Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar: een nieuw jaar voor de maan

'Gong Xi Fa Chai!' klinkt het op 25 januari als Mandarijnen elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen. Het is de dag dat het Chinees Nieuwjaar aanbreekt en het nieuwe jaar van de maan wordt gevierd. Het vieren van de nieuwe maan wordt in verschillende Aziatische landen gevierd, maar niet op dezelfde manier...

China: Chinees Nieuwjaar

De viering duurt vijftien dagen en vindt altijd op een andere dag plaats. Ieder jaar staat in het teken van een dier uit de dierenriem. Voor 2020 is dat de rat: het teken voor welvaart. Ben je benieuwd uit welk dierenjaar jij komt? Klik dan hier. Bijgeloof speelt bij het nieuwjaarsfeest bepaald geen kleine rol: op allerlei manieren wordt geprobeerd om geluk in het nieuwe jaar te bevorderen en ongeluk te weren. Zo kleurt heel China tijdens Chinees Nieuwjaar rood voor geluk en wordt ongeluk van vorig jaar uit huis ‘weggepoetst’. Tijdens de eerste dagen van het jaar klinkt hard getrommel op uit de straten als de drakendans wordt opgevoerd om slechte geesten te verjagen. Afsluitend vindt het Lantaarn Festival plaats. Honderden schitterende lampionnen in alle kleuren, vormen en maten verlichten de donkere straten en vijvers van het plaatselijke feestterrein.

Vietnam: Tet Nguyen Dan

Vietnamezen vieren het nieuwe maanjaar als Tet Nguyen Dan, in de volksmond Tet genoemd. Dit vindt jaarlijks aan het eind van januari of begin februari plaats. Tet is Kerstmis, Nieuwjaar en een verjaardag gecombineerd tot één feest. Families komen bij elkaar om het nieuwe jaar te verwelkomen en nodigen ook de geesten van hun voorouders uit. In het huis staat een altaar om respect te betuigen aan voorouders. Vergelijkbaar met de kerstboom kennen Vietnamezen de cay neu: een bamboeboom die wordt versierd met rood papier, gongs en bellen om slechte geesten te weren. De eerste gast die een familie in het nieuwe jaar ontvangt, bepaalt het geluk voor aankomend jaar. De familie nodigt daarom eerst een succesvol of goedgehumeurd persoon uit. Ten slotte viert heel Vietnam tijdens Tet zijn verjaardag, omdat iedereen één jaar ouder is geworden.

Nieuw maanjaar Vietnam
  • Ook de gedecoreerde straten staan geheel in het teken van het nieuwe maanjaar in Vietnam.

Korea: Seollal

Koreanen noemen de viering van het nieuwe maanjaar Seollal. Het feest duurt drie dagen en vindt altijd eind januari of begin februari plaats. Seollal begint voor vrouwen met het dragen van traditionele jurken, hanbok genaamd. Ook voor de Koreanen ligt de focus van de viering op het verenigen van familie en het eren van overleden voorouders. Tijdens het uitvoeren van de meest ceremoniële traditie seh bae maken zij voor de grootouders en overleden voorouders een diepe buiging. Aan hen wordt ook eten en drinken geofferd. Na de seh bae begint men aan het nieuwjaarsgerecht duk gook: een soep van dungesneden rijstcake dat staat voor een schone start en nieuw begin van het jaar. De overige tijd speelt de familie gezelschapsspelletjes, waarbij luid geschreeuw volgens het bijgeloof soms geluk zou kunnen brengen.

Tibet: Losar

In Tibet wordt de viering van het nieuwe jaar Losar genoemd. Het feest begint op 29 december, oudejaarsavond, en duurt twee weken. Op oudejaarsavond eet de familie samen Guthuk: dumplings die naast gewone ingrediënten gevuld zijn met stukjes houtskool, wol, hete chili of geld. De inhoud voorspelt de toekomst van het nieuwe jaar of vertelt de eter iets over zijn persoonlijkheid. Houtskool staat voor een gemeenheid, wol voor goedhartigheid, chili voor welsprekendheid en geld voor een welvarend jaar. Vervolgens vindt het ritueel ‘spoken verjagen’ plaats. Er wordt schreeuwend met fakkels door de stad gerend om spoken te verjagen en een voorspoedig nieuwjaar in te luiden.

Tibetaans Nieuwjaar
  • Ook in Tibet wordt het nieuwe jaar ingeluid met versiering en lichtjes.