Spanje La Palma voorjaarsvakantie RonReizen.nl

SpanjeLa Palma: een prima (voorjaars)vakantie

Heerlijk, in het vroege voorjaar een weekje naar La Palma, een van de Canarische eilanden. Zonnetje, lekker eten en drinken, zwemmen en wandelen. Dat was het plan van blogger Jolanda Janssen. Het kwam allemaal uit, maar een tikkeltje anders dan verwacht.

Een klein beetje een ramptoerist voelen we ons wel, als we bij het bezoekerscentrum Caños del Fuego naar het desolate zwarte landschap kijken. In 2021 kwam tussen 19 september en 25 december de vulkaan Tajogaite tot uitbarsting. Een lavastroom, soms drie kilometer breed, bedekte 1200 hectare land aan de westkant van het eiland, 3000 gebouwen werden beschadigd en 7000 mensen werden geëvacueerd; velen konden nog niet terugkeren en er zijn gebieden waar nog steeds niemand in mag.

Spanje La Palma voorjaarsvakantie RonReizen.nl lavalandschap
 • Een bizar landschap maar toch begint er al wat te groeien...

Verboden te lopen over de lava...

Inmiddels is er wel een weg over de lavakorst, zodat je niet helemaal eromheen hoeft. We rijden met het raam open, maar lekker ruikt het niet. Over de lava lópen is verboden: de lava, op enkele plekken 30 meter dik, is nog steeds niet genoeg afgekoeld. Er kunnen ook allerlei grotten en gangen onder het oppervlak verborgen zijn. In het bezoekerscentrum had gids Alexandra verteld hoe die ontstaan door de werking van het magma (het vloeibare gesteente) van verschillende temperaturen.

Spanje La Palma voorjaarsvakantie RonReizen.nl weg
 • Een weg over de lavakorst.

Tal van uitbarstingen

Dat zei ze in een tunnel die ontstaan is na een uitbarsting in 1949. Er zijn nogal wat vulkaanuitbarstingen geweest op La Palma. Een paar uur hiervoor stonden we op de zuidpunt van het eiland, waar in 1971 na een uitbarsting van vulkaan Teneguía het land bedekt werd door lava - ook nog steeds een bizar landschap. Eerdere uitbarstingen zorgden voor indrukwekkende kliffen, zwarte stranden en prachtige vegetatie op de voedingsrijke lava.

Spanje La Palma voorjaarsvakantie RonReizen.nl lavagrot
 • Een kunstig verlichte lavagrot...

Krater als trekpleister

Een van de grootste trekpleisters op het eiland is de Caldera de Taburiente, een krater met een doorsnee van zo’n tien kilometer en zo’n anderhalve kilometer diep. Het hoogste punt, de Roque de los Muchachos op 2426 meter, is per auto te bereiken; daar is ook een astronomisch Observatorium. Je kan hier prachtig wandelen en diverse keren willen we op pad daarheen, maar het waait zo loeihard dat het onverstandig is. Ook als we naar een waterval willen, is de weg afgesloten: er zijn rotsen naar beneden gekomen. We wandelen een klein stukje door een kloof; de bomen, planten en bloemen zijn prachtig.

Spanje La Palma voorjaarsvakantie RonReizen.nl national park
 • Het hele gebied rond de krater Caldera de Taburiente is nationaal park.
Spanje La Palma voorjaarsvakantie RonReizen.nl hiken
 • Als het niet te hard waait kun je hiken naar de top.
Spanje La Palma voorjaarsvakantie RonReizen.nl vulkanen
 • Overal zie je nog de overblijfselen van de vulkanische activteiten.

Wijn

 • Spanje La Palma voorjaarsvakantie RonReizen.nl wijn

  In de restaurants kan je voor weinig een prima huiswijn bestellen van ondefinieerbare herkomst. Maar op La Palma zijn ook enkele kleine wijnproducenten, zoals Bodega Tamanca (heeft ook een eigen - populair - restaurant langs de weg tussen Fuencaliente en El Paso). Vooral de witte wijnen van het eiland zijn goed en ze kosten nog steeds niet veel. Je moet even wennen aan de smaak (veel mineralen door de vulkanische bodem) maar dan wil je ook niks anders meer op je vakantie.

Natuurbaden en woeste golven

In het noordoosten zijn natuurbaden aangelegd in zee, La Fajana en Charco Azul. Helaas: afgezet met rood-witte linten. Ook op ons ‘eigen’ strandje in Los Cancajos wappert de rode vlag. De golven zijn te woest, de zee is net slagroom zo schuimt-ie. Het is wel prachtig om naar al dat indrukwekkende natuurgeweld te kijken, we vervelen ons geen moment.

Spanje La Palma voorjaarsvakantie RonReizen.nl natuurbad Charco Azul
 • Natuurbad Charco Azul is mooi aangelegd.
Spanje La Palma voorjaarsvakantie RonReizen.nl natuurbad la Fajana
 • Ook bij La Fajana klotsen de golven over de rand...
Spanje La Palma voorjaarsvakantie RonReizen.nl golven
 • Het strand is afgesloten, maar het natuurgeweld blijft indrukwekkend om te zien.

Overnachten

 • Spanje La Palma voorjaarsvakantie RonReizen.nl hotel

  We sliepen in Los Cancajos in Hacienda San Jorge (www.hsanjorge.com). Een heerlijk hotel met fijne appartementen, een tropische tuin en een groot zwembad. Er zijn diverse restaurants en een supermarkt op loopafstand. Los Cancajos bestaat vooral uit hotels en appartementen. Er is een goede busverbinding met het vliegveld en met de hoofdstad Santa Cruz de La Palma. Het ligt aan de oostkant van het eiland, en aan deze kant is altijd meer wind dan aan de westkant. Aan de westkant echter is aan de kust vanwege de gevolgen van de vulkaanuitbarsting minder ruimte beschikbaar.

Op La Palma kun je prima vertoeven! 

En vooral niet getreurd, we crossen met ons huurautootje over het eiland. We rijden langs eindeloze bananenplantages, wandelen door leuke stadjes, eten een super lekkere tosti bij een fijn barretje, kijken bij een fort en lopen af en toe ergens gewoon door een poort om ons te verbazen over de mooie patio’s. En ook al is het zonnetje de laatste dagen een beetje verstopt achter een zandstorm uit Noord-Afrika, waardoor het ook weer heel warm wordt, in het zwembad van het hotel koelen we af met een heerlijke duik. Het is prima hier.

Spanje La Palma voorjaarsvakantie RonReizen.nl
 • Leuke stadjes op La Palma.

Dwergendans

 • Spanje La Palma voorjaarsvakantie RonReizen.nl dwerg

  De mascotte van La Palma is een raar figuurtje, soms met een nummer op zijn hoed. Om de vijf jaar wordt een groot feest gevierd ter ere van de beschermheilige van het eiland, de Virgen de las Nieves (de maagd van de sneeuwen). Het feest duurt van half juni tot begin augustus en er zijn allerlei activiteiten, maar het hoogtepunt is de Dansa de los Enanos (dans van de dwergen), waarin 24 in zware kostuums gehulde personen urenlang uitzinnig dansend door de straten van de hoofdstad Santa Cruz de la Palma trekt. In 2020 kon het feest vanwege corona niet doorgaan, dus in 2025 zal extra groots zijn.

  Meer info: https://bajadadelavirgen.es

Info

Meer over