Skyline NewYork

Verenigde Staten8 ultieme tips voor een citytrip New York

Het is Election Day in Amerika! Een belangrijke dag dus. Blijft Trump aan de macht of wordt het toch Biden? Om in de stemming te komen geven we je 8 tips in The Big Apple om bij weg te dromen als we weer eens naar de Verenigde Staten kunnen reizen.

1. Uitgaan in New York: Gotham Comedy Club

Een comedyshow bezoeken. Zeker doen! New York is de broedplaats van comedytalent. Veel grote namen begonnen ooit in de Amerikaanse stad in de krochten van een klein, donker comedycafé in Manhattan. Kleine waarschuwing: op Times Square hangt er elke paar meter wel iemand aan je mouw met de vraag of je naar een comedy show wilt. Er zijn talloze comedy clubs, de een wat beter dan de ander. En de een van toeristischer dan de ander. Je ziet door de bomen het bos niet meer en loopt grote kans per ongeluk een slechte boom uit te kiezen.

Stand-up comedy in NYC

Comedy Club Gotham zit niet op of in de buurt van Times Square en trekt daarom minder toeristen en voornamelijk locals. Bovendien zijn ze hier selectief op de stand-up comedians, waardoor je gegarandeerd kwaliteit krijgt. Bereid je voor en koop in Nederland al je tickets online, kun je meteen een beetje researchen of de stand-up comedian wat voor je is.

Gotham Comedy Club New York

  2. Straatje in New York: West 4th street in West Village

  Wil je juist de inkoppertjes zoals de omgeving van Times Square en Bleecker Street vermijden? En heb je zin om een leuk buurtje in New York te ontdekken? West 4th street in West Village is een verborgen straatje vol mooie townhouses en gezellige restaurantjes. Slenter rond te kies een leuk restaurantje uit om te eten of een leuke bar voor een cocktail. Het leukste gedeelte van de straat vind je tussen 7th Avenue en Jane Street. Zin in een drankje in de kroeg (bijna op z’n Hollands)? Wilfie & Nell is hier een kroeg-kroeg. Leuk.

  Wilfie en Nell in New York
  • Wilfie en Nell voor het echte kroeggevoel in New York.

  3. Uitzicht in New York: rooftopbar 230 Fith

  Kies je het Empire State Building voor het beste uitzicht? Of Top of the rock, waar je daadwerkelijk het bekende New York ziet mét Empire State Building? Hier is het antwoord: ga naar het Empire State Buiding. Daarna doe je een drankje bij rooftopbar 230 Fifth op – je raadt het al – 5th Avenue. Op het terras op de 21ste verdieping sta je oog in oog met het Empire State Building. Parasols beschermen tegen regen of zon en op koude dagen is het terras verwarmd. Dus je kunt hier elke dag – zomer of winter – terecht voor een cocktail met view! Tip: kom aan het einde van de dag als het nog licht is en blijf tot het donker is. Ik was te laat en heb alleen deze donkere foto...

  Eten kun je hier trouwens ook. Ook goed om te weten: dit is geen hippe rooftop met dresscode en andere ongeschreven regels. Dus laat je vooral niet afschrikken door het woord rooftop.

  230 Fifth in new York
  • Op het dak bij 230 Fith sta je neus aan neus met het Empire State Building.

  4. Indrukwekkend in New York: 9/11 Memorial by night

  Een bezoek aan het 9/11 Memorial-monument is sowieso aangrijpend. Maar ’s avonds is het nóg indrukwekkender – of tenminste: in het donker. Vooral als het de eerste keer is dat je het ziet. Misschien is het de verlichting? Misschien is ’t het geluid van het water dat beter tot z’n recht komt? Hoe dan ook: het komt aan. Overigens geldt dit niet voor mensen die hartje zomer in New York zijn. Het 9/11 Memorial-monument gaat namelijk om 21:00 uur dicht. En als het dan nog niet donker is, maakt het natuurlijk niet uit hoe laat je gaat.

  9/11 Memorial Monument by day
  • Het 9/11 Memorial Monument is nóg indrukwekkender in het donker.
  Rons tipRons tip

  Als geen ander doet New York het goed op de social media. Er zijn zelfs zaken die hun bekendheid te danken hebben louter aan het feit dat er dagelijks horden selfiestickers komen om zich voor of in de zaak te fotograferen en doodleuk er weer uitlopen zonder iets te kopen, bestellen of zelfs maar boe noch ba te zeggen. Een paar voorbeelden: restaurant Sel Rose aan de Lower East Side komt op allerlei insta-posts voor vanwege de roze deuren bij de ingang. Metrograph is een klein eigenzinnig bioscoopje aan Ludlow Street in Lower Manhattan waar dagelijks tientallen toeristen naar binnen lopen, zich selfieën voor de snoepuitstalling en weer de deur uitlopen. While We Were Young in West Village is zelfs onlangs om haar roze retrobankjes als meest 'Istagrammable' restaurant van New York uitgeroepen. Waarvan akte! 

  5. ‘Gratis’ uitje in New York: Roosevelt Island Tramway

  In Manhattan op 2nd Avenue, tussen 59th en 60th Street, vind je de Roosevelt Island Tramway, de kabelbaan die New Yorkers die op Roosevelt Island wonen van en naar hun werk op Manhattan brengt. Je betaalt gewoon met je metrokaart en op zo’n 75 meter hoogte zweef je bijna een kilometer lang door de Manhattanse jungle over de East River naar het kleine Roosevelt Island. Zorg dat je bij het raam staat! Een heen en weertje is overigens niet mogelijk, je móet uitstappen en weer in de rij gaan staan om in te stappen. Dan weet je dat.

  6. De beste cheesecake van New York: Junior’s

  Misschien wel de bete cheesecake van de wereld. Het is in ieder geval héél lekker en wie dit niet doet tijden een citytrip naar New York is gek. Je vindt Junior’s in een zijstraat van Times Square en je kunt in het grote restaurant (type vreetschuur) eten of een punt halen bij het kleine bakkertje naast het restaurant. Tip: je hoeft daarvoor niet te eten. Daarna ook nier meer trouwens…

  Junior's cheesecake in New York
  • De beste cheesecake in town!

  7. Beste pizza van New York: John’s Of Bleecker Street

  Laat je niet afschrikken door de rij. Het is altijd druk bij John's Of Bleecker Street. Maar de rij lost sneller op dan je denkt. Amerikanen zijn niet zo van het natafelen, dus je bent zo aan de beurt. Het is een on-Amerikaans gezellige pizzeria in een leuke wijk waar je na het eten nog in tig leuke tentjes terecht kunt. De pizza is verrukkelijk en Italiaans: met een dunne knapperige bodem en je kunt zelf je toppings bepalen. Een waarschuwing is hier wel op z’n plaats: de pizza’s zijn om te delen. Ze worden voorgesneden in het midden van de tafel gezet, een soort shared dining. Een medium pizza is eigenlijk al genoeg voor twee personen.

  John's of Bleecker in New York
  • Vergeet niet dat je één pizza prima samen kunt delen!

  8. Gekste hamburgertent in New York: Burger Joint

  De gekste. Niet per se de beste (wel héél lekker). Maar je bent wel een ervaring rijker als je deze hamburger tussen je tanden zet. In de lobby van het viersterrenhotel Le Parker Meridien vind je achter een gordijn Burger Joint, een klein, donker Amerikaans hamburgertentje dat zo uit de jaren 70 lijkt te zijn gekomen. Het is er altijd druk en het zou nog veel drukker zijn zonder de bijzondere spelregels bij het bestellen. Wie treuzelt wordt zonder pardon weer achter in de rij geplaatst. Dus bedenk van te voren: 1. Wat je wilt: hamburger of cheeseburger. 2. Hoe je hem wilt: rare, medium-rare, medium of well done. 3. Wat je erop wilt: van sla en tomaat tot mayo en ketchup. 4. Of je er friet bij wilt. 5. Wat je erbij wilt drinken. Dan komt alles goed. Tenminste: als je geld bij je hebt. Ze accepteren namelijk alleen contant geld. Nog één laatste tip: bezoek Manhattan tijdens Manhattanhenge!

  Burger Joint New York
   Meer over