De Elbe

TsjechiëPeddelen in en langs de Elbe

Aanrader voor een fietsvakantie: Natuurlijk, je kunt met een kayak door de Elbe peddelen, maar het is ook mooi om langs die romantische rivier in Tsjechië te fietsen. Naast de Elbe, die liefst 370 kilometer door het Tsjechische landschap stroomt, ligt een fraai fietspad. En peddel je door tot ‘de echte finish’ van de Elbe, dan eindig je in helemaal in het Duitse Cuxhaven, waar de rivier in de Noordzee uitmondt.

De eerste etappe - van Špindlerův Mlýn naar Hradec Králové - is een kleine 90 kilometer. Je fietst langs barokke monumenten, maar de rivier laat je nooit in de steek. De Elbe ontspringt bij de bron (Pramen Labe) in het Reuzengebergte. Hier kun je met de fiets niet komen, maar de wandeling is ook de moeite waard. Volg het ijskoude smeltwater, met af en toe een waterval, naar sportdorp Špindlerův Mlýn. Ideale startplaats voor je fietsvakantie langs de Elbe naar de Noordzee in Duitsland, een slordige 1.230 kilometer verderop.

Lees ook:

Het Reuzengebergte: 3 must do’s

Volg de gele borden

De Elbe Radweg, herkenbaar aangeduid met gele borden en nummer 2, is vanwege de relatief geringe hoogteverschillen voor iedereen geschikt. Af en toe fiets je op de autoweg, maar meestal op een verhard fietspad pal naast de rivier. Hoewel de Elbe begint in het Reuzengebergte wordt de Elberoute pas aangegeven vanaf Vrchlabí. Maar je kunt al wel vanaf Špindlerův Mlýn met de fietstroute beginnen. Bij voorkeur via het mountainbikepad, want zo vermijdt je de drukkere autoweg.

Fietspad langs de Elbe
  • De Elbe Radweg is een verhard fietspad pal naast de rivier.

Kleine en grote Elbe

In Vrchlábi, een charmant dorp met een renaissance kasteel en vakwerkhuisjes, gaat de officiële fietsroute over de openbare weg. Maar het is nog leuker om de kleine Elbe te volgen en door dorpjes als Dolní Lánov en Prosečné te fietsen. Deze route is rustiger. Je fietst onder de kabelbaan, die stenen uit de groeve in Černý Důl vervoert naar de fabriek waar ze tot gruis worden vermaald.

Dam of kasteel?

Nu fiets je echt weg uit het Reuzengebergte en wordt ook de ruige rivier kalmer door het minder heuvelachtige landschap. De route slingert door het bos, waar amper verkeer rijdt. Ineens doemt een sprookjesachtige dam op. Met haar markane puntdaken en poorten lijkt Království op een kasteeltje, het is in 1964 tot Nationaal Technisch Monument verklaard. De dam werd gebouwd naar aanleiding van de overstroming in 1897, maar de bouw was pas in 1919 klaar. Dvur Králové nad Labem is de volgende stad op de route, waar de dierentuin vooral Afrikaanse dieren herbergt en gezellige restaurantjes te vinden zijn.

Fietser
  • Volg de rustige route langs de kleine Elbe en laat je verrassen door de dorpjes..

Fontein van… wijn

Van Dvur Králové naar Kuks is slechts acht kilometer, letterlijk en figuurlijk een van de hoogepunten van de route. Het authentieke barokke complex ligt boven op de heuvel. Kuks was eind zestiende eeuw een belangrijk kuuroord, waar grote feesten werden georganiseerd met toonaangevende musici. En fonteinen met wijn. Maar de Elbe trad in 1740 buiten haar oevers. Het stadje overstroomde. Hier bleef een hospitaal voor oud-soldaten bestaan. Nu is hier de tweede oudste apotheek van Centraal-Europa te vinden, waar je zelfs een rondleiding kunt krijgen.

Kuks
  • Kuks was eind zestiende eeuw een belangrijk kuuroord, nu is hier de tweede oudste apotheek van Centraal-Europa te vinden.

Van vestigingstad naar provinciehoofdstad

Vanaf Kuks slingert een fietspad richting Jaroměř, waar de rivier beduidend breder is en vanaf hier peddel je door naar Josefov, een kleine vestingstad. Deze kleine vesting werd, net als Terezin, gebouwd in 1780-1790 als verdediging tegen de Pruisen. Bezoek hier het ondergrondse gangenlabyrint eens. Van Josefov naar Hradec Králové kun je zowel aan de linker- als rechterkant van de Elbe fietsen. Hradec Králové is met ongeveer honderdduizend inwoners de grootste regionale stad; hier vloeien rivieren Elbe en Orlice samen. Het telt twee mooie stadspleinen en langs de Elbe ligt het Oost-Boheems streekmuseum. De stad heeft twee gezichten: historisch en modern, met gebouwen in de sfeer van Art Nouveau en de stijl van het kubisme.

Lees ook:

5 tips voor je vakantie in Tsjechië

Hradec Králové
  • Hradec Králové is de grootste regionale stad die je tegenkomt.

Ook zo enthousiast om de Elbe route te fietsen? CzechTourism Benelux heeft fietskaarten van dit traject. Gratis aan te vragen via amsterdam@czechtourism.com.

Tip: Kuks is fotogeniek. Een bezoek aan het bijzondere hospitaal is een aanrader, net als een hapje eten bij restaurant Baroque met uitzicht op het complex. ‘s Avonds wordt het hospitaal verlicht. Maak een avondwandeling door het dorpje.

Tip: De Elberoute is vanaf Vrchlabí prima gemarkeerd. De gele borden met nummer 2 kom je veelvuldig tegen, maar neem voor de zekerheid een fietskaart mee, want hier kronkelen meerdere fietsroutes door elkaar heen.

Meer over