De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
WOW: nieuwe toeristische hotspot in Porto - RonReizen

PortugalWOW: nieuwe toeristische hotspot in Porto

Porto heeft letterlijk de WOW-sensatie. WOW (World of Wine) is een nieuwe toeristische hotspot in Porto. Geniet ook vooral in alle rust van het oude centrum Ribeira met al haar pittoreske en historische schoonheden of stap op de fiets naar het strand. Maar vergeet dit nieuw ontwikkelde cultureel gebied niet; het is écht de moeite waard om te bezoeken.

World of Wine (WOW) is een interactieve experience die geheel in het teken staat van de Portugese cultuur en… wijn. WOW laat zien, proeven en ruiken dat wijn niet alleen lekker is, maar ook leuk en interessant.

Onderweg naar WOW Porto - RonReizen
 • Ik ben klaar voor een mooie dag WOW.

WOW in Vila Nova de Gaia 

Het is gezellig aan de overkant. Het imposante complex WOW ligt direct aan de overkant van de rivier de Douro in Vila Nova de Gaia. Gaia (in de volksmond) is al eeuwenlang het Portcentrum van Portugal. Het Port Walhalla van de wereld met tientallen porthuizen waaronder giganten als: Sandeman, Calem en Taylor’s. 

Aan de overkant van Rivier de Douro - RonReizen
 • Het imposante WOW-complex ligt aan de overkant van de rivier de Douro.

WOW: nieuw gebied in Porto

Tussen de oude porthuizen zit WOW geklemd. Geheel in stijl in een groot aantal gerenoveerde, imposante pakhuizen. Het eigentijdse gebied Word of Wine is ingericht met gevoel voor historie, stijl en smaak. Met maar liefst 7 musea (experiences) en een groot aantal restaurants, terrassen, cafés en shops. Door de mooie opbouw tegen de heuvel heb je vanaf alle plekken een prachtig uitzicht op de overkant van de rivier, het oude Porto. Je blijft hierdoor altijd nauw in contact met deze kleurrijke stad.

WOW in Porto - RonReizen
 • Het centrale plein van WOW.
Het uitzicht vanaf WOW - RonReizen
 • Vanaf elk terras heb je een fantastisch uitzicht op Porto.

Onderweg naar WOW

De tocht ernaartoe is al een leuke ervaring op zich. Je kunt wandelen over de imposante Dom Luis I-brug (hoge of lage route) of je laten overvaren door een van de oude Portboten. Het is ook mogelijk om met het openbaar vervoer, de auto of fiets te gaan.  

Onderweg naar WOW, Porto - RonReizen
 • Er liggen boten in alle soorten en maten klaar om je naar de overkant te brengen.
De Luis I-brug - RonReizen
 • De Luis I-brug brengt je onder- of bovenlangs naar de overkant.

7 unieke musea in Porto 

Je gaat je geen moment vervelen! Omdat de musea nieuw zijn opgezet, is er volop rekening gehouden met de wensen en behoefte van deze tijd. Het resultaat: eigentijdse presentaties waarbij interactie heel belangrijk is. Smaken verschillen en alle musea zijn de moeite waard, maar het is wel leuk om mijn top 3 te geven:

1. Planet Cork

Ik weet nu dat ik (maar) 16.402 kurken weeg. Met ‘kreatief met kurk’ in gedachten was dit kurkmuseum niet direct mijn eerste keuze, maar dat bleek een flinke misvatting. Portugal is de grootste kurkleverancier en producent ter wereld en daar zijn ze trots op. Kreatief met kurk is hier wel degelijk van toepassing, maar dan in positieve zin. Alle facetten van kurk worden op een heel toegankelijke en interactieve manier gepresenteerd waardoor je steeds verbaasd bent en nieuwsgierig wordt naar wat er nog gaat komen. 

2. The Wine Experience

Hier moet iedere wijnliefhebber geweest zijn. Het kan dan ook niet anders dat dit museum in mijn top 3 staat. Deze hele experience is heerlijk om doorheen te dwalen. Zie het als een masterclass Portugese wijnen met overal een duidelijke en tastbare presentatie. Je leer niet alleen hoe wijn wordt gemaakt, maar ook de verschillende bodems en druiven komen op ludieke wijze aan bod. Natuurlijk wordt er veel geroken en geproefd, want tijdens deze experience blijkt dat neus en mond heel nauw met elkaar verbonden zijn. Een aanrader is ook de mogelijkheid om middels een paar persoonlijke vragen, te kijken welke wijn het best bij jou past. Heel erg leuk gedaan.

The Wine Experience - RonReizen
  The Wine Experience, Porto - RonReizen
  • Hier ga je ontdekken welke wijn het best bij je past.

  3. The Chocolate Story

  Port & Chocolade een goddelijke combinatie. Op het eerste gezicht is The Chocolate story een beetje een vreemde (maar wel lekkere) eend in de bijt. De Portugezen zijn echter een belangrijke schakel geweest in de geschiedenis van de cacao. En port en chocolade blijkt een gouden combinatie. In het museum ga je op een speelse manier door de geschiedenis van de cacao en krijg je een goed beeld hoe chocolade eigenlijk wordt gemaakt en waar het vandaan komt. Daarnaast heeft het museum een eigen chocoladefabriek (met eigen chocolademerk Vinte Vinte). Zeker de moeite waard is de proeverij Chocolade & Port. Wij hadden het geluk dat Pedro Araujo (the chocolade master zelf) voor de klas ging staan.     

  Nog 4 leuke musea in Porto’s WOW 

  Dit was mijn top-3, maar er zijn honderden redenen te bedenken waarom jouw top 3 er anders uit zou zien. Daarom hier ook nog even de andere musea die ik heb bezocht. 

  Museum Porto Region Across the Ages

  Porto is een stad om beter te leren kennen. De geschiedenis van Porto is heftig en heel bepalend voor Portugal. In het museum Porto region Across The Ages wordt deze rijke historie met moderne middelen en technieken verteld. Met name de spectaculaire 3D video-animaties zijn indrukwekkend en nemen je mee terug in de tijd.

  The Bridge Collection: breekbaar en imposant

  Om even volledig te ontstressen is een bezoek aan deze unieke glascollectie een aanrader. WOW-initiatiefnemer Adrian Bridge heeft hier zijn privécollectie van meer dan 1.800 glazen en drinkgerei tentoongesteld. Allemaal glazen pareltjes die de drinkgeschiedenis vertellen van 7.000 jaar voor christus tot nu. 

  The Bridge Collection - RonReizen
  • Ik ben helemaal geen kenner, maar je voelt gewoon dat het bijzonder is wat je ziet.
  The Bridge Collection - RonReizen

  Porto Fashion & Fabric Museum

  Kleren maken de Portugees. Voor de modeliefhebber is museum Porto Fashion & Fabric zeker een must. Een prachtige hommage aan de Portugese kledingsector. Voor mij was het vooral zeer indrukwekkend om te zien wat er allemaal nodig is om één schoen te maken...

  Funseum Pink Palace

  Speciale vermelding voor het Funseum Pink Palace. Het vrolijkste museum van Portugal! Om energie te tanken, moet je naar deze wonderbaarlijke wereld van de Rosé. Gewapend met een glas en roze armband stap je in deze bruisende en flamboyante ervaring. Tijdens je proeftocht langs vijf verschillende rosés komt het kind langzaam in je naar boven en voor dat je het weet lig je in het roze ballenbad, hang je ondersteboven aan de picknicktafel en ben je aan het wippen op de Luis l-brug.

  Museumshops en bars

  Zeker het vermelden waard zijn de prachtige museumshops en bars die elk museum heeft. Het is onmogelijk om hier geen leuk cadeautje te vinden en deze nog eens goed te gaan bekijken onder het genot van een drankje en/of hapje. 

  Tip

  • Als je meerdere musea wil bezoeken, kun je een speciaal ticket aanschaffen: 2 musea (€ 28,-), 3 musea (€ 35,-) of 5 musea (€ 55). Er zijn ook goedkope familie- en kindertarieven. 

  Meer over