Malta, valletta

Malta5 x festivals vieren op mediterraans Malta

Het eiland Malta ís misschien niet zo groot, de Maltezen víeren wel groots! Op de 316 vierkante kilometer die het eiland rijk is, worden het hele jaar door festivals georganiseerd die een uniek kijkje geven in de Maltese cultuur.

Carnaval op Malta: februari / maart

Carnaval op het eiland is niet voor niets één van de hoogtepunten van het jaar: de felgekleurde praalwagens en eilandbewoners in prachtige carnavalskostuums trekken door de straten van Valletta, tijdens deze week de Stad van de Dwazen genoemd. Ook in andere steden en dorpen op het eiland worden allerlei festiviteiten georganiseerd. Carvanalvierders die ’s avonds laat nog niet uitgefeest zijn, kunnen terecht in het bruisende nachtleven van Paceville.

Lees ook:

5 x Carnaval in Zwitserland

Carnaval in Malta
  • Valletta wordt tijdens carnaval 'de stad van de dwazen' genoemd.

Goede week en Pasen op Malta: april

De Goede Week begint op de vrijdag vóór Goede Vrijdag. Op Witte Donderdag hebben kerken hun schilderijen gedrapeerd in paars of zwart fluweel en bezoeken de Maltezers traditiegetrouw zeven kerken om te bidden. Op Goede Vrijdag worden standbeelden in een processie door vele steden en dorpen gedragen door bewoners die verkleed zijn als Bijbelse personages. Mannen dragen kruizen en hebben vaak kettingen om hun blote voeten gebonden. Deze ingetogen sfeer slaat de dag daarop om als de klokken luiden om de stilte van de nacht te doorbreken en de opstanding van Christus aan te kondigen. Op paaszondag wordt het beeld van de Herrezen Christus door de straten rondom de kerk gedragen. De processie eindigt als de dragers al rennend en jubelend het beeld weer de kerk in brengen.

De goede week in Malta
  • Bewoners verkleden zich op Goede Vrijdag als bijbelse personages.

Internationaal Vuurwerk Festival op Malta: april / mei

Waar wij alleen vuurwerk afsteken om het nieuwe jaar in te luiden, kunnen de Maltezers er geen genoeg van krijgen. Tijdens de vele dorpsfiesta’s, feestdagen om de dorpsheilige te eren, is het traditie de hemel te verlichten met spectaculair vuurwerk. Maar er is sinds 2004 ook een knallend Vuurwerk Festival, geïntroduceerd ter ere van de toetreding van Malta tot de Europese Unie. Tegen het schitterende decor van de eeuwenoude steden en de Middellandse zee worden professionele vuurwerkshows gegeven.

Vuurwerk festival in Malta
  • Óók de toetreding tot de Europese Unie wordt jaarlijks met vuurwerk gevierd.

Malta Jazz Festival: juli

Elk jaar in het derde weekend van juli is Valletta het podium voor jazzmuzikanten van over de hele wereld. Drie mediterrane nachten lang brengen zij internationale jazz ten gehore. Het Malta Jazz Festival vindt plaats op een spectaculaire locatie onder de bastions van het zestiende-eeuwse Valletta en langs het water van de jachthaven.

Jazz festival in Malta
  • Valletta is in juli hét podium voor jazzmuzikanten van over de hele wereld.

Het Maltese Lichtfeest L-Imnarja: juni

Het oogstfeest van L-Imnarja dateert uit de tijd van de ridders van de Orde van Sint Jan en is daarmee één van de oudste feesten van Malta en Gozo. De naam van het feest komt van het Latijnse woord ‘luminare’, dat ‘verlichten’ betekent. Met kaarsen en vreugdevuren eerden de Maltezers in vroegere tijden de twee belangrijkste heiligen van het katholicisme: St. Peter en St. Paul. Tegenwoordig draait het festival vooral om gezellig samenzijn, heerlijk eten en proosten op het leven met lokale wijn.

Info

  • Vind op deze website nog veel meer informatie over je vakantie op Malta. 
Meer over