Minnesota: perfecte combi van stad en natuur

Verenigde StatenMinnesota: perfecte combi van stad en natuur

Minnesota staat te boek als een van de mooiste staten van Amerika. Het Land van de 10.000 Meren wordt het ook wel genoemd. En dat is niet eens overdreven, want echte rekenmeesters weten dat er maar liefst 11.842 meren groter dan 4 hectare zijn. Dus de kleintjes hebben ze dan nog niet eens meegerekend. Niet zo verwonderlijk dat de oorspronkelijke bewoners van de staat, de Dakota-indianen, het ooit tot Minnesota bestempelden, want in hun taal betekent dit 'het water dat de hemel weerspiegelt'. Mooier hadden ze het niet kunnen omschrijven.

We zijn in deze Amerikaanse staat beland voor opnames van ons reisprogramma op RTL4. Je landt na een vlucht van plusminus acht uur (er gaan dagelijks 3 rechtstreekse vluchten!) in Minneapolis, de grootste stad van de staat. De hoofdstad is Saint Paul, en beide steden die tegen elkaar aan liggen en gescheiden worden door de Mississippi, worden ook wel de Twin Cities genoemd. 

VS Minnesota rondreis RTL4 RonReizen.nl Minneapolis
 • Minneapolis.

Shopwalhalla in Minnesota

In deze twee steden vind je dan ook de meeste van de vijf miljoen inwoners van een staat die maar liefst vijf keer zo groot is als ons land. En zoals dat nu eenmaal gaat in Amerika, is alles natuurlijk groter dan groot. Zo vind je in Minneapolis het grootste winkelcentrum ter wereld, de Mall of America. De Mall heeft meer dan 520 winkels, 60 restaurants, 7 nachtclubs en, let op, het grootste indoor amusementspark in Amerika. Hier kun je gewoon kiezen uit tal van rollercoasters en andere attracties, terwijl de rest van de familie aan het shoppen is... 

VS Minnesota rondreis RTL4 RonReizen.nl Mall of America Minneapolis
 • Een indoor pretpark in een shopping mall.

Haaien over je heen...

Ook Sea Life zit er, met glazen tunnels waar de haaien en tal van andere van de 3000 zeedieren in het aquarium, over je heen zwemmen. Bovendien, en dat is een lokkertje, kun je er als het om schoenen of kleding gaat, belastingvrij shoppen. Niet dat dat ons veel voordeel oplevert, want wij vonden het land beangstigend duur momenteel. 

Volop cultuur in Minneapolis

Een van de andere highlights van Minneapolis is dat het na New York per hoofd van de bevolking de meeste theaterstoelen kent. Volop genieten dus van grote en kleine producties. Er zijn tal van musea en binnen de stad zijn veel parken te vinden, zoals het Itasca State Park waar overigens de Mississippi ontspringt, de bijna 4000 kilometer lange rivier die uiteindelijk in de Mexicaanse Golf uitmondt. 

VS Minnesota rondreis RTL4 RonReizen.nl Guthrie Theatre Minneapolis
 • Het Guthrie Theatre in Minneapolis.
VS Minnesota rondreis RTL4 RonReizen.nl Sculpture Park Minneapolis
 • Bij het Walker Art Center vind je in het Sculpture Park dit inmiddels beroemde popart kunstwerk Spoonbridge and Cherry van de Nederlandse kunstenaars Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen.

Feesten met de Vikings

Terwijl wij op zondag de stad verkenden, was er een football-game in het stadion van Minnesota's helden de Vikings. Ze moesten tegen de Kansas City Chiefs, een potje dat ze overigens verloren. Maar wat je dan rond het stadion aantreft is prachtig. Overal zijn vooraf feestjes aan de gang en het geeft niet van welk team je fan bent, want alles feest gezellig met en door elkaar. Moet je eens bij ons om komen... 

VS Minnesota rondreis RTL4 RonReizen.nl Sculpture Park Minneapolis Viking Fans
 • Viking-fans zijn fanatiek...
VS Minnesota rondreis RTL4 RonReizen.nl Sculpture Park Minneapolis Viking fans
 • Voor de wedstrijd is het een gezellige boel rond het stadion met fans van beide partijen.

De parken van Minneapolis

Minneapolis kent binnen de stadsgrenzen heel wat parken. Daar zijn mooie routes voor, zelfs de enige stad met een zogenaamde National Scenic Byway. Deze laatste toeristische route begint bij de kades langs de Mississippi in het centrum - bij het waterfront bij de St. Anthony Falls vind je veel leuke terrassen - volgt vervolgens de rivier naar o.a. het Minnehaha Regional Park waar je de mooie gelijknamige waterval kunt bewonderen en het eindigt bij de Chain of Lakes.

Lees ook: 

alles over de natuur buiten de steden in Minnesota

VS Minnesota rondreis RTL4 RonReizen.nl Minnehaha Falls
 • De Minnehaha Falls in het gelijknamige park in Minneapolis.
VS Minnesota rondreis RTL4 RonReizen.nl Peanuts stripbeeld
 • Je komt regelmatig beelden en afbeeldingen tegen uit de strip Peanuts, want bedenker Charles M. Schulz was in Minneapolis geboren...

Zoek de rust in Saint Paul

Hoofdstad Saint Paul aan de andere kant van de rivier is een grote tegenstelling met het bruisende Minneapolis. Hier veel Victoriaanse huizen, weinig hoogbouw, een rustige uitstraling, een kathedraal die gebaseerd is op de Sint Pietersbasiliek in het Vaticaan en het fraaie State Capitol, het parlementsgebouw. 

VS Minnesota rondreis RTL4 RonReizen.nl State Capitol Saint Paul
 • Saint Paul is de hoofdstad van de staat dus hier vind je het parlementsgebouw, de State Capitol.

Info

 • VS Minnesota rondreis RTL4 RonReizen.nl Minneapolis

  De staat heeft nog veel meer te bieden dan we hier op deze pagina's kwijt kunnen. Bekijk vooral alles op het officiële toeristische kanaal van de staat: www.exploreminnesota.com

Meer over