Fietsen

BelgiëBert tipt: fietsen door Bourgondisch Brabant

Brabant was ooit een machtig hertogdom. Vele eeuwen resideerden hier de hertogen van Bourgondië: ware liefhebbers van tongstrelende spijzen en de goddelijke dranken. Nu is het restant in België verdeeld in twee provincies: het Nederlandstalige Vlaams-Brabant en het Franstalige Waals-Brabant. Beide provincies hebben fietsknooppunten, die aan elkaar gekoppeld zijn. Een e-bike helpt je de heuvels op in de streek waar Vlaanderen en Wallonië zich treffen.

  Brabant: streek van de bieren

  Hertog Jan de Eerste van Brabant was een groot liefhebber van bier. De hertog staat vaak afgebeeld met een wildschuimende bierpul in zijn handen. Brabant is in België nog steeds de streek van de bieren. Van megabrouwerijen tot ambachtelijke kleintjes met hun specialiteiten. 

  Brouwerij
  • Op je fietsrondje Bourgondisch Brabant kom je genoeg brouwerijen tegen.
  Rons tipRons tip

  Brouwerij de Kroon in Neerijse behoort toe aan bierprofessor Freddy Delveaux. De hoogleraar was tot zijn pensioen verbonden aan universiteit van Leuven en Louvain-la-Neuve. Delveaux zou 'de beste neus voor bier van België' hebben. 
Na zijn emeritaat in 2013 nam de professor geen plaats achter de geraniums, maar begon zijn eigen brouwerij. De Kroon in Neerijse bleek een prachtige locatie. De voormalige dorpsbrouwerij was sinds de jaren '80 van de vorige eeuw niet meer in bedrijf. De Kroon bestaat nu uit een brouwerijmuseum, een moderne microbrouwerij, een proeflokaal en een terras. Je kunt er lekker eten tegen een schappelijke prijs. Delveaux beveelt zijn 'balletjes van de brouwer' aan. Tijdens een zonnig weekend zit het terras vol met fiets- en bierliefhebbers.
 De professor produceert ook proefbrouwsels voor diverse brouwerijen tot aan de grootste toe. Als je geluk hebt, kun je zo'n proefbrouwsel testen van het wisselvat.

  Wijn op bier...

  Door een huwelijk kwam Brabant onder de hertogen van Bourgondië. Deze adellijke lekkerbekken introduceerden hun wijnen naast de bieren. De heuvels op de taalgrens boden voldoende bescherming tegen de koude noordenwind, zodat de edele wijndruiven konden koesteren in de zon.

  Fietsen
  • Het gebied bleek ook uitstekend geschikt voor de wijnteelt.
  Wijn
  • Proef ook zeker de Brabantse wijnen!

  Alle ingrediënten voor bourgondisch fietsen in Brabant

  Napoleon maakte echter een einde aan de wijncultuur in Brabant. Wijn moest uit Frankrijk komen. Op bevel van de keizer werden alle wijnstokken gekapt en verbrand.
 Uitgerekend in deze streek vond Napoleon in 1815 zijn Waterloo. Zou dit een wraak geweest zijn van de wijngoden? Tegenwoordig kent de golvende streek van de taalgrens weer uitstekende wijnen. Het landschap, de bieren, de wijnen en de kostelijke spijzen vormen de ingrediënten voor Bourgondisch fietsen.  

  Eten
  • Bier, wijn én heerlijk eten erbij, de streek heeft alles.
  De Pruisen zaten Napoleon op de hielen...

  Bier in de brasserie


  • Ter gelegenheid van de herdenking 200 jaar na de Slag van Waterloo produceerde Brasserie de la Ferme de Mont-Saint-Jean in Waterloo, onder toezicht van Anthony Martin, la Ferme de Mont-Saint-Jean het eerst. De kenmerkende Brabantse hoeve fungeerde als veldhospitaal voor de gewonde Britse militairen. 
Martin heeft Engelse roots. Zijn overgrootvader John Martin bracht al sinds 1909 bieren op de Belgische markt met een Engelse inslag. 
Paradepaardje is de Waterloo Triple Blonde met 8% alcohol. Het bier wordt niet getapt in een glas, maar in een kelk van aardewerk. In de hoeve is een proeflokaal en een winkel.


  In de schaduw van woudreuzen

  Een groot deel van de taalgrens onder de steden Brussel en Leuven lijkt te worden afgeschermd door een strook van oerbossen. Al in de 12e eeuw genoot het Meerdaalbos bescherming als exclusief jachtgebied van de hertogen van Brabant. Het is een genot om te fietsen op de kaarsrechte dreven in de schaduw van de woudreuzen. 

  Fietspad
  • Kaarsrechte dreven...

  De Dijle: Brabantse levensader

  De bossen op de heuvels trekken regen aan. Het water verzamelt zich in poelen, van waaruit stroompjes ontspringen. Zoete wateren noemt men dat hier. Deze stroompjes monden uit in het riviertje de Dijle dat zich een heus dal heeft gevormd dwars door de bosbeste heuvelrug. In de afdaling wijken de bossen. De Dijle lijkt een levensader van zuid naar noord met dorpen als Sint-Joris-Weert en Sint-Agatha-Rode in het dal.

   Brouwen naast de abdij

   • Abdij
    De piepkleine brouwerij Brasserie de l'Abbaye de Villers en Brabant zit in een bijgebouw naast de ruïnes van de abdij. Iedere abdij van België had vroeger een brouwerij. Een deel van bieren was voor de monniken als tafeldrank bij het eten, maar de verkoop van de zwaardere bieren was om te voorzien in inkomsten voor het klooster. Sinds 2016 brouwt een plaatselijke broederschap weer bier. 
La V met 5% alcohol is exact gebrouwen volgens een recept uit de 18e eeuw. Dit is het bier dat de monniken tijdens het eten kregen geserveerd. 
La IX met 9% alcohol is een tripel. Om het bier extra sterk te krijgen, wordt tijdens de gisting rietsuiker toegevoegd. De bieren zijn te koop in het winkeltje en in de taveerne. 

   Fietsen voor een beloning

   De Grote Keistraat geldt als een kuitenbijter. Geen ruwe keien, maar wel steil naar boven door wederom een stuk bos. Na een afdaling ligt Neerijse, waar professor in rustte Freddy Delveaux zijn eigen ambachtelijke brouwerij de Kroon leidt.
 Na alle bossen blijkt de klimmende Donkerstraat in het geheel niet donker. De inspanning wordt beloond door een fabelachtig uitzicht vanaf het langgerekte plateau met in de verte de skyline van stad Leuven.


   uitzicht
   • Uitzicht vanaf het plateau.

   Verbindingsstroompje

   De Dijle verbindt Vlaanderen met Wallonië. Bijna onopgemerkt heet het stroompje nu ineens Dyle. Ook hier staan de stoere Brabantse paarden in de velden en blinken de uitgestrekte boerenhoeves. Het verschil zit in het achterstallig onderhoud, maar dat geeft ook weer charme. 


   Boerderij
   • Boerderijen met zeeën van ruimte.

   Chardonnay van Paul

   • Wijn

    Paul Vleminckx begon in 1994 met de herstart van de wijnbouw op een zonnige helling bij Vaalbeek. Jaarlijks bottelt de wijnbouwer nu 60.000 flessen van zijn mousserende Chardonnay Meerdael. De energieke ondernemer brengt ook pralines op de markt op basis van zijn sprankelende wijn. Chardonnay Meerdael staat in de schappen van kwaliteitssupermarkt Delhaize, maar wordt ook geschonken in de betere horeca van de streek. 

   Brabantse rust verstoord

   Over het zijriviertje de Thyle is de Abdij van Villers gebouwd. Een brok religieuze geschiedenis van het Hertogdom Brabant. Er leefden meer dan 100 monniken en 300 lekenbroeders. Bij het complex hoorde meer dan 100 vierkanten kilometer grond. Hier werden talrijke boeken geschreven. In 1795 verstoorden de binnen gevallen de Franse Revolutionairen de eeuwenlange rust in het klooster. De republikeinen hadden niets met geestelijkheid en verdreven de monniken. Het uitgestrekte complex werd verkocht aan een handelaar in stenen die begon aan de afbraak. 

   Abdij
   • De abdij van Villers staat op menig schoolreisje.

   Schitterend erfgoed

   Pas in 1893 kwam het terrein in handen van de Belgische staat, die sindsdien grootscheepse reddingswerken verrichtte om de ruïnes voor verdere aftakeling te behoeden. De restanten van de abdij zijn ronduit indrukwekkend.
De abdijkerk springt in het ruïneveld duidelijk in het oog. Het godshuis is 94 meter lang en de booggewelven zijn 23 meter hoog. Voor de Belgen is dit een belangrijk patrimonium. De Abdij van Villers staat op het programma van menig schoolreisje onder onze zuiderburen.

   Abdij
   • Een mooi monument: de Abdij van Villers.

   Overnachten

   • Baron's House in Neerijse is 
leuk gelegen in een koetshuis van een kasteel. 
Je krijgt een hartelijke ontvangst
.

    
De keten Martin's Hotels is van dezelfde familie Martin als van het bier. 
Je hebt keuze uit diverse hotels in de streek, zoals:
 Martin's Grand Hotel Waterloo
. Dit hotel is gevestigd in een voormalige suikerfabriek.
 Martin's Château du Lac bevindt zich in een schitterend kasteel aan het Meer van Genval. De taalgrens loopt dwars door dit meer. Aan de overkant ligt Vlaanderen. 


    Camping 
Bergendal in Huldenberg is een eenvoudige camping op een landgoed. Rustig met veel groen.


    Meer overnachtingen in Vlaams-Brabant
 klik hier

    Wallonië kent overnachtingen met het label 'fietsers welkom'. 
Kijk hier maar eens voor meer informatie.

   Napoleon vlucht uit Brabant

   Het bruggetje over de Dijle bij Genval is zo smal dat het de vluchtende Napoleon zijn kostbare rijtuig hier moest achter laten. Napoleon had in 1815 de slag bij Waterloo verloren en de Pruisen zaten hem op de hielen. 


   Een e-bike helpt je de heuvels op...

   Fietsen langs een hoogtepunt

   Na ruim 200 jaar is het slagveld een groot monument met als hoogtepunt de leeuw op de heuvel. Op deze plaats raakte Kroonprins Willem van Nederland gewond in de slag tegen Napoleon. Zijn vader Koning Willem I gaf opdracht voor de oprichting van dit monument, waarvoor 290.486 m³ grond verplaatst moest worden. Om de top te bereiken moeten 229 treden genomen worden. Een hoogtepunt van een stukje fietsen rond de taalgrens is niet alleen Bourgondisch genieten in Estaminet de Josphine met uitzicht op de leeuw, maar ook de indrukken van belangrijke momenten uit de geschiedenis.


   Monument
   • Het indrukwekkende monument van de Slag bij Waterloo.

   Fietsen in België

   • Zowel Vlaams-Brabant als Waals-Brabant hebben de bekende fietsknooppunten. Beide netwerken zijn aan elkaar gekoppeld. Er zijn prima kaarten van beide netwerken met veel informatie. Te koop bij de plaatselijke VVV's en in ons land hier

    Er zijn diverse leuke fietsroutes uitgezet met interessante thema's, zoals abdijen, boerderijen en molens.
Het landschap kent flink wat heuveltjes. Zie je daar tegenop, dan biedt een e-bike een oplossing. 


    Routes in Vlaams-Brabant: http://www.fietsroute.org/fietsen/fietsroutes/vlaams-brabant

    Routes in Waals-Brabant:
 www.beleefwaalsbrabant.be/nl/knooppunten

    www.beleefwaalsbrabant.be/nl/fietstoerisme

    Fietsverhuur: ook e-bikes 
Bike-adventure
, Oude Waversebaan 17
B-3040, Sint Agatha Rode, tel. 0032-472-95 87 83 (géén website) 
mtbverhuur@hotmail.com    Toerisme Waterloo

    Maison des cyclistesbij het station van Ottignies (niet op zaterdag en zondag)


    Algemene informatie vindt u hier en op deze site.

   En omdat het zo leuk is hier nog wat foto's van de fietstocht die Bert door het Brabantse land ondernam! 
   Meer over