Brugwachtershuisje

NederlandAmsterdam-Noord ontdekken

De kranten en social media staan er vol mee. Amsterdam is te vol, te druk. Er zijn te veel toeristen. En ik zou liegen als ik dit zou (willen) ontkrachten. Wie echter verder dan de Kalverstraat kijkt, komt bijzonder mooie plekken in onze hoofdstad tegen. Ik stapte op de Noord-Zuidlijn en ging op ontdekking in Amsterdam-Noord.

Het is voorjaar, de zon schijnt flauwtjes er is geen wolkje aan de lucht. Kortom ideaal weer om Amsterdam-Noord te gaan ontdekken. Wanneer ik bij halte Noord de metro verlaat raast het verkeer met een rotgang aan me voorbij. De lijn is pakweg een half jaar operationeel, meer dan 50 jaar na de eerste plannen en 16 jaar na het definitieve akkoord over de nieuwe metrolijn en alles ziet er nog spiksplinternieuw uit. Langs bouwterreinen en over staalplaten wandel ik, de wind stevig om mijn oren waaiend, richting Buiksloot, waar ik de nacht door ga brengen. Hoe dichter ik mijn bestemming nader hoe pittoresker de omgeving wordt. De woontorens maken plaats voor schattige houten huizen.

Noord-Zuidlijn
  • De Noord-Zuidlijn: het heeft wat gekost, maar dan heb je ook wat...

Buiksloot werd Amsterdam-Noord

De naam Buiksloot verwijst waarschijnlijk naar een sloot omringd met beuken. Een plek die door schippers en bemanningslieden sinds de 16e eeuw thuis wordt genoemd. Mannen werkzaam op koopvaardijschepen, de trekvaart en de binnenvaart. Een plek waar zeilbootjes in stoomboten veranderden en de scheepvaart veld moest ruimen voor de tram. Buiksloot blijft tot 1921 een zelfstandige gemeente, tot het door Amsterdam opgeslokt wordt en tot op heden deel uit maakt van Amsterdam-Noord.

Buikslotermeer
  • Onder de rook van Amsterdam: het pittoreske Buikslotermeer.

Brugwachtershuisje in Amsterdam-Noord

Een gemeente met zoveel water ontkomt niet aan bruggen. Met actieve scheepvaart genoten brugwachters dan ook veel aanzien. De Buiksloterdraaibrug werd rond 1822, tijdens de hoogtijdagen van de trekvaart, aangelegd. Bij de brug werd een herberg gebouwd, waar passanten konden verpozen. De moderne tijd voorziet in 1984 de brug van een heus brugwachtershuisje. Techniek staat echter niet stil. Wanneer bruggen op afstand bestuurbaar worden, raakt het woninkje in 2017 ongebruik.

Brugwachtershuisje
  • Een bijzonder logeeradres: het brugwachtershuisje van de Buiksloterdraaibrug.

Hotel van een kamer

De brugwachterswoning wordt – gelukkig – niet afgebroken. Sterker nog er wordt door Sweets Hotels omgetoverd tot heus hotel. Een hotel met één kamer. Op m'n mobieltje ontvang ik een code. Vervolgens hou ik mijn toestel tegen de deurklink gedrukt, die zowaar ontgrendelt. Samen met vriendlief betreed ik ons onderkomen voor de komende nacht. Dit is echt de leukste hotelkamer waar ik ooit verbleef! Het nieuwe hoofdstuk voor dit huisje is waarschijnlijk meteen het beste uit de gehele geschiedenis. Fantastisch om te zien hoe efficiënt er met de vierkante meters is omgesprongen. Alles is aanwezig. Ongelofelijk.

Tip

  • Meer info over dit supersnoezige hotel(kamertje) lees je hier!

Bierliefhebbers naar Noord

Er was eens... Er was eens het Florapark en het Volewijkspark. De gemeente Amsterdam speelde voor liefdesmakelaar en nu leeft het groene gebied nog lang en gelukkig verder als Noorderpark

Vanuit ons brugwachtershuisje staan we direct midden in het groen. Joggers worden afgewisseld door gehaaste bakfietsmoeders. Verliefde stelletjes kruipen tegen elkaar aan op een bankje en een oudere dame kijkt enigszins verschrikt wanneer we haar groeten. Dwars door het groene lint, bereiken we de Meeuwenlaan, van waaruit het niet ver meer is naar een populaire hotspot in Amsterdam-Noord, Oedipus Brewing. Op vrijdag- en zaterdagavond verandert de mirco-brouwerij in een taproom. Bierliefhebbers vanuit de gehele hoofdstad en ver daarbuiten trekken naar deze plek voor een onvervalst lekkere dorstlesser en voor die gezellige Oedipus sfeer.

Bier
  • Van heinde en verre komen ze naar Oedipus voor een eigen gebrouwen speciaalbiertje.

Amsterdam-Noord ontdekken

De volgende ochtend klinkt er rond ons huisje gesnater en ik meen ook stemmen te horen. Ik wrijf de slaap uit mijn ogen en moet kort even nadenken waar ik de vorige avond in slaap viel. Eenden zwemmen voor ons tijdelijk verblijf en sportieve roeiers varen onder ‘onze’ brug door. Dat is nog eens gezellig wakker worden.

Als Brabander in de hoofdstad denk ik hip te doen en onderneem een poging ontbijt via Uber Eats te bestellen. Kleine tegenvaller. Blijkbaar is Amsterdam-Noord nog net niet zo hip als het beweert te zijn, want deze populaire bezorgdienst levert (nog) geen maaltijden in dit deel van 020.

Tijd om te treuren, gun ik mezelf niet. Aankleden en in de benen, want Amsterdam-Noord heeft nog genoeg te bieden.

Noorderpark
  • Uitrustplekje: het Noorderpark.

Leuke tips voor je ontdekkingstocht

De meeste mensen die Amsterdam-Noord bezoeken doen dit met het pontje vanaf Amsterdam Centraal Station. De volgende zaken liggen direct binnen handbereik wanneer aan de overkant voet aan wal zet.

A’DAM LOOKOUT: Voor een pracht van een uitzicht ga je naar de top van de A’DAM Tower. 22 verdiepingen boven de grond, ligt Amsterdam aan je voeten. Echte durfals kopen een kaartje voor ‘Over the edge’, een schommel die je over het randje brengt.

EYE Filmmuseum: Ook als je geen film gaat bekijken of naar een tentoonstelling gaat, toch even binnenlopen. Bestel een kop koffie en geniet van het uitzicht of zak af naar de kelder waar je gratis vanalles over de filmindustrie te weten komt.

Tolhuistuin: In deze culturele hotspot is altijd wel iets te doen. Theater, concerten, exposities noem het maar op.

This is Holland: Wellicht is deze attractie wat meer geënt op de buitenlandse bezoeker, wat echter niet wegneemt dat ik het eigenlijk ook wel erg gaaf vond. Tijdens een spectaculaire 5D vliegervaring zie je Nederland zoals je ons land nog nooit zag.

Eye Filmmuseum
  • Nog zo'n eyecatcher: het Eye filmmuseum aan de voet van de Amsterdam Toren.
This is Holland
  • Naast de toren en het filmmuseum is het ook This is Holland met 3d experiences.

Nog veel meer leuks! 

Voor de volgende zaken pak je de bus of huur je een (OV)fiets.

De Ceuvel: een plek waar groen en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vandaal staan. Leer meer over duurzaamheid onder het genot van een heerlijke kop koffie.

Hotel de Goudfazant: Ooit was het een garage. Nu is het geen hotel, maar een restaurant met magnifiek uitzicht over het water.

Pekmarkt: Een bossie rooie rozen. Dadels of een nieuw blousje? Iedere woensdag, vrijdag en zaterdag slaag je io de Pekmarkt op de Van der Pekstraat in Amsterdam Noord.

D'Admiraal: Deze krijt- en trasmolen bij Buiksloot in Amsterdam-Noord is het laatste exemplaar van dit type dat is overgebleven. Hoe Hollands wil je het hebben?

Pekmarkt
  • Een bloemetje koop je op de Pekmarkt.

NDSM: the place to be

Stap opnieuw op de pont of fiets naar NDSM een plek die bij elk bezoek weer anders is:

Neef Louis en Van Dijk & Co: Ik noem deze twee zaken gemakshalve in een adem. Ben je dol op vintage stap dan bij deze meubelzaken binnen. Hier haal je je vintagehart meer dan op.

Pllek: Geen betere plek op NDSM als Pllek. Biologisch en verantwoord eten op de kaart en een uitzicht over het IJ en het centrum om stil van te worden.

IJ-hallen: Naast vintage ook dol op alles wat tweedehands is? Elke maand vindt in deze enorme loodsen de grootste vlooienmarkt van Europa plaats.

NDSM
  • Het NDSM-terrein is een vrolijke vrijplaats.
NDSM
  • Nog zo'n lekker plekje op het NDSM-terrein met uitzicht op het IJ.
IJ-hallen
  • Sla je slag op de grootste vlooienmarkt van Europa in de IJ-hallen.
Meer over