De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Gouda

NederlandHeerlijke wandelingen door Gouda

De Goudse binnenstad is een brok historie. Ontdek de stad van kaas, stroopwafels en bier met een mooie wandeling langs de monumentale gebouwen. En maak van een dagje Gouda een weekend met een verblijf in een van de knusse B&B’s. Vijf uit- en thuistips voor Gouda.

Stadhuis en de Sint-Janskerk in de winterzon

De complete binnenstad van Gouda met de monumentale gebouwen uit de Middeleeuwen en de grachten zijn een beschermd stadsgezicht. Het Stadhuis op de Markt, de Goudse Waag waar vroeger de kazen werden gewogen, en de Sint-Jan zijn beeldbepalend. De kerk is overdag prachtig, maar ook ’s avonds worden de 'Goudse Glazen' van binnenuit verlicht. Normaal gesproken is dit tot begin januari, maar door de coronacrisis is dit verlengd.

Het Stadhuis met op de achtergrond de Sint Jan - RonReizen
  • Het Goudse Stadhuis met op de achtergrond de Sint Jan

Historische wandeling met ballen

Wandel eens langs de Goudse grachten om historische havenverhalen te ontdekken die achter grachtenpanden schuilen en bij de vele sluizen horen. Zonder water en de scheepvaart was Gouda niet zoals het nu is. Toen graaf Floris V op 19 juli 1272 aan Gouda stadsrechten verleende, was een van de belangrijkste privileges de vrijstelling van tolgeld voor eigen schepen en goederen.

Pauzeer tijdens je Gouda-tour bij het nieuwe Keck tegenover station Gouda en probeer de koffie to go. Of ga naar de Winterballenbar van IJsselhuis Museumhavencafé bij de Museumhaven voor bitterballen en zopie. Een andere, superleuke optie is de Stadswandeling0182 met corona-proof wandelroutes langs Goudse highlights en de mooiste  horecazaken. Bekijk hier alle wandelingen.

De Goudse Waag - RonReizen
  • De Goudse Waag

Warm verblijf in Goudse B&B’s

Er even tussenuit met z’n tweeën? Kijk dan eens naar de B&B’s en kleine accommodaties. Zo heb je de charmante Betty Blue Bed & Breakfast en de Goudse Watertoren, de monumentale fabriekswatertoren (1920) van de Koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland. Ideaal in combinatie met een viergangen-thuisdiner van Culitour - bij jou over de vloer. Brasserie Bar De Zalm, restaurant Unique, Bar restaurant Viejees, Bij Ons en Wijnhandel van Welie zorgen voor een top dinerervaring. Te bestellen bij de deelnemende restaurants.

Gezellig steegje nummer 1 - RonReizen
  • Gezellig Gouds steegje nummer 1, toen er nog sneeuw lag!

Winterzwemmen in de Reeuwijkse Plassen

Baden en winterzwemmen in ijskoud water. Veel mensen zweren er inmiddels bij. Ook in de Reeuwijkse Plassen nemen regelmatig (geoefende) zwemmers een duik zoals de Surfplas Iceswimmers. Of je nu wel of niet het water induikt, een verblijf in een watervilla bij Landal de Reeuwijkse Plassen is in de winter altijd een goed idee. Van daaruit bezoek je eenvoudig Gouda om de lekkerste kazen en stroopwafels te kopen en een wandeling te maken. De plassen liggen op 15 minuten rijden van de historische binnenstad. Let op: voor zwemmen in open buitenwater, moet je getraind zijn. Spring niet zomaar in het water, het is iets wat je moet opbouwen!

Gezellig steegje nummer 2 - RonReizen
  • Gezellig steegje nummer 2

Wandel online door Gouda!

Kun je niet weg thuis? Je kunt ook online Gouda beleven! Nu de gidsen van het Goudse Gidsen Gilde niet op pad kunnen, zijn er online wandelingen door de stad. Zo neemt Evalien de Haan je vanuit je huis mee langs de geschiedenis van ziektes en epidemieën. Hoe verging het de stad in de Middeleeuwen met de pest en andere ellende? Leer alles over dit nu brandend actuele thema via een webinar van een uur waarvoor je € 4,95 betaalt.

Kijk voor meer info over Goudse activiteiten op welkomingouda.nl en de Uit- en Thuisagenda van Gouda.

Meer over