Indonesië Indogolf Golf RonReizen.nl Hole 4 - Plantation Jack Nicklaus

IndonesiëIndonesië: betoverend golf in de Gordel van Smaragd

In de Indonesische archipel kun je fantastisch golfen. De ene baan is nog mooier dan de andere. Het is heerlijk weer, de verplichte caddies helpen je uitstekend de baan door; kortom, ontspanning ten top. Maar het land is zo groot, dus beperken we ons hier in eerste instantie op het gebied rond hoofdstad Jakarta. Alleen hier al zal je golfhart een vreugdesprongetje maken.

Met de oprichting van de Batavia Golf Club in 1872 deed golf haar intrede in Indonesië. Het zou echter nog tot het begin van de jaren negentig duren voordat het een echt grote vlucht nam. De groei in het aantal golfbanen in het stadsgebied rond Jakarta, een groot gebied dat bij locals beter bekend staat onder de verzamelnaam JABODETABEK (een samenvatting van de steden en gebieden in dit gebied: Jakarta, Bogor, Depok, Tangerang en Bekasi) was enorm. In dit gebied wonen en werken naar schatting bijna 32 miljoen mensen. De golfers onder die enorme hoeveelheid mensen hebben hier nu de keuze uit maar liefst 38 golfbanen. 

Indonesië Indogolf Golf RonReizen.nl
 • Rond Jakarta heb je keuze uit maar liefst 38 golfbanen!

Over presidenten, prinsen en sterren

Op de voornoemde oudste golfbaan van Indonesië - later omgedoopt tot Rawamangun Jakarta Golf Club - speelde destijds president Soeharto iedere dinsdagmorgen een rondje golf. Ook prins Bernhard liet er graag zijn adellijke neus zien en toen Hollywood-ster Sylvester Stallone in de hoofdstad de Jakarta Planet Hollywood-vestiging kwam openen, mocht ook hij een rondje met Soeharto spelen. 

Nieuwe banen

De laatste jaren is er in Jakarta een aantal prachtige nieuwe golfbanen aangelegd. Neem bijvoorbeeld de Suvarna Jakarta Golf Club, aangelegd op het land waar vroeger de bekende golfbaan Halim 2 stond. Die course werd destijds gerund door de Indonesische luchtmacht en hoofdzakelijk bespeeld door soldaten van de TNI (Tentara National Indonesia - Indonesische strijdkrachten). 

Indonesië Indogolf Golf RonReizen.nl
 • Skyline miljoenenstad Jakarta.

Groen, rood en blauw op Suvarna

Het is een prachtige 27-holes baan met drie 9-holes lussen die simpelweg met een kleur worden aangeduid: Green, Red en Blue. Schitterend gelegen en behoorlijk uitdagend. Het maakte van Suvarna binnen niet al te lange tijd een van de meest populaire courses in Jakarta.

Indonesië Indogolf Golf RonReizen.nl

  Uitvalsbasis Bogor

  Even buiten Jakarta ligt Bogor. Een prima uitvalsbasis voor als je wilt spelen in en rond Jakarta, want de met tien miljoen inwoners bevolkte hoofdstad zelf drijft je met z'n eeuwige verkeersopstoppingen al snel tot wanhoop. In de koloniale tijd stond het lommerrijke Bogor bekend onder de naam Buitenzorg, een uiterst populair weekend-uitje voor de hoofdstedelingen. Je vindt er het beroemde paleis van de voormalige Nederlandse gouverneur-generaal dat in 1870 werd gebouwd en nu het buitenverblijf annex kantoor van Joko Widodo vormt, de huidige president van Indonesië. Jokowi, zoals hij door de Indonesiërs zelf wordt genoemd, heeft het prachtige gebouw volledig laten renoveren en ontvangt en fêteert er nu hoogstaande buitenlandse bezoekers.  

  Indonesië Indogolf Golf RonReizen.nl
  • Het fraaie paleis in Bogor.

  Historische course

  In Bogor zelf vind je overigens nog een golfoverblijfsel uit die roerige Nederlands/Engelse koloniale tijd, namelijk de 9-holes baan Bogor Lama (Oud Bogor). Een historische baan, destijds zeer in trek bij de 'gegoede burgerij' en momenteel wordt er hard gewerkt om de negen holes weer in oude glorie te herstellen. 

  Ruime keuze rond Bogor

  Met Klub Golf Bogor Raya kun je prima je golfreis vervolgen. Het is een ruime en vriendelijke parklandbaan die onderdeel uitmaakt van het wooncomplex Bogor Raya. Het is lang de meest populaire baan in en rond Bogor geweest. Inmiddels zijn er veel meer én betere hotels gebouwd - Bogor Raya is gekoppeld aan het Novotel Hotel - en hebben de acht andere courses die rond Bogor en de Sentul Highlands te vinden zijn zich uitdrukkelijk gemanifesteerd waardoor de keuze nu veel groter is. 

  Indonesië Indogolf Golf RonReizen.nl

   Langs de 'mooie berg'

   Neem de prachtige en niet eenvoudige East course van Gunung Geulis Golf Course bijvoorbeeld, die langs en op de 'mooie berg' loopt - de vertaling van Gunung Geulis - en dat betekent veel ondulatie. Veel bomen ook overigens. En dan is er nog de Old course; ruime holes die op eindeloos mooie wijze door het landschap meanderen. Bij de eerste afslag moet je overigens wel even slikken. De teebox ligt op hoogte en de fairway zie je ergens ver beneden onder je. 

   Indonesië Indogolf Golf RonReizen.nl Gunung Geulis
   • Gunung Geulis, wat een uitzicht!

   Verplichte caddies

   En dan blijkt maar weer hoezeer je de, verplichte, caddies nodig hebt. Het zijn veelal jonge meiden met namen als Angel, Happy en Kitty. Immer gehuld in een kleurige golfoutfit. Je betaalt ze voor een rondje golf zo'n 200.000 rupia’s, omgerekend zo'n 12 Euro. Door al die kleuren en leeftijd toont het allemaal een beetje Disney, maar vergis je niet: ze snappen het spelletje. Lezen de greens als geen ander en hebben al snel door wat voor speler je bent. Hun clubkeuze is dan ook vaak de juiste, hoezeer je zelf ook anders denkt... 

   Indonesië Indogolf Golf RonReizen.nl
   • Caddies zijn verplicht!
   Indonesië Indogolf Golf RonReizen.nl caddies
   • Maar ze helpen je geweldig.

   Nooit een bal zoek

   Bij die eerste hole, waar ergens in de diepte de fairway moet zijn, spoeden zich dan twee van de vier caddies naar beneden om als forecaddie te dienen, waardoor we allemaal na onze afslag zeker weten dat onze ballen vindbaar zijn. Best fijn natuurlijk! 

   Indonesië Indogolf Golf RonReizen.nl Gunung Geulis hole 1
   • Ergens in de diepte loopt de fairway.

   45 holes! 

   De Jagorawi Golf and Country Club is een 40 jaar oude - voorheen - members only club. Bovendien is het is de enige golfclub in Indonesië met 45 holes championship golf. Opgericht door Pak Zakir, die in Indonesië ooit op de voormalige Nederlandsche School studeerde en vervolgens in eigen land een fortuin verdiende met zeevrachtvervoer. Inmiddels overleden, maar zijn familie baat de 45 holes met liefde uit en heeft het complex, overigens tot ergernis van veel letterlijk oude leden, ook opengesteld voor non-members. Het was ook de allereerste golfbaan in Indonesië die door een buitenlandse golfarchitect ontworpen werd. In dit geval vijfvoudig British Open-kampioen Peter Thomson. Er volgden vele grote namen die banen in Indonesië hebben gecreëerd, zoals Jack Nicklaus, Arnold Palmer, Gary Player en Greg Norman. 

   Indonesië Indogolf Golf RonReizen.nl Jagorawi
   • Jagorawi is een klassieke golfcourse.

   Emeralda: populaire baan

   Emeralda is een 27 holes baan. De drie 9 holes-lussen heten River, Lake en Plantation. Een typische parklandbaan, maar prachtig verzorgd en de greens zullen je geduld testen. Keer op keer. Houd er wel rekening mee dat het druk is. Vooral in het weekend is het een lange stoet aan buggy's, caddies en spelers. Neem de tijd! 

   Indonesië Indogolf Golf RonReizen.nl emerald
   • Het fraaie clubhuis van Emeralda.
   Indonesië Indogolf Golf RonReizen.nl River Course
   • Hole 1 op de River Course.

   Genieten in plaats van scoren

   Nog een course die zeker de moeite waard is, is de Rainbow Hills Golf Club. In 2019 nog verkozen tot Indonesië's beste golfcourse en in 2020 tot meest luxueuze. Ook nu weer speelt het zich af op een berg, dus een vlakke stand kun je wel vergeten. De twee lussen Mountain en Forest werden aangevuld met de Stone Hills-course die zo mogelijk nog uitdagender is dan voornoemde twee. Denk maar even niet aan scoren, maar meer aan genieten. Je fototoestel blijft hier niet lang in je tas... 

   Indonesië Indogolf Golf RonReizen.nl Rainbow Hills
   • Rainbow Hills.
   Indonesië Indogolf Golf RonReizen.nl Rainbow Hills
   • Weer zo'n fraai uitzicht.
   Indonesië Indogolf Golf RonReizen.nl Stone Hills
   • Stone Hills.

   Fenomenale baan op het einde

   Het lekkerste bewaar je voor het laatst. In Bandung. Op een dikke drie uur rijden van Bogor, vind je Parahyangan Golf Club. Fenomenaal is een understatement. Parahyangan is binnen een periode van twee jaar uitgegroeid tot één van de meest spectaculaire en meest populaire banen van heel Indonesië. Zelfs vanuit Jakarta komen golfers naar Bandung om op Parahyangan een rondje golf te kunnen spelen. Glinsterende rijstvelden, fotogenieke meertjes en glooiende heuvels omzomen het 5-sterrencomplex met de ene hole nog mooier dan de andere. Goed om te weten: speel je door de week dan is je greenfee zo'n 50 euro. Kom je in het weekend dan ben je over de honderd euro kwijt. Dit geldt overigens voor veel banen. Lekker naar het strand dus op zaterdag en zondag!

   Indonesië Indogolf Golf RonReizen.nl Parahyangan Golf Club
   • Parahyangan Golf Club.

   Conclusie: zoals de Indonesische golfpromotor en golfgids Dennis Kloeth zegt: "Golfbanen in Indonesië zijn ontworpen door de natuur en geperfectioneerd door de mens." We kunnen het alleen maar beamen. Het geweldige weer, de prachtige vergezichten, de mooie banen en de lieve Indonesiërs maken het een groot feest om er te mogen spelen.

   Dit verhaal kwam tot stand met medewerking van Dennis Kloeth, Indogolf.com

   Indonesië Indogolf Golf RonReizen.nl

    Info

    Er is meer...

    • Indonesië Indogolf Golf RonReizen.nl theepluksters

     Het land is te mooi om het uitsluitend tot golf te beperken. De kampongs, de stranden, de steden, de cultuur, het is allemaal even prachtig. Bezoek een theeplantage; bekijk het oude Batavia-disctrict dat momenteel helemaal wordt opgeknapt of bezoek de botanische tuin in Bogor. Er valt heel veel te ontdekken. Neem dan vooral de Jalan Tikus (achterafweggetjes door de kampong, letterlijk vertaald Weg en Muis) en laat je vooral verrassen door de gastvrije Indonesiërs en geniet van dit bijzondere land.

    Meer over