Struinen in zomers Antwerpen

BelgiëStruinen in zomers Antwerpen

Antwerpen heeft eigenlijk alles: geweldige musea, de Schelde, leuke winkels en gezellige barretjes en restaurants. En ze spreken er (meestal verstaanbaar) Nederlands! Wat wil je nog meer tijdens een lekker zomerweekend? Dit zijn onze tips voor een citytrip naar Antwerpen.

Antwerpse Vogelenmarkt

Wij noemen het de vogeltjesmarkt, maar in het Antwerps dialect is het meervoud van vogel vogelen, dus: vogelenmarkt. Vroeger in de Middeleeuwen stonden de kramen alleen op de Graanmarkt en werden er uitsluitend dieren verkocht, maar tegenwoordig zijn de gekooide vogelen nog maar een klein deel van de markt. Als je net als ik dieren in kooien té zielig vindt, loop je snel door naar het gigantische schouwburgplein, waar de rest van de markt is. Daar kun je letterlijk álles kopen wat je hartje begeert. Zoek de oranje kraam vlak voor de ingang van de schouwburg als je zin hebt in een kopje koffie. Daar krijg je een gratis stroopwafel bij je drankje.

Sommigen hoeven niet in een kooitje... - RonReizen
  • Sommigen hoeven niet in een kooitje...

Museum aan de Stroom

Eén van de eyecatchers van Antwerpen is het Museum aan de Stroom, MAS voor ingewijden. Het museum bevindt zich op ‘Het Eilandje’. Hoe zomers wil je het hebben? Tip: Wil je geen kaartje kopen voor het Museum aan de Stroom? Je kunt alsnog alle tien de verdiepingen omhoog met de roltrap. Geniet gratis van het geweldige uitzicht op het platform bovenop het museum. Als je geluk hebt, zie je ook nog wat moois in de roltrapschacht. Tot 30 april 2023 is hier de tentoonstelling ‘Alles van waarde’ waarin Antwerpenaren op de foto staan met iets wat voor hen waardevol is.

Het MAS - RonReizen
  • Het MAS

De leukste winkelstraat van Antwerpen

Wie een beetje bekend is met Antwerpen, kent de Kloosterstraat. Deze staat bekend als het antiekstraatje van Antwerpen, maar er zijn ook veel leuke kledingwinkels. Loop hem helemaal uit tot aan de Vlaamsekaai voor de full experience. Helemaal aan het begin, op nummer 6 zit Made by Hand Designershop – voor kleding en interieur –, op nummer 12 Blue Fonz voor (Engels) antiek, en mis zeker de mooie vintage designerwinkel (RE)APPROVED op nummer 23 niet! Zin in een kopje koffie of borrel tussendoor? Op de Sint-Andriesplaats zit St. Simonne, een charmant barretje met een gezellig terras. St. Simonne is eigenlijk geen bar te noemen, want je kunt hier ook gewoon een brood kopen ’s ochtends.

Laatste stukje Kloosterstraat

Terug naar de Kloosterstraat: op nummer 38 vind je SuperGoods. Veel keus in duurzame mode: exclusieve, maar ook betaalbare kleding. Nog niet uitgewinkeld? Vergeet dan de nabijgelegen Kammenstraat niet, vooral als je écht houdt van excentrieke winkeltjes. Daar zit bijvoorbeeld de hippe tweedehandswinkel Think Twice.

Schatzoeken! - RonReizen
  • Schatzoeken!

Dansing Chocola

Richting het einde van de Kloosterstraat zit Dansing Chocola, een waar Antwerps fenomeen. Voor de Antwerpenaren is dit gezellige eetcafé geen goed bewaard geheim. Zorg op een weekenddag dus dat je reserveert; het is vaak bomvol. Wij zitten naast de ingang en zien de een na de ander teleurgesteld afdruipen. Het eten is eenvoudig en lekker, maar je gaat vooral voor de ambiance van de Dansing. Het interieur en terras in combinatie met het gezellige en enthousiaste personeel zorgen voor een sfeervol avondje uit.

Antwerpen by night - RonReizen
  • Antwerpen by night

 Zomerfabriek in Berchem

Als je na het eten nog op avontuur wil, ga dan naar de Zomerfabriek. Dit is wél een goed bewaard geheim van Antwerpen. Dat komt waarschijnlijk doordat het in de wijk Berchem ligt, op een kwartiertje fietsen van het centrum. De voormalige fabriek is gratis toegankelijk voor iedereen, er zijn regelmatig evenementen en thema-avonden, én een fijn groot terras. Kijk hier voor het volledige programma.

Tekst: Jip Mendes

Meer over