar zoek afleiding. Maak een praatje met je buren of zeg hardop achterstevoren het alfabet op. Wil je zo weinig mogelijk effecten van turbulentie tijdens je reis ervaren? Kies dan een stoel in het midden, waar het zwaartepunt ligt van het vliegtuig."

Vliegtuig in noodweer
  • Naar verluidt zijn luchtvaartmaatschappijen een technologie aan het testen die ervoor zou kunnen zorgen dat we nooit meer turbulentie hoeven mee te maken.

Kelly Otte

Kelly Otte is 29 jaar piloot en ook examinator op de Boeing 737 en Airbus 320. Sinds 2012 is hij docent bij vliegangstinstituut Onbezorgd Vliegen, dat al duizenden mensen van hun vliegangst heeft afgeholpen. Meer info? Klik dan hier.