Street art

8 bestemmingen met verrassende kunst in de openlucht

Het is momenteel lastig voor te stellen: met veel andere bezoekers in grote getale door een museum of langs een kunsttentoonstelling. Het is dan goed om te weten dat er ook buitenshuis volop genoten kan worden van kunst. Kunst ‘al fresco’ is het sleutelwoord en er is genoeg kunst om je te doen verbazen, te laten verstillen en volop te inspireren. De volgende 8 voorbeelden van Aruba tot Zweeds Lapland zetten de term ‘straatkunst’ in een geheel nieuw daglicht.
Kunst in Icehotel
  • Bevroren kunst in het Icehotel.

Zweeds Lapland

Het Icehotel in het kleine stadje Jukkasjärvi – zo’n 200 kilometer boven de poolcirkel – is het eerst geopende en grootste ijshotel ter wereld. Ieder jaar komt een team van architecten, kunstenaars en bouwers samen om uit 4000 ton ijs en sneeuw weer een prachtig gebouw neer te zetten. En dacht je dat het niet cooler dan dit kon worden? Think again! De bevroren kamers worden ieder jaar opnieuw ontworpen door toonaangevende kunstenaars waarmee het hotel één van Zwedens meest grote en unieke privé kunsttentoonstellingen wordt. Een onvergetelijke overnachting. En mocht slapen in een ijzige omgeving net een stap te ver zijn, weet dan dat er overdag rondleidingen worden gegeven waarbij je uitleg krijgt over het ontstaan en het verhaal achter de kunst waarna je op eigen gelegenheid je kunt vergapen aan de bevroren kunst in de kamers. En vergeet niet je bezoek af te ronden met een heerlijk drankje in de ice bar! Voor meer info, klik hier.

Lees ook:

Kunst en cultuur langs de Engelse kust

Roadtrip street arts Escape campervans
  • Een roadtrip met street arts.

Escape campervans

Dwars door Amerika met ‘the Orchid’, ‘Hummingbirds’, ‘Bumblebee’ of ‘Watch the bear’? Nee, dit zijn niet de bijnamen van kleurrijke Amerikaanse gidsen of swingende bands, maar een paar voorbeelden van de namen die Escape Campervans aan hun wagens geeft. En die naam komt niet zomaar uit de lucht vallen. De Amerikaanse camperverhuurder stuurt iedere nieuwe campervan eerst naar Los Angeles waar samengewerkt wordt met de beste, lokale street art-artiesten. Zij krijgen carte blanche in het ontwerp en design van de camper en beschilderen deze vervolgens met de hand. Het resultaat is een unieke en kleurrijke wagen waarmee je niet alleen über-cool kunt roadtrippen door Amerika of Canada, maar ook een talking piece hebt die je in contact brengt met andere toeristen en locals. Klik hier voor meer info.

Urban arts scene Ottawa
  • Ottawa's levendige urban arts scene.

Ottawa

Op elke hoek van de Canadese hoofdstad wacht je een nieuwe verrassing… prachtige street art met muurschilderingen, beeldhouwwerken graffiti. Ottawa's straatbeeld en prachtige groene ruimtes komen tot leven met deze unieke creaties! Een wijk die uitstekend geschikt is voor een urban art crawl is de historische wijk ByWard Market. Een broeiplaats van creativiteit. Volg de muurschilderingen langs Dalhouse Street. Zie de reusachtige walvis en zijn jager op de hoek van George Street en mis de mythische dieren naast de Andaz Ottawa ByWard Market niet. Maar ook beelden sieren de straten in deze wijk. Zoek naar de 14 kleine bronzen beelden van straatkatten in en rond de parkeergarage in Murray Street. Kijk bij het ByWard Market-gebouw omhoog en zie een grillig beeld van papier-maché dat een wolk verbeeld met daarin de marktkooplui van vroeger. En loop door de mooie en rustige Jeanne D'Arc binnenplaats waar de Dansende Beer perfect geposeerd is voor een selfie (en een knuffel!). Wil je meer weten? Klik dan hier.

Kunstbos Franse Atlantische ksut
  • Het kunstbos aan de Franse Atlantische kust.

Franse Atlantische kust

Als je alleen bomen in het bos verwacht, vergis je je. In het natuurpark ‘Landes de Gascogne’ aan de Franse Atlantische Kust zijn in totaal 21 kunstwerken verstopt die de geschiedenis en landschappen van de gehele regio verbeelden. De kunstenaars die worden uitgenodigd om een kunstwerk toe te voegen aan de collectie worden geselecteerd door curatoren en zijn meestal deelnemers van regionale ‘Artist-in-Residence’ programma’s. Het doel van het sinds 2009 opgezette project "La Forêt d'Art Contemporain" is het creëren van eigentijdse Kunst in een natuurlijke omgeving en in een regionale context en om via deze bijzonder aanpak moderne kunst toegankelijk te maken voor een groter publiek. Het bos is nog lang niet ‘volgroeit’. De komende jaren zullen nog verschillende exposities georganiseerd worden die dit grootste aaneengesloten bos in West-Europa zullen sieren. Meer weten? Klik dan hier.

Amarillo cars
  • Texaanse plattelandskunst: Amarillo cars.

Texas

Texas heeft veel klassieke bezienswaardigheden. Maar wat weinigen weten, is dat de staat ook een aantal licht hysterische attracties kent. Wil je de Lone Star State van een geheel nieuwe kant leren kennen? Bezoek dan Marfa in West-Texas. Dit stadje heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op hipsters, schilders, schrijvers, designers, kunstliefhebbers en celebrities. In de vele galerieën en stijlvolle cafés delen zij hun ideeën over en passie voor de kunst. Hier vindt je ook de luxury store Prada, gebouwd door een kunstenaarsduo als kritiek op de consumptieve westerse wereld.

Of ga naar Amarillo in het noorden van de Lone Star State. Neem tien oude Cadillacs, graaf deze half in midden in een maisveld en verf het geheel in alle kleuren van de regenboog en klaar is de Cadillac Ranch. Wat begon in 1974 als een installatie van de leden van de kunstgroep Ant Farm, verandert sindsdien dagelijks door de bezoekers die er zelf een eigen kleurrijke bijdrage eroverheen schilderen. Klik hier voor meer info.

Kunst in de Filipijnen
  • Kleurrijke kunst in de Filipijnen.

Filipijnen

Filippino's hebben een levenslust die wereldwijd ongeëvenaard is. Deze levenslust heeft een naam: Bahala Na – alles gaat voorbij en in de tussentijd moet het leven geleefd worden. En dat doen ze volop! Een van de leukste kunstvormen vind je dan ook gewoon op straat, tijdens één van de vele festivals. De kleding en hoofdtooien waarmee dansers zich versieren zijn kleurrijk en indrukwekkend. Tijdens het jaarlijkse Masskara Festival – het ‘gelukkigste en kleurrijkste festival van de Filipijnen’ in Bacolod City – overtreffen de artiesten en dansers elkaar met felle kleuren en rijk versierde maskers. En alleen toekijken is geen optie. Houdt er maar rekening mee dat de vrolijke dansers je in de levenslustige menigte meetrekken. En voor je het weet maak je zelf ook onderdeel uit van een dansend kunstwerk. Klik hier voor meer info.

Ruby Hotels in Düsseldorf
  • Ruby Hotels: street art en theater.

Düsseldorf

Was de Kiefernstrasse in de jaren ’80 nog berucht wegens haar krakers en rellen, tegenwoordig is het een reden voor street art-lovers om af te reizen naar Düsseldorf. De straat is slechts zo’n 200 meter lang, maar vrijwel alle huizen zijn van boven tot onderen beschilderd door verschillende bekende en onbekende street art artiesten. En natuurlijk wil je dan ook slapen in een hotel waar kunst is opgenomen in het dagelijkse DNA. Place-to-be is dan het Ruby Leni. Het hotel ligt verscholen in een lommerrijke straat op slechts drie minuten lopen van de beroemde Königsallee. In de jaren ’50 was huisde hier het Düsseldorfer Schauspielhaus dat snel naam maakte als één van de meest toonaangevende theaterpodia in Europa. Ruby Leni is vernoemd naar Helena uit Goethe’s masterpiece Faust. Dit baanbrekende stuk ging hier in première voordat het een klassieke film werd. Het ‘Forum Freies Theater’ gevestigd in de kelder herinnert nog steeds aan de oude theatertijden. Maar ook in het interieur van het hotel en de aankleding van de kamers en openbare ruimtes ademt de theatrale geschiedenis uit de fifties. Meer weten? Klik dan hier.

Theater in een beachresort op Aruba
  • Theater onder de sterrenhemel in Bucuti & Tara Beach Resort op Aruba.

Aruba

Film is kunst en bij het Bucuti & Tara Beach Resort op Aruba begrijpen ze dat als geen ander. Een speciaal team selecteert de mooiste klassieke films. Comfortabele ligstoelen, de voeten in het zand, als achtergrondgeluid het ruisen van de zee en boven je een schitterende sterrenhemel. En terwijl je nipt van je cocktail en opgaat in de verhalen van de grote filmklassiekers realiseer je je ineens… Film is Kunst met een Grote K. Voor meer info klik je hier.