De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
RonReizen

NoorwegenCruisen: de ultieme manier van relaxt reizen

Vandaag de dag heb je als reiziger ontelbare keuzemogelijkheden qua bestemming. Maar ook zijn er tal van opties om er te komen. Vliegtuig, auto, bus, trein en zelfs de fiets. Wat ons betreft komt daar met stip de boot bij.

Nou ja boot, een schip! Al langere tijd stond een trip naar de Noorse fjorden op ons vakantielijstje. Prachtige natuur in een uniek landschap was wat ons zo aansprak. En een cruise leent zich heel goed om de fjorden van dichtbij mee te maken. Toch hield ons steeds iets tegen om de stap aan boord te maken. In mijn beleving had het cruisen altijd een iets belegen, maar ook prijzig imago. Totdat we toch eens gingen onderzoeken wat de mogelijkheden nou eigenlijk waren. Bij Holland America Line vonden we een mooie cruise van een week, de Noorse Legenden.

This is your stateroom sir

Het eerste wat opvalt bij het begin van een cruisevakantie is de relaxte stemming. Niks geen gedoe met tolpoortjes, files of wachttijden op de wegen naar het zuiden. Eenmaal aangekomen in de cruiseterminal begint de vakantie eigenlijk al direct. Na de incheckbalie wandel je zo het schip op waar je wordt ontvangen door een zeer vriendelijke crew die je de weg naar je stateroom wijst. Daar aangekomen staan de koffers al voor de deur. En een stateroom is het. Een zeer fraaie hut, met goed sanitair, een flatscreen, een heerlijk bed en een eigen balkon waar je heerlijk van het uitzicht kunt genieten.

Heerlijke cocktails met uitzicht op het fjord.
 • Heerlijke cocktails met uitzicht op het fjord.

Zoveel te doen

Voordat we de haven van Amsterdam uitstomen, proosten we op een heerlijke week varen. Noorwegen here we come! Daarna snel naar het voordek want we willen natuurlijk niets missen van het vertrek uit de Amsterdamse haven. Eenmaal op het Noordzeekanaal zoeken we een plekje op het achterdek waar we in het zonnetje een drankje nuttigen. Het eten is, op enkele speciale restaurants na, gratis, maar de drankjes moet je betalen. En dat doe je niet contant maar heel gemakkelijk met je keycard voor je stateroom dat tevens dienst doet als creditcard aan boord.

Wij hebben geluk. Het zonnetje schijnt en we kunnen dus heerlijk op de loungebanken buiten genieten van het weer en relaxt aan de reis beginnen. Maar als het weer minder is, en dat was het bij ons ook van tijd tot tijd, dan is er binnen genoeg te beleven. Elke dag worden er activiteiten georganiseerd. Het programma vind je online in de speciale cruise-app, waar je alle informatie over je cruise terug vindt. Maar het ligt ook elke dag vers geprint in je stateroom. Alles kan maar niets moet aan boord. Haak je niet aan bij een activiteit, dan ga je lekker zwemmen, naar de sauna, pak je een massage of werk je aan je conditie in de gym. Verder zijn er tafeltennistafels, een bibliotheek, spelletjeskamers en een kidsclub. En als het weer het toelaat, ga je lekker naar buiten. Wandelen kun je bijna rondom en op het bovendek is een compleet sportveld waar je kunt basketballen, tennissen, voetballen en rondjes joggen op de hardloopbaan. Je hoeft je dus geen moment te vervelen.

Het reisgezelschap is zeer gemêleerd. Ja, er zijn genoeg ouderen aan boord, maar ook jongeren, jonge gezinnen, families, stelletjes en enkele alleenstaanden. Ik kan mijn vooroordeel over het cruisen dus direct bijstellen.

Lees hier het verhaal van Ron over de allereerste vaart met de Nieuw Statendam.

Culinair

Het eten is tijdens de cruise inbegrepen en de keuze is reuze. Er zijn 10 verschillende restaurants waarvan er vier restaurants bij de prijs zijn ingebrepen. Voor de zes specialiteiten-restaurants wordt per restaurant een andere toeslag gerekend. Op het Lido-dek vind je een buffetrestaurant met een zeer ruim aanbod. Het eten wordt vers bereid in verschillende ‘thema standjes’. Voor het ontbijt kun je hier ook terecht. Terwijl wij genieten van een heerlijke maaltijd in de main diningroom zakt de zon weg in de Noordzee en heeft de capitein Eidford in de navigatie staan.

Entertainment van hoog niveau

Na het eten kun je je ‘s avonds goed vermaken met een divers aanbod aan entertainment. Zo zijn er drie podia waar verschillende typen bands spelen. In de Rolling Stone Rock Room Stage staat een rockband, in de Billboard On Board spelen twee pianisten een breed repertoire én verzoeknummers. Dan is er nog de Lincoln Center Stage. Hier wordt in de middag kamermuziek gespeeld en ‘s avonds is dit het terrein van de BB King Allstars Band. Swingen totdat je zolen slijten. De kwaliteit van de bands is van een zeer hoog niveau.

In het World Stage Center is plaats voor een paar honderd gasten die kunnen genieten van presentaties over de verschillende bezienswaardigheden tijdens de cruise, maar dit is ook een podium voor theaterprogramma’s en fantastische kookworkshops.

Na een zeer geslaagde avond duiken we in bed om bij te komen van de eerste indrukken tijdens deze cruise. En als we de volgende ochtend de gordijen openen en op ons balkon stappen kijken we uit over een prachtig fjord. We zijn al op de plaats van bestemming. Dat is toch wel het grote voordeel van cruisen. Je wordt heel relaxed van A naar B gebracht. Lekker douchen, ontbijten en Noorwegen te ontdekken. Wij beginnen in Eidforjd. 

De eerste cruise ervaring smaakt in ieder geval naar meer. Ik ben heel benieuwd hoe een cruise naar het warme zuiden bevalt. Daar ga ik me zeker voor een komende reis in verdiepen.

Leuke weetjes over dit HAL-schip vind je hier!


Schip
 • De Nieuw Statendam in de haven van Eidfjord.

Cruise tips

 • Haven

  Hutkeuze. Probeer bij het boeken een hut in het midden van het schip te reseveren. Hier heb je het minste last van de deining op zee, alhoewel zoiets bij de huidige moderne schepen al bijna niet merkbaar is. 

  Dresscode. Aan boord is de dresscode casual, gemakkelijke zittende vrijetijdskleding dus. 

  Op normale avonden ben je relatief vrij in je kledingkeuze, casual avondkleding met eventueel een jasje voor de heren in de specialiteiten-restaurants. Op gala avonden is het wenselijk dat we op chique gaan. Smoking is echt niet verplicht, maar pak wel voldoende nette kleding in.

  Fooien. Aan boord geef je geen fooi. Alle cruisemaatschappijen werken met een fooiensysteem waarbij je per dag een vast bedrag aan fooi betaalt. Het voordeel is dat je niet continu met contant geld hoeft te lopen en belangrijker nog is dat het geld evenredig over alle medewerkers wordt verdeeld.

  Drankpakketten. Verdiep je op de eerste avond in het aanbod van zogenaamde wijnpaketten. De aanschaf van zo’n pakket levert je een voordeel op ten opzichte van het bestellen van losse flessen.

  Excursies. Als je houdt van zekerheid, boek je je excursies via de cruisemaatschappij. Dan weet je zeker wat je ziet en wat je schema is voor die dag. Wacht niet te lang met boeken aan boord, want de populaire excursies zitten snel vol. De excursies zijn wel prijzig, dus een alternatief is om zelf vervoer ter plaatse te regelen. Maar let op: in de kleinere plaatsen is het aanbod zeer beperkt!

  WiFi: aan boord kun je wifi kopen. Dit is relatief duur, zorg er daarom voor dat je in je eigen bundel nog voldoende MB’s hebt. Waarschuw de thuisblijvers dat je tijdens de zeedagen niet altijd bereikbaar bent. In sommige delen is er geen of zeer beperkt bereik.

Meer over