Dit betekenen de versoepelingen voor jouw zomervakantie

Dit betekenen de versoepelingen voor jouw zomervakantie

Nu het algehele negatieve reisadvies is komen te vervallen en het ministerie weer per land advies geeft, kunnen we voorzichtig plannen gaan maken voor de zomer. Hoewel het nog niet bekend is naar welke landen vakantiereizen deze zomer weer mogelijk gaat zijn, is het toch handig om je enigszins voor te bereiden op wat mogelijk is. Veel mensen zijn de vakantie al aan het plannen en de verwachting is dat veel mensen toch de grens over gaan. Daarom zetten wij de populairste Europese vakantielanden op een rij met hun plannen voor de zomer.

België

België wil komende maanden in vier stappen de coronamaatregelen loslaten. De voorwaarde voor elke stap is wel dat de daarvoor benodigde daling in het ziekenhuis is bereikt. De eerste stap, waarin horeca langer open mogen blijven en bioscopen en pretparken de deuren openen, staat gepland voor 9 juni.

Er is helaas nog niet veel bekend over het toeristenseizoen in het land. Momenteel worden niet-noodzakelijke reizen van en naar België nog altijd afgeraden. België wil wel deelnemen aan het Europese coronapaspoort.

Misschien kunnen we wel weer naar de Ardennen binnenkort! - RonReizen
  • Misschien kunnen we wel weer naar de Ardennen binnenkort!

Duitsland

Als je nu naar Duitsland reist hoef je niet meer in verplichte zelfisolatie als je bent gevaccineerd, hersteld van een coronabesmetting of een negatieve testuitslag kan tonen. De Duitse overheid wil met die aanpassing het reizen in de zomer vergemakkelijken. De verplichte zelfisolatie geldt nog wel voor reizigers die vanuit een land komen waar virusvarianten rondgaan die reden geven tot zorg, zoals Brazilië en India.

Oostenrijk

In Oostenrijk zijn sinds kort hotels en andere accommodaties weer open. Dat geldt ook voor de horeca en culturele instellingen (met beperkingen). Voor een vakantie in Oostenrijk moet je wel een bewijs van vaccinatie, een recent negatieve coronatest of een bewijs dat je bent genezen van een coronabesmetting kunnen tonen.

Of naar het prachtige Salzburg... - RonReizen
  • Of naar het prachtige Salzburg...

Frankrijk

Begin mei mochten EU-reizigers met een negatieve PCR-test Frankrijk weer in. Inmiddels zijn de terrassen, musea, winkels en bioscopen in het land weer open. Eind juni mogen er weer maximaal vijfduizend bezoekers naar gebedshuizen en sportstadions én zijn buitenlandse toeristen weer welkom in Frankrijk.

De Franse overheid is van plan vanaf 9 juni gebruik te maken van een Europees coronapaspoort, waarmee de resterende reisbeperkingen komen te vervallen. Een vaccinatiebewijs of herstel van een recente besmetting is dan ook voldoende. Maar: afstand bewaren en mondkapjes blijven op de meeste plekken verplicht.


Denemarken, Noorwegen en Zweden

Geen van deze drie Scandinavische landen heeft momenteel grote versoepelingsplannen voor buitenlands toerisme op de korte termijn. Het is niet duidelijk wanneer de reisrestricties zullen verdwijnen.

Naar de Normandische kust... - RonReizen
  • Naar de Normandische kust...

Spanje

Het streven is dat toeristen die over een coronapaspoort beschikken in juni weer mogen afreizen naar Spanje, zonder dat zij na aankomst in quarantaine hoeven.

De Spaanse horeca en culturele instellingen zijn open om die toeristen te verwelkomen, maar nachtclubs zijn nog dicht. Het dragen van mondkapjes is momenteel verplicht in Spanje, zowel binnen als op straat.

Portugal

Portugal is een van de landen die aandringt op haast bij het vervaardigen van een Europees coronapaspoort. Toeristen uit veel EU-lidstaten zijn nu nog niet welkom, maar het land opent medio mei wel de deuren voor de Britten, gezien de coronasituatie in het land. Nederlanders die naar Portugal reizen, moeten vooralsnog verplicht in quarantaine.

Naar het fantastische Ronda in Andalusië - RonReizen
  • Naar het fantastische Ronda in Andalusië...

Italië

Buitenlandse toeristen moeten momenteel vijf dagen in quarantaine in Italië. Het land heeft op korte termijn een pas klaar voor toeristen die zijn gevaccineerd of negatief zijn getest. Die is geldig voor reizigers van binnen en buiten de EU.

Griekenland

Van de populaire Europese vakantielanden is Griekenland het snelst bereid weer toeristen te ontvangen. De quarantaineplicht voor reizigers uit veel andere landen is van de baan, maar zij moeten bij aankomst wel kunnen aantonen gevaccineerd te zijn of een negatieve PCR-test kunnen laten zien.

Of... naar het pittoreske Santorini - RonReizen
  • Of... naar het pittoreske Santorini!

Turkije

De Turkse regering heeft recent een nieuwe lockdown ingevoerd, de strengste tot nu toe, vanwege een nieuwe golf van besmettingen. Turken mogen hun huis alleen uit voor boodschappen of om urgente medische zorg te ontvangen, de verkoop van alcohol is verboden en de scholen zijn dicht. Buitenlandse toeristen zijn echter vrijgesteld van de maatregelen. Zij zijn welkom in Turkije als ze een negatieve testuitslag kunnen overhandigen.

Rons tipRons tip

Nu op vakantie?

Kijk op de reiswijzer van de ANWB voor een helder en volledig overzicht waar je heen kunt en wat je kunt verwachten.

Diep in de buidel tasten

Omdat het aanbod schaars is en de vraag enorm hoog waarschuwt CEO van Corendon Steven van der Heijden dat het deze zomer een stuk duurder wordt om naar het buitenland te gaan. "De hele wereld vecht nu om de beschikbare bedden in de gele landen", zegt hij tegen NU.nl. "Het gaat nog om te weinig bestemmingen waarop gereisd kan worden en de vraag explodeert." Hij denkt dat een vakantie hierdoor per persoon wel 100 tot 200 euro duurder kan zijn.

Meer over