Freeride-gebied

ZwitserlandBert Romani's geheimtip: La Fouly, klein, sneeuwzeker, fijn en freeride

Elke week deelt RonReizen ski-fanaat en –expert Bert Romani zijn geheime tip in de Alpen. Dit keer is dat in het Zwitserse Wallis: La Fouly!

Ook nu weer een diep dal met aan het eind het piepkleine skigebiedje La Fouly. Het Val Ferret bestaat uit twee bergdalen in Zwitserland en Italië die in elkaars verlengde liggen en samenkomen op de Col Ferret op 2537 meter aan de voet van de Mont Dolent (3819m), onderdeel van het Mont Blanc massief. Hooggebergte dus en daar houd ik van.

Het Zwitserse Val Ferret rijd je binnen via Orsières aan de voet van de grote Sint-Bernardpas even voorbij Martigny. Het maakt onderdeel uit van Pays du Saint-Bernard samen met de skigebiedjes Champex-Lac, en Lides/Vichères. 

La Fouly
  • La Fouly is kleinschalig maar fijn.

Sneeuwzeker

Een stoeltjeslift en twee slepers. That’s it. Wanneer je in La Fouly aankomt waan je jezelf aan het eind van de wereld. Om je heen majestueuze bergtoppen en gletsjers die het bewijs zijn van het echte hooggebergte. Hier aan de zijkant van het Mont Blanc massief ligt een eldorado aan mogelijkheden voor de echte winterliefhebber. Het skigebiedje is erg familievriendelijk en biedt voor gezinnen een perfect alternatief voor de grote bekende wintersportplaatsen waar je over de hoofden heen loopt. En wat betreft de sneeuw, geen zorgen. La Fouly ligt op 1600 meter en is een echt ‘Schneeloch’.

Gletsjer
  • Vanuit La Fouly heb je zicht op de gletsjer l'A Neuve.

Klein, maar fijn

We checken eerst even de pistes. Heerlijke cruisers en het uitzicht is magnifiek. De drie pistes, blauw, rood en een zwarte variant zijn allemaal met het stoeltje te bereiken. Voor de beginners is er een slepertje vanuit het dal en een kindertuintje. Maar dan kijken we even verder dan de standaard routes. Door een korte traverse te maken, opent zich een fantastisch freeridegebied.

Freeride-gebied
  • Een heerlijk freeride-gebied opent zich voor je in La Fouly.

Freeride-gebied

We zijn voorbereid met onze safety gear. Lawinepiepers even controleren en we gaan op pad. De sneeuw is vederlicht, champagne powder zouden ze in the Rockies zeggen. Na een mooie afdaling komen we op het wandelpad uit richting de Col. Ideaal om snel terug te prikken en te schaatsen naar de lift. Nog een rondje? 

Kluunen
  • Kluunen op het pad naar de skilift.

De stijgvellen onder

We plakken onze stijgvellen onder de ski’s en gaan stap voor stap het Val Ferret verder in. Langzaam klimmen we omhoog langs de zijkant van het dal. Het uitzicht neemt per stap toe en aan de overkant zien we de freeride-sporen die komen uit het skigebied. Onderweg even pauze voor een mueslireep, drinken en de lippen insmeren. De zon doet zijn werk en de weerkaatsing in dit landschap is enorm. 

Freeride-gebied
  • Lekker toeren door het freeride-gebied van La Fouly.

Freeride sporen trekken

We stijgen nog een half uur door en dan is het tijd voor de beloning: door de maagdelijke diepsneeuw omlaag. We kiezen ons eigen spoor op de boomloze helling. Als we bij de boomgrens komen, moeten we even mikken. We hebben een klein bruggetje nodig om ons over de rivier te krijgen naar het wandelpad. Tussen de dennenbomen zien we het liggen. We volgen een paar andere sporen en even later glijden we terug. Een verlaten berghut biedt ons een bankje voor de lunch… Wat een rust en wat is het hier ongelooflijk mooi!

Kleinschalige geheimtip

In het hele dal vind je vakantiehuizen en kleinschalige accommodaties. Je kunt ook in Orsières gaan zitten en dan met het openbaar vervoer naar alle skigebiedjes pendelen. Mijn tip in La Fouly is Auberge des Glaciers, de naam alleen al. Een heerlijk basic locatie met een top restaurant waar je hartelijk wordt ontvangen door Maurice en zijn team. Hier proef je de lokale gastronomie en betaal je een eerlijke prijs. 

Meer over