VS Minnesota rondreis RTL4 RonReizen.nl meren

Verenigde StatenMinnesota: 10.000 meren en volop natuur

Minnesota staat te boek als een van de mooiste staten van Amerika. Het Land van de 10.000 Meren wordt het ook wel genoemd. En dat is niet eens overdreven, want echte rekenmeesters weten dat er maar liefst 11.842 meren groter dan 4 hectare zijn. Dus de kleintjes hebben ze dan nog niet eens meegerekend. Niet zo verwonderlijk dat de oorspronkelijke bewoners van de staat, de Dakota-indianen, het ooit tot Minnesota bestempelden, want in hun taal betekent dit 'het water dat de hemel weerspiegelt'. Mooier hadden ze het niet kunnen omschrijven.

De belangrijkste steden van Minnesota hebben we inmiddels besproken. Lees daarvoor 

https://www.ronreizen.nl/reisverhaal/minnesota:-perfecte-combi-van-stad-en-natuur

Maar in dit verhaal gaan we de steden verlaten en trekken verder de staat in. We hadden het  in het vorige verhaal al over groter dan groot, nou, hier komt er weer een: Minnesota grenst ook aan het grootste zoetwatermeer ter wereld, Lake Superior. Hoe groot? Nou, drie keer ons land! Dat betekent dat de staat meer kustlijn kent dan Hawaii, Californië en Florida bij elkaar, vertelde een van onze gidsen. Niet zo vreemd dus met al dat water dat 1 op de 6 inwoners een boot heeft. 

VS Minnesota rondreis RTL4 RonReizen.nl meren
 • Meren, meren en nog eens meren in Minnesota...
VS Minnesota rondreis RTL4 RonReizen.nl Lake Superior
 • Lake Superior is het grootste zoetwatermeer ter wereld.
VS Minnesota rondreis RTL4 RonReizen.nl kano's op auto's
 • En als je geen kano hebt, hoor je er niet bij!

Oneindig veel staatsparken in Minnesota

Als je de steden achter je laat is het met zo weinig inwoners - 5 miljoen waarvan een groot deel in en om de Twin Cities woont - een en al natuur. De staat kent maar liefst 70 zogenaamde State Parks en bijna 60 State Forests. Veel ervan liggen rond Lake Superior en een van de mooiste routes die je er kunt rijden is de North Shore Drive. Een route langs het meer en door de parken van zo'n 450 kilometer die je, zeker zoals wij in de herfst mochten meemaken, prachtige plaatjes oplevert.

VS Minnesota rondreis RTL4 RonReizen.nl North Shore Drive
 • Prachtige route in het najaar: de North Shore Drive.

Attracties onderweg langs het meer

Attracties onderweg zijn onder andere de Gooseberry Falls, het Split Rock Lighthouse en de stad Duluth, die de grootste binnenlandse haven ter wereld kent. Enorme schepen varen hier onder de beroemde Aerial Bridge door om waar te leveren of op te halen en over het gigantische meer, dat eigenlijk meer als een zee wordt gezien, te transporteren. 

VS Minnesota rondreis RTL4 RonReizen.nl Gooseberry Falls
 • Langs de North Shore Drive: de upper-, middle- en lower-Gooseberry Falls.

Minnesota: ook in de winter top

Wandelen, fietsen kanoën, vissen, de mogelijkheden om de natuur in te trekken en je te vermaken zijn talrijk. Omdat het zo noordelijk ligt - Minnesota grenst onder andere aan Canada, North en South Dakota, Wisconsin en Iowa - kun je er in de donkere maanden ook skiën, langlaufen, ijsvissen en meer van dit soort winterse activiteiten. 

VS Minnesota rondreis RTL4 RonReizen.nl ijsvissen
 • IJsvissen is een populaire bezigheid in de winter in Minnesota.
VS Minnesota rondreis RTL4 RonReizen.nl Minneapolis winter
 • In de winter bevriest zelfs de Mississippi!

Het kan vriezen, het kan dooien in Minnesota

Minnesota heeft een landklimaat, wat betekent dat het relatief weinig regent, dat er veel dagen met een stralend blauwe hemel zijn. Dat hebben we gelukkig zelfs kunnen zien. De staat ligt wereldwijd op dezelfde breedtegraad als Italië. Dat betekent wel dat het er zomers bloedheet kan worden en 's winters erg koud, wat weer z'n weerslag heeft op de infrastructuur. Zoals de inwoners zelf schertsend zeggen: Minnesota kent maar twee seizoenen, winter en wegwerkzaamheden...

VS Minnesota rondreis RTL4 RonReizen.nl roadworks signs
 • Ze staan alvast klaar om zodra de sneeuw is verdwenen te worden ingezet...

De kunst van Grand Marais

Wij eindigden bij Grand Marais, een piepklein stadje aan het Lake Superior dat zomers overspoeld wordt door toeristen en kunstenaars. Want hier raken velen geïnspireerd door het natuurlijke landschap en vind je tal van art galleries en worden vele cursussen gegeven.  

VS Minnesota rondreis RTL4 RonReizen.nl Grand Marais.
 • Grand Marais.
VS Minnesota rondreis RTL4 RonReizen.nl winkel donuts
 • Zomers staan er eindeloze rijen voor dit winkeltje om 's werelds beste donuts te proeven.

Info

 • VS Minnesota rondreis RTL4 RonReizen.nl meer

  De staat heeft nog veel meer te bieden dan we hier op deze pagina's kwijt kunnen. Bekijk vooral alles op het officiële toeristische kanaal van de staat: www.exploreminnesota.com

Meer over