De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
De Walvis in Harlingen - RonReizen

NederlandDe grootste beeldentuin van Europa gaat weer aan

Sinds vorig weekend mogen de fonteinen in Friesland weer kletteren. Tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018, culturele hoofdstad van Europa, verrijkten elf internationaal gerenommeerde kunstenaars de elf Friese cultuurhistorische steden met unieke waterwerken. Het kunstproject 11fountains is nu al cultureel erfgoed van Friesland. Elk jaar op Kletterdei (Klaterdag) worden de fonteinen aangezet voor een nieuw seizoen waarin mist, ijs, stoom en zeewater de creaties sieren.

Met in elk van de Friese steden een fontein kan het kunstproject 11fountains met recht de naam van grootste beeldentuin van Europa dragen. Het jaarlijks aanzetten van de fonteinen is een feestelijk moment. Vanwege de huidige maatregelen konden er dit keer helaas geen toeschouwers bij de gebeurtenis aanwezig zijn. Speciaal voor de gelegenheid schreef Dichter van Fryslân Nyk de Vries een gedicht. Lees het hieronder.

De Oortwolk in Franeker - RonReizen
  • De Oortwolk in Franeker

Kletterdei (Klaterdag)

Vandaag is de dag
dat we de lente vieren

dat de kranen weer open worden gedraaid
van de elf fonteinen
op de plaats waar vanouds
de lindeboom stond

Symbolisch de plek
van samenkomen
de ruimte in het midden
waar een ieder –

vriend en tegenspeler
mensen van allerhande slag
van over land en over water
over duin en over dijk
uit stad en omstreken

ook in tijden van deining

–z'n gedachten vrijuit
mag laten gaan


Nyk de Vries

Wandelen langs de fonteinen

Vorige zomer werden wandelroutes langs de fonteinen geïntroduceerd. Korte routes die je in een middag langs de bijzondere bezienswaardigheden van de desbetreffende stad leiden. Nieuw dit jaar is de optie om via 11fountains.2discover.nl extra informatie te verkrijgen over de kunstwerken, bijbehorende steden en leuke horecazaken. Het is niet nodig om een app te downloaden. Vanaf april sturen de link en QR-code op de informatieborden bij de fonteinen je rechtstreeks naar de online omgeving. Deze is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits.

De Walvis in Harlingen - RonReizen
  • De Walvis in Harlingen

Landschap voor de toekomst

In het jaar waarin Friesland een ode brengt aan haar landschap mogen de 11fountains niet ontbreken als één van de hoogtepunten. Net zoals elke stad een eigen geschiedenis kent, hebben ook de fonteinen elk een eigen verhaal. Allen zijn onlosmakelijk verbonden met de plaats waar het waterwerk staat. Zo vind je bij de Zuiderpier in Harlingen ‘De Walvis’. Ooit stond Harlingen in het teken van de walvisvangst.

Tegenwoordig streven we er juist naar om deze dieren van de dood te redden. Vooral nu ze steeds vaker in ondiepe wateren stranden. Door middel van het kunstwerk wordt de enorme invloed van de mens op alles wat in de zee leeft getoond én duidelijk gemaakt hoe zuinig we moeten zijn op ons prachtige landschap.

De Ijsfontein in Dokkum - RonReizen
  • De Ijsfontein in Dokkum

Themajaar Ode aan het Landschap - 2021

Nergens ter wereld is het landschap op korte afstand zó divers als in Nederland. Maar dit landschap vertelt steeds hetzelfde verhaal: de eeuwenoude verbinding tussen mens en natuur. Net zo lang vormt het Nederlandse landschap een inspiratiebron voor schilders, schrijvers en kunstenaars. Het landschap houdt ons ook een spiegel voor: keuzes uit het verleden hebben invloed op de toekomst. Wij zullen onze vindingrijkheid hard nodig hebben om het landschap leefbaar en vruchtbaar te houden. Friesland is een van de partners die meedoen aan het themajaar.

Meer info?

Meer over