Boka Ascención

Curaçao5 tips voor je vakantie op Curaçao

Tijdens een vakantie op curaçao het eiland bezichtigen? Dat is niet te doen zonder vervoer. Dus huur een auto en ga eropuit. Vermijd de doorgaande wegen en kies de kleine weggetjes, dan kom je geheid langs pareltjes. Zoals deze vier.

Tip 1: Pirate Bay Beach

Wat een luxe: we worden op Hato Airport opgehaald door de beheerder van ons gehuurde appartement. Ons appartement - Royal Palm Resort - ligt net boven Pirate Bay Beach, een gunstige, centrale plek op het eiland. Het is een prachtig complex met mooi aangelegde tuinen die uitnodigend naar ons lonken. Snel omkleden en dan een koel drankje in de tuin.

Pirate Bay
  Royal Palm Resort

   Bij Pirate Bay Beach is het prima acclimatiseren met een hapje en een lekkere cocktail. Maar je kunt er ook nog wat doen: een mooi wandelpad leidt je naar het slavenmonument. Het monument is er geplaatst ter nagedachtenis aan de slavenopstand, onder leiding van Tula, in 1795. Ieder jaar wordt er op 17 augustus een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Het monument staat op een vrij afgelegen plek, waar de overige 364 dagen per jaar maar weinig mensen komen. Zonde.

   Pirate Bay

    De eerste drie dagen moeten we noodgedwongen rustig acclimatiseren. We waren te laat met het huren van de auto. Er was niets meer te krijgen. Wees er dus op tijd bij als je een auto gaat huren. Drie dagen niets doen is voor mij echt wel meer dan genoeg. Ik kan niet wachten tot we eindelijk de auto op kunnen halen en eropuit kunnen gaan.


    Met maps.me op mijn telefoon in de aanslag gaan we op pad. Ik hou ervan om op de kaart te kijken of we kleine weggetjes kunnen nemen, weg van de doorgaande wegen. Lees hier bijvoorbeeld mijn verslag van ons bezoekje aan Watamula. Aanrader! Of: 3 x het noorden van Curaçao in 1 dag.

    Pirate Bay

     Tip 2: Boka Ascención

     Net voorbij Landhuis Ascención parkeren we de auto op een zandweg met slagboom en lopen we verder. Als je wilt, kun je ook nog een stuk doorrijden. We volgen de op sloophout aangegeven route: Tortuga (schildpad) Trail. Ik ben dol op schildpadden en hoop ze hier in de Boka (inham) te zien.

     Boka Ascención

      Je kunt hier prachtig wandelen (neem voldoende water mee!). Het is een ruig gebied waar je prachtige vogels kunt spotten terwijl je tussen metershoge cactussen en mooie bomen loopt. We lopen de houten trap op die ons tussen de rotsen door naar een uitkijkpunt brengt. Het lijkt hier wel een maanlandschap. Overal om je heen zie je leguanen, maar verder vind je hier niets meer dan rust. Nou ja, de golven slaan met behoorlijk wat geweld stuk op de rotsen.


      Na lang turen in de zee, zie ik heel veel schildpadden. Ze steken steeds hun kopjes boven water. De schildpadden komen naar deze plek om eieren te leggen. Mijn dag kan niet meer stuk!

      Tip 3: Snorkelen bij Playa Piscado / Playa Grandi

      Je kunt nog meer schildpadden ontdekken op Curaçao! Ga snorkelen bij Playa Piscado / Playa Grandi. Succes gegarandeerd! Dit is dé plek waar je ze zeker zult zien en waar je zelfs met ze kunt zwemmen. Het strandje zelf stelt helaas niet veel voor, maar dat mag de pret niet drukken. Iedere ochtend en middag komen de vissersbootjes hier binnen. De vissers gooien hun visafval terug in zee, waar niet alleen zeeschildpadden, maar ook prachtige vissen dankbaar gebruik van maken.


      Je moet wel bestand zijn tegen (de geur van) het visafval. Als je niet van snorkelen of duiken houdt, kun je ook gerust de trip naar Playa Piscado ondernemen; vanaf de steiger kun je de schildpadden ook bewonderen.

      Rons tipRons tip

      Oowww, ik ben zo'n fan van de Cariben. Als het ook maar even lukt kun je mij hier vinden. Dat weer, die stranden, die zee... Ik ben er gek op. Curaçao dus zeker ook. En hoewel er genoeg op het eiland te beleven valt, maak zeker ook een dagtripje naar Klein Curaçao voor de kust. De geschiedenis van dit slechts drie vierkante kilometer kleine eilandje is bijzonder. Eerst was het een paradijs voor zeevogels; vervolgens werd het voor het aanwezige fosfaat een paar meter diep afgegraven; toen diende het als slavenopvang en-begraafplaats voor de West Indische Compagnie en nu is het onbewoond en dankzij een aanplantproject weer wat begroeid. Wat je er nu nog vindt zijn wrakken, de majestueuze vuurtoren uit 1877, een onderwatergrot op 48 meter diepte (duikers doe dit met een ervaren duikgids!) en mooie snorkelplekjes voor de stranden. Een leuk dagtrapje waarbij over het algemeen lunch en drank inbegrepen is. Wel even vooraf reserveren! Aanbieders genoeg. 

      Tip 4: Landhuis Chobolobo

      Hou je van een likeurtje en wil je weten hoe die wordt gemaakt? Ga dan naar Landhuis Chobolobo. Alleen op déze plek wordt de echte Blue Curaçao gestookt. Een klein lokaal bedrijf met export over de hele wereld.

      Landhuis Chobolobo

       Honderden jaren geleden, rond 1500, namen de Spanjaarden Valencia sinaasappelen mee, maar door de grondsamenstelling op Curaçao waren deze niet te eten, zo bitter. Heel veel later kwamen ze erachter dat de schil een heerlijke etherische olie bevat. Dit is het hoofdbestanddeel van de Blue Curaçao. Helaas is de rest van het recept verder geheim.

       Landhuis Chobolobo

        Hier wordt ook de bekende verfrissende lotion Alcolado Glacial geproduceerd. Heerlijk verfrissend, werkt goed tegen muggen en vele kwaaltjes. Hoofdpijn, maagpijn, jeuk bij muggenbulten, slaapproblemen en ga zo maar door. Iedereen op Curaçao heeft wel zo’n flesje in huis.


        Landhuis Chobolobo is gratis te betreden, maar een rondleiding met gids is aan te raden. Je hoort alles over de geschiedenis, krijgt een likeurproeverijtje en na afloop mag je een heerlijke cocktail uitkiezen. Proost!

        5. Suikerdiefjes

        Zet een schoteltje suiker op je terras en er komen gegarandeerd suikerdiefjes (Barika hel) op af. De kleine gele boefjes zie je ook veel onder het afdak bij Daaibooi Beach. Hier kun je trouwens ook heerijke kippenpoten eten!

        Tekst en foto's: Margot Levie

        Suikerdiefjes
        • Suikerdiefjes bij Daaibooi Beach.
        Meer over