Aarhus ontdekken doe je op de fiets

DenemarkenAarhus ontdekken doe je op de fiets

Aarhus (of Århus, spreek uit: Oor-hoes) is niet voor niets in 2017 uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. Het is na Kopenhagen de grootste stad van Denemarken, maar heel knus en gemoedelijk. En een échte studentenstad vol culturele broedplaatsen.

Fiets als de Denen

Dikke tip: ga fietsen in Aarhus! Je kunt je misschien niet voorstellen dat er een land fijner is om te fietsen dan Nederland. Maar dat is er wel en het is Denemarken. Zoals de Denen op alle fronten veel beleefder zijn, zijn ze dat zéker in het verkeer. Het is dan ook not done om –als je op de fiets zit – niét je hand uit te steken. De Denen steken vaak zelfs hun hand op als ze gaan stoppen. Voor ons, als ervaren fietsers, is het daardoor extra prettig fietsen in Aarhus.

Hier even afstappen! - RonReizen
 • Hier even afstappen!

Fiets huren in Aarhus

Je kunt op meerdere plekken fietsen huren. Overweeg om een elektrische fiets te huren, want Denemarken is wel veiliger, maar zeker niet platter dan Nederland. Als je niet te veel wil betalen én je smartphone altijd bij je hebt, is Donkey Republic een fijne optie. Je ver- en ontgrendelt je fiets via bluetooth en het kost zo’n 20 euro per dag (het wordt goedkoper als je hem langer huurt). De Donkey’s staan in Aarhus op elke straathoek.

Dokk1 by night
 • Dokk1 by night

Fietsroute door Aarhus

Op pad! We fietsen door het centrum van Aarhus richting de haven. Het gigantische Dokk1 mag en kun je niet missen. Dokk1 herbergt de openbare bibliotheek van Aarhus, maar er zijn ook vaak optredens en andere evenementen. De trappen van het gebouw zijn dan een tribune.

Architectuur en een duik

Als je uitgekeken bent, wandel of fiets richting het noorden (linksaf langs het water) richting de nieuwe wijk Aarhus Ø. Als je zin hebt in een duik, maak dan een tussenstop bij havnebadet, een openbaar zwembad in het – jawel – water van de haven. Langs het water zitten veel koffiebarretjes en streetfoodtentjes, én een fijn openbaar toilet.

De bewoonbare ijsberg - RonReizen
 • De bewoonbare 'ijsberg'

De ijsberg

Als je na je duik nog zin hebt om architectuur te bewonderen, loop dan naar Isbjerget, de IJsberg. Op deze plek was vroeger een containerterminal, maar die heeft plaatsgemaakt voor appartementen in de vorm van ijsschotsen met felblauwe balkonnetjes, die een jaloersmakend uitzicht hebben over het water.

Openluchtmuseum Den Gamle By - RonReizen
 • Openluchtmuseum Den Gamle By

Botanische tuinen en openluchtmuseum

We fietsen terug naar het centrum met een kleine omweg langs de botanische tuin, een fijne oase van rust met duizenden planten. Vlak ernaast zit ook het museum Den Gamle By (‘de oude stad’), een openluchtmuseum over de geschiedenis van Denemarken. 

Uitpuffen

Met al die kilometers in de benen hebben we wel een drankje verdiend. Gelukkig zit het centrum bomvol leuke tentjes. Én omdat Aarhus een studentenstad is, is het allemaal een stuk minder duur dan in de rest van Denemarken. Op zoek naar een lekker terras en veel verschillende hapjes? Plof dan neer bij Aarhus Streetfood, tussen het oude centrum en Dokk1. Hier kun je bijna álles eten wat je hartje begeert, met een lokaal geproduceerd speciaalbiertje. Proost!

Nog een paar tips...

 • - Houd je van moderne kunst? Dan mag je ARoS Kunstmuseum niet missen. Op het dak heeft het museum een gigantisch regenboogpanorama, waar je doorheen kunt lopen.

  - Vanuit het centrum fiets je in een kwartiertje naar Den Uendelige Bro (de oneindige brug) net buiten de stad. Langs het water, richting het zuiden.

  - Voor het authentieke Aarhus-gevoel: loop door het beroemde Møllestien straatje, met oude gekleurde huisjes.

  - Vergeet geen smørrebrød te eten!

  - En minstens even belangrijk en Deens als smørrebrød is natuurlijk Deens design. Als je houdt van tweedehands koopjes is het beter om buiten de stad te kijken, maar in Aarhus zelf zijn veel nieuwehands designwinkels te vinden, zoals Bolia en FDB Møbler.


Tekst: Jip Mendes

Meer over