De haven van Liverpool.

Engeland24 uur in Liverpool

Liverpool is niet alleen ‘die stad van The Beatles’. Toegegeven: op bijna elk straathoekje vind je wel iets van The Fab Four, maar de havenstad heeft veel meer in petto. Het is een bruisende plek met veel diversiteit en dynamiek.

Toch kun je het gros van de Liverpool-toeristen in twee hokjes categoriseren: het ene deel komt voor The Beatles, de anderen hebben een voetbalticket. Maar Liverpool kenmerkt zich ook door de rijke cultuur, mooie straten en gezellige cafés - en ja, die zijn er ook zonder grote tv’s met live sport. 

Vooral het centrum en het gebied rondom de haven laten de ontwikkeling van de stad goed zien. Het maritieme gedeelte is sinds 2004 zelfs door UNESCO aangewezen als Werelderfgoed. Je vindt hier onder andere de Albert Dock, Stanley Dock, Pier Head en de straten van William Brown Street. Hierover later meer.

Liverpool RonReizen.nl fab four
 • Natuurlijk draait het in Liverpool om de Fab Four, maar er is meer!

Ochtend: The Crown Hotel

Ontbijten doe je ‘s ochtends bij The Crown Hotel, een wonderschoon etablissement op steenworp afstand van het centrale Lime Street Station. De grote gouden Sjakie en de Chocoladefabriek-achtige letters op de gevel zijn niet te missen. Applaus voor meneer de architect, want alleen het buitenaanzicht met het vele marmer en de rijke versiering is subliem.

Maar ook voor het interieur is een buiging op zijn plaats. De glanzende toog springt meteen in het oog, samen met het glaswerk erachter en het fijnbesnaarde plafond met oneindige details en patronen. Ondanks de rijke uitstraling is de prijs/kwaliteit-verhouding heel schappelijk. Een klassiek Engels ontbijt inclusief onbeperkt koffie of thee bestel je voor ruim vijf euro.

Het interieur van The Crown Hotel in Liverpool.
 • The Crown Hotel is een echte aanrader voor ontbijt.

Concerten in oud koningshuis

De omgeving rondom Lime Street Station heeft meer te bieden. Laat The Crown Hotel achter je en loop binnen vijf minuten naar St. George’s Hall: een gigantisch bouwwerk met rood granieten zuilen als tralies dat net zo goed in Rome had kunnen staan. De neoklassieke stijl van dit oude koningshuis is fotogeniek, niet alleen van buiten, maar ook van binnen. Het heeft het grootste gewelfde plafond van Europa. St. George’s Hall wordt nu vooral gebruikt voor concerten en (theater)voorstellingen. Aan de achterkant liggen St. John’s Gardens, de ideale plek voor een kop Britse filterpleur.

Liverpool en The Beatles: een waardevol één-tweetje.
 • The Beatles-souvenirs in Liverpool.
Rons tipRons tip

Ferry 'cross the Mersey... Niet weer muziek toch, Ron? Nee, zeker niet. Maar die ferry waar Gerry & the Pacemakers al in 1965 over zongen bestaat echt en je kunt er leuke tours mee maken om Liverpool van een heel andere kant te bekijken. Er zijn cruises van een uur, meerdere uren of een dag met verschillende thema's en de tocht brengt je langs verschillende attracties. Te vinden bij Mersey Ferries

Middag: Albert Dock

Op naar het bruisende hart van Liverpool: de haven. En route kom je nog langs Liverpool ONE: een blits winkelcentrum met meer dan 170 winkels, inclusief bioscoop, minigolf en park. Urenlang vertier gegarandeerd, maar verlies jezelf er niet in. Albert Dock wacht.

Eenmaal daar vind je een scala aan mogelijkheden. Houd je van kunst dan is Tate Liverpool Museum een absolute aanrader. De entree is gratis en het aanbod verbluffend. Hier is de nationale collectie van Britse kunst gestald, van 1500 tot nu. 

Lunchen doe je bij PanAM: een oud-pakhuis waar nu een hip restaurant in schuilt. Hier vind je de echte classics: shepherd’s pie en een - jawel - fish and chips. Ook de cocktails (vooral de PanAm Sling) zijn de moeite waard.

De oude haven is het hoogtepunt van Liverpool.
 • Albert Dock is een van de opstapplaatsen voor een Beatles-tour.

Alles over The Beatles

Op de Albert Dock vind je tevens een van de grote opstapplaatsen voor de Magical Mystery Tour: een busreis langs alle bijzondere Beatles-plekjes in Liverpool. Van John Lennon’s huis tot de beroemde Cavern Club en van Penny Lane tot het graf van Eleanor Rigby. Voor de muziekfans een absolute must-do. Ben je een Beatles-fan, neem dan de Fab Four Taxidie je oppikt waar jij dat zelf wil. De chauffeur strooit de gehele reis met de mooiste weetjes en anekdotes en zorgt ervoor dat je terug in de tijd duikt. Deze tour is iets duurder, maar ook intiemer dan de ietwat commerciële busreis. Met een beetje mazzel heb je de broer van William Johnson (zanger van Frankie Goes to Hollywood) als gids.

Avond: It’s football-time!

Avonden in Liverpool besteed je óf in de haven (prachtig als de zon onder is) óf in het voetbalstadion. En ja, ook leuk voor mensen die niks met het spelletje hebben. De sfeer in Engelse stadions is fantastisch, zeker bij Liverpool. Die andere club, Everton, ligt er niet ver vandaan. Een tip mocht je nog tijd over hebben.

Maar een wedstrijd bezoeken op Anfield Road (het stadion van Liverpool) staat bovenaan het lijstje van menig voetbalfanaat. Vooraf klinkt het You'll Never Walk Alone hard door de speakers en staat minstens de helft van het publiek met zijn of haar rode sjaal in de lucht. Elk duel zit het stadion met ruim 50.000 fans vol. 

Anfield Road: het stadion van Liverpool FC.
 • Anfield Road zit met 54.000 fans altijd vol.

Afsluiten met fish and chips!

Een typische Engelse afsluiter scoor je (natuurlijk) bij de lokale snackbar: een traditionele fish and chips verpakt in een stevige krant. Rondom Anfield Road stikt het van deze tentjes, maar voor de allerbeste portie moet je toch weer terug naar de Dock. Dockland Fish & Chips is dé plek waar je moet zijn! De vis is goed op smaak, lekker knapperig en de friet kan eigenlijk niet beter. Ook weleens leuk: de portiegrootte staat sterk in verhouding tot de prijs. Grote kans dat je eigenlijk te veel krijgt. Have a good one!

Facts & Figures

 • John Lennon Airport is de naam van Liverpools vliegveld.

  Liverpool was tien jaar geleden samen met de Noorse stad Stavanger culturele hoofdstad van Europa.

  Hitserie Peaky Blinders is voor een groot deel opgenomen in Liverpool. De Peaky Blinders-tour gidst je langs de hoogtepunten.

  Cavern Club-I: The Beatles braken door in de Cavern Club. Deze ondergrondse pub is gratis te bezoeken. Veel Fab Four-coverbands vertonen daar hun kunstjes.

  Cavern Club II: De originele Cavern Club (Mathew Street) werd met de grond gelijk gemaakt. De nieuwe locatie is exact één deur verder.

  Meer weten: ga naar www.visitliverpool.com

Meer over