
FrankrijkBinnendoor in Bourgondië

- Intense rust in de weilanden.
- © C: Jolanda Janssen.
Fabelachtig mooie werken
Onze eerste stop is zo’n 160 kilometer na Parijs vlakbij Auxerre. In het piepkleine dorpje Dicy bevindt zich de Fabuloserie, een museum van kunst ‘hors-les-normes’ - ongebruikelijke kunst gemaakt door autodidacten en outsiders. Het is in 1983 opgericht door verzamelaars Alain en Caroline Bourbonnais. Je ziet er de meest fantastische kunstwerken, waaronder een aquarium van taxichauffeur Paul Amar, met vissen van schelpen die met nagellak zijn beschilderd (hier zit liefst 4200 uur werk in), en in de tuin een gigantische bewegende installatie van de doofstomme Pierre Avezard met dansende mensen, brandweerwagens, paarden en nog veel meer.

- Kruip door sluip door in het museum.
- © C: Jolanda Janssen

- Dicy is maar een paar straatjes.
- © C: Jolanda Janssen

- Beeldengroep van de gepensioneerde drogist Francis Portrat.
- © C: Jolanda Janssen

- Deze dame van Antonio Berni kreeg de naam Ramona mee.
- © C: Jolanda Janssen
Centrum van schone kunsten
Hemelsbreed zo’n 50 kilometer verderop staat het ‘huis’ van een ander bijzonder echtpaar. Jeanne en Norbert Pierlot kochten in 1951 het 13e-eeuwse Ratilly, een van de mooiste kastelen van de streek. Het heeft iets heel knus. Jeanne was pottenbakker, Norbert acteur en samen maakten ze van het kasteeltje een van de eerste kunstcentra van Frankrijk. Er zijn kunsttentoonstellingen, er worden films gedraaid en concerten en andere evenementen gehouden, je kan er lessen volgen (van aquarel tot yoga). En natuurlijk is het ook nog een winkel met aardewerk, geleid door dochter Nathalie, zelf ook weer keramist. Ook de kleinkinderen zijn betrokken bij het kasteel.

- Ratilly is een kasteel als uit een sprookje.
- © C: Jolanda Janssen

- De pottenbakkerij is in vol bedrijf.
- © C: Jolanda Janssen.

- Er is van alles te koop.
Terug naar de middeleeuwen
De plattegrond van Ratilly diende als inspiratie voor het kasteel van Guédelon in Treigny, een klein stukje daarvandaan. In 1997 werd hiervoor de eerste steen gelegd. Een restaurateur, Michel Guyot, wilde een middeleeuwse burcht bouwen met de technieken van toen. Iedereen krabde zich achter de oren, maar het werd een groot succes. ‘Er komen 260.000 bezoekers per jaar’, vertelt gids Hein Koenen, oorspronkelijk uit Kerkrade, die hier sinds 2006 werkt. ‘Het is geen Disneyland, het is wetenschappelijk correct wat we hier doen.’ Over een jaar of 8-9 moet het af zijn, maar je kan het kasteel al in en ook alle ambachtslieden aan het werk zien.

- Hein Koenen neemt ons mee terug in de tijd.
- © C: Jolanda Janssen

- Het kasteel is nog lang niet af.
- © C: Jolanda Janssen.

- Bezoekers uit België doen het geheel in stijl.
- © C: Jolanda Janssen
Wijn uit een klooster
Hoe meer we naar het zuidoosten rijden, hoe heuveliger het wordt en hoe meer wijngaarden we zien. In Nuits-Saint-Georges, het centrum van de grote Bourgogne-wijnen, stappen we binnen bij Cuverie des Ursulines. Wijnbouwer Jean-Claude Boisset heeft dit 18e-eeuws Ursulinenklooster door architect Frédéric Didier (bekend van Versailles) laten ombouwen tot een indrukwekkend complex, dat alleen al vanwege de uitstraling en filosofie een bezoek waard is. Zo is er op de wijnkelder een groen dak met onder meer fruitbomen en rozenstruiken. Rondleidingen (met proeverij) zijn er vanaf €15.

- In een kelder ligt de privécollectie: 55.000 flessen.
- © C: Jolanda Janssen

- De wijnmakerij is ontworpen als een warme cocon rond de vaten.
- © C: Jolanda Janssen

- De tuin ademt de sfeer van het oude klooster.
- © C: Jolanda Janssen
Tip: Markthallen
Bij al die regionale wijn hoort eigenlijk een kaasje. Lekkerbekken moeten echt even stoppen bij Les Halles de Gilly. Kaasmakerij Delin heeft in het plaatsje Gilly vlak bij de fabriek een supermarkt ingericht met lokale producten. Kaas (uiteraard), maar ook vleeswaren, olie, vruchtensappen, wijn, koekjes… Echt alles daar is heel erg lekker. En je kunt ter plekke een kaas- en wijnproeverij houden.

- Volop keuze? Kaaswinkeltje in Gilly.
- © C: Jolanda Janssen
Bijzonder besje
Afgelopen voorjaar is in de regio Côte d’Or de toeristische Route du Cassis uitgestippeld, 55 kilometer tussen Dijon en Nuits-Saint-Georges ter ere van de zwarte bes. Dat pareltje vormt de basis van de crème de cassis, de beroemde likeur uit de streek. Op de route kom je langs allerlei leuke adressen waar je het besje beter kunt leren kennen.
Cassissium
Zo kom je in Nuits-Saint-Georges langs het Cassissium, een museum met likeurstokerij van producent Maison Védrenne - je kunt hier rondleidingen en proeverijen volgen. Een heel leuk winkeltje op de route is de Ferme Fruirouge in Concoeur. Eigenaar Sylvain Olivier, zevende generatie fruitbouwer, maakt er behalve de likeur de meest aparte dingen van, zoals cassisketchup en cassisboter. De Cassisroute is niet bewegwijzerd. Download gpx-bestand op https://bourgondietoerist.nl/cassisroute
Meer informatie over La Bourgogne? https://www.bourgondie-toerisme.com

- Om dit zwarte pareltje draait het allemaal.

- Cassissium-directeur Jean-Michel Tissot maakt een speciale cocktail voor ons.

- Sylvain Olivier van Ferme Fruirouge laat ons van alles proeven.
- © C: Jolanda Janssen
Fijne stops onderweg
Le Moulin Rouge, Charny: chef Sébastien Métoyer kookt (alleen op reservering) de sterren van de hemel met chocola. Er is ook een chocolade-atelier en winkel, forelvisserij en gîte.
https://www.domaine-moulin-rouge.com
Festilux, Saint-Prive: kamperen in luxe safaritenten op het terrein van Mark en Marleen en hun twee dochters. Wakker worden van de kippen, de schapen en de vogels. https://festilux.nl
Volgende week maandag volgt deel 2 van Jolanda's roadtrip.