De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Dame met een verrekijker

Hoe kies je een goede verrekijker?

Het nieuwste stukje Nederland heeft er een bijzondere bewoner bij. Er is voor het eerst een ijsvogel gespot op de Marker Wadden, gelegen in het Markermeer vlakbij Lelystad. Het is natuurlijk ontzettend mooi zo’n beestje te kunnen spotten en observeren. Ook de populariteit van het vogelspotten in de tuin en nabijgelegen natuurplekken is toegenomen. Om nog meer beleving toe te voegen aan het bestuderen van vogels bij jou in de buurt, is een goede verrekijker onmisbaar. Maar hoe kies je een goede verrekijker? Je leest het hier!

1. Soorten en maten

Om te beginnen zijn er veel verschillende modellen van diverse merken te koop. De meest handzame modellen zijn de verrekijkers met 8x vergroting. Zij zijn iets lichter dan de 10x kijker, vaak iets goedkoper en hebben een breder gezichtsveld. Ideaal dus voor de beginnende vogelspotter!

Lees ook:

Vogels spotten is hip!

Dame met verrekijker
  • De meest handzame modellen zijn verrekijkers met 8x vergroting.

2. De getallen

Alle verrekijkers zijn voorzien van twee belangrijke getallen in hun modelnaam, zoals 8x32 of 10x42. Het eerste cijfer geeft de vergroting aan. Een verrekijker van 8x haalt een object dus acht keer dichterbij. Het tweede getal geeft de diameter van de lens aan. Dit gaat om de lens aan de voorzijde van de verrekijker, het objectief genoemd. Hoe groter de diameter is, hoe meer licht er in de kijker valt en hoe helderder het beeld is. Er is echter een uitzondering. Voor topmerken als Swarovski Optik geldt dat een 32mm kijker veel lichtsterker is dan een kijker van 42mm van een goedkoper merk. Dit heeft alles te maken met het betere glaswerk van Swarovski Optik.

3. Scherpstellen

Bedenk je van tevoren voor wat voor soort objecten je je verrekijker gaat gebruiken. Wil je graag kleinere objecten van dichtbij bekijken, zoals vlinders? Of wil je ook graag dat een verrekijker wat verder weg scherpstelt? Per model en merk werkt deze instelling net iets anders. Het ligt aan je persoonlijke voorkeur waar je uiteindelijk voor kiest.

IJsvogel
  • De ijsvogel is met een verrekijker natuurlijk heel goed te spotten.

4. Bril of geen bril?

De moderne verrekijkers zijn voorzien van uitdraaibare oogschelpen. Als je geen bril draagt, draai je deze schelpen uit voor een optimale afstand tussen je ogen en het glas. Mensen met een bril hoeven deze schelpen niet uit te draaien, omdat de bril al zorgt voor een goede afstand.

5. De prijs

Zoals met veel producten, zijn verrekijkers in verschillende prijsklassen te koop. De prijs zit voor een groot deel in het materiaal, het vakmanschap, de techniek en de kwaliteit van het glaswerk. In zekere mate bepaalt de kwaliteit van de kijker ook de kwaliteit en het plezier van het spotten van dieren en objecten.

Swarovski Optik CL Companion
  • De Swarovski Optik CL Companion.

Onze keuze: Swarovski Optik CL Companion

De CL Companion van Swarovski Optik is zeer geschikt voor het spotten in de tuin en tijdens een wandeling. Deze stijlvolle en compacte verrekijker is duurzaam en kwalitatief hoogstaand. Het glas binnenin zorgt voor een helder beeld en perfecte kijkbeleving. Dankzij de compacte bouw is deze verrekijker licht, ligt prettig in de hand en is gemakkelijk mee te nemen.

Meer over