Dubai in vogelvlucht

Verenigde Arabische EmiratenStedentrip naar wereldstad Dubai: 5 bezienswaardigheden

Wat een wereldstad. Dubai pákt je vanaf het allereerste moment dat je de stad in komt. Zoals het hoort bij een goede stedentrip. Bij mij belandde de stad in ieder geval meteen in mijn top 5. Want de enige stress die je nog voelt als je naar je hotel rijdt, is dat je álles wilt zien. Vijf bezienswaardigheden die je écht niet mag missen.

Het is in één oogopslag duidelijk dat de allerrijksten ter wereld hier flink hebben huisgehouden. Maar het is juist heerlijk om mee te genieten van deze overtreffende trap van haantjesstrijd. Dubai bestaat uit een aaneenschakeling van ongelooflijke bouwwerken en andere bezienswaardigheden die ik hier wel kan noemen, maar die je eigenlijk met eigen ogen moet hebben gezien. Vooral de ligging van deze wereldstad – bling-bling in de rust van de kabbelende Perzische Golf – maakt Dubai zo’n bijzondere stedentrip.

Aquarium in Dubai Mall
  • Het grootste aquarium ter wereld.

Dubai Mall: het winkelcentrum waarvan iedere man droomt

Geloof het of niet: het grootste winkelcentrum van de wereld is het enige winkelcentrum waar ik nooit meer weg wilde. Eerlijk! Het is een genot om doorheen te lopen of gewoon even rustig te gaan zitten en rondkijken. Bij een buitentemperatuur van 47 graden (wij waren er in juni) was de airco alleen al de moeite van het bezoeken waard. Het winkelcentrum van een half miljoen vierkante meter (!) is heerlijk gekoeld.


En ik stond voor nog meer verrassingen; aquaria staan hoog genoteerd in mijn top 10 suffe bezienswaardigheden, maar in Dubai heb ik ruim een uur bij het enorme aquarium (natuurlijk óók het grootste ter wereld) gezeten. Verder vind je er nog een ijsbaan, een authentiek dinosaurusskelet van bijna acht meter hoog en heerlijke eettentjes.


O! En ik heb begrepen dat je hier ook best aardig kunt winkelen. Je verwacht het niet, in de grootste schoenenzaak ter wereld, bijvoorbeeld.

Dubai Fountains
  • Dubai Fountains: de grootste en hoogste fonteinshow ter wereld.

De Burj Khalifa: het hoogste gebouw ter wereld

Als je toch in Dubai bent voor een stedentrip, sla deze wolkenkrabber dan zeker niet over in je rijtje bezienswaardigheden. De supersnelle lift alleen al zal je overtuigen. Ik raad aan om dit zo tegen het einde van de middag in te plannen. Op een doordeweekse dag! Je kunt aansluitend iets te eten halen en op de bankjes genieten van de Dubai Fountains. Vanaf 18:00 uur gaat deze spetterende muzikale fonteinshow elk half uur los. Wat denk je? Ja, het is de grootste en hoogste fonteinshow ter wereld.

Dubai sky line
  • De Dubai Big Bus is koel en toert je door Dubai.
Rons tipRons tip
In Dubai kun je uitstekend zelf autorijden. Paar dingen om rekening mee te houden: de snelwegen zijn enorm en een afslag missen betekent een flink stuk doorrijden tot de volgende. Moet je aan de andere kant van de snelweg zijn, dan is er om de zoveel kilometer een U-turn. Maar goed, met onze huidige smartphones en een goeie up-to-date navigatie-app is het geen enkel probleem. Let wel op de andere weggebruikers, want die kunnen nog weleens onverwachte Arabische fratsen uithalen. En zorg dat je huurauto over goeie ruitenwissers beschikt. Jaja, in Dubai zeker? Yep, want toen wij er waren regende het een klein uur. Echt waar! 

Dubai Big Bus: heerlijk de gekoelde toerist uithangen

Dubai is groot. En alle bezienswaardigheden liggen behoorlijk ver uit elkaar. Verwacht dus geen stedentrip met een intieme binnenstad waar je wandelend alle must-sees kunt afstrepen. Door de hitte is sowieso eigenlijk elke stap er al één te veel. Daarom is de gekoelde hop-on-hop-off bus een uitkomst. Oké, je zit misschien wel wat te kijk in die toeristenbus, maar aan het einde van de dag ben jíj degene die als laatst lacht.

Dubai Creek en de oude stad: waar je de locals tegenkomt

In de drukke oude stad aan beide zijden van de rivier kom je een Dubai tegen dat je niet verwacht. Wij slenterden door de wijk Deira en stuitten op nauwe straatjes met opeengepakte winkeltjes en kraampjes. Ik zag een prachtig decor voor een spectaculaire James Bond-achtervolging.


Vergeet ook zeker niet in één van de traditionele houten bootjes (abra’s) naar de over kant van de rivier te stappen. Daar bevind je je in het dagelijks leven van de lokale bewoners en het kost bijna niets. Wij zijn – omdat het zo leuk was – een paar keer blijven zitten en heen en weer gegaan.

Strand met skyline in Dubai
  • Strand en skyline in één oogopslag.

De stranden van Dubai: genieten van de zonsondergang

Dé plek om aan het eind van de dag alle indrukken even een plekje te geven. Er zijn stranden genoeg en voor ieder wat wils. Wandel langs de enorme kustlijn en geniet van de zonsondergang met de waanzinnige skyline van Dubai achter je.

Praktische tips

  • In de zomer is het écht heet met temperaturen boven de 40 graden. In zee koel je niet veel af; die is ruim 30 graden. Ga daarom liever in de wintermaanden. Dan ligt het kwik aangenaam tussen de 20 en 25 graden.

  • Tijdens de Ramadan zijn vrijwel alle eet- en drinkgelegenheden overdag gesloten.

Meer over