Duitsland Hannover fietsen Bert Sitters RonReizen.nl nieuwe stadhuis

DuitslandFietsen in en om Hannover

Hannover was ooit een koningsstad. De ruim opgezette stad heeft nog altijd koninklijke allure. De hoofdstad van de Duitse deelstaat Neder-Saksen biedt een net van uitstekende en brede fietspaden. Wegwijzers wijzen je de juiste richting uit. De fiets is het ideale vervoermiddel om Hannover te ontdekken. We springen daarom met alle plezier bij RonReizens fietsexpert Bert Sitters achterop!

Voor het monumentale Hauptbahnhof uit 1879 in Hannover staat fietsgids Elke Silbert ons op te wachten voor een eerste kennismaking met de stad op de fiets. 
Het voordeel van aankomen op het station van Hannover is het kloppend hart onmiddellijk voor onze voeten. Bruisend van het leven. 
Het ruiterstandbeeld van Koning Ernst August I voor het station maakt het ons in een oogopslag duidelijk: we betreden een stad die ooit een koninklijk was. De vorsten van Hannover waren nauw verbonden met het Britse koningshuis. Na de eenwording van Duitsland in 1871 hield het Koninkrijk echter op te bestaan.


Duitsland Hannover fietsen Bert Sitters RonReizen.nl station
 • Het station uit 1879 ligt direct in de stad.

De rode draad door Hannover

We kijken in de diepte naar de 'koopgoot' van Hannover. Deze verdiept aangelegde Niki-de Saint-Phalle Promenade loopt onder het station door. De promenade draagt met trots de naam van de Franse kunstenares, die in 1974 voor de Leibnitz de drie Nana’s creëerde: ook wel bekend als Niki’s struise vrouwen.
 Onze gids Elke legt uit dat we alleen maar de rode draad hoeven te volgen. Dan zien we alle belangrijke bezienswaardigheden in het centrum. Deze rode draad is iets meer dan vier kilometer lang. Een paar stukjes moeten we met de fietsen aan de hand lopen door voetgangersgebied, maar voor de rest kunnen we alles fietsen.


Duitsland Hannover fietsen Bert Sitters RonReizen.nl koopgoot
 • De koopgoot...

Oud en nieuw in harmonie

De Tweede Wereldoorlog bracht zware schade toen aan de stad, maar diverse monumenten zijn in oude luister hersteld. Oud en nieuw vormen een unieke harmonie. 
Niet hersteld is de ruïne van de Aegidien Kirche. Het voormalige godshuis is nu een gedenkplaats voor de slachtoffers van oorlog en geweld. De klokkentoren staat nog wel fier overeind. De klokken galmen vijf minuten later dan de andere carillons in de stad, zodat de klanken van de klokken van deze gedenkplaats niet worden overstemd.


Duitsland Hannover fietsen Bert Sitters RonReizen.nl kerk ruine
 • De Aegidien Kirche is een gedenkplaats.

Koninklijk Hannover 

Koninklijk oogt het nieuwe stadhuis, maar het neo-renaissance bouwwerk dateert pas uit het begin van de 20e eeuw, dus na het Koninkrijk. De markante groene koepels vormen een duidelijk oriëntatiepunt voor wie op de fiets de weg lijkt kwijt te raken. Ter verwarring is er ook nog een oud stadhuis.
 Wel koninklijk is de neo-klassieke Waterloozuil met op de top Victoria, de godin der overwinning. De zuil gedenkt de deelname van het Koninkrijk Hannover aan de historische veldslag ten zuiden van Brussel in 1815, waar Napoleon zijn Waterloo vond. Victoria was eveneens de naam van de roemruchte Koningin van Engeland uit het huis Hannover. 


Duitsland Hannover fietsen Bert Sitters RonReizen.nl Waterloozuil
 • De Waterloozuil met Victoria er bovenop.

Eten!

 • Duitsland Hannover fietsen Bert Sitters RonReizen.nl Strandleben

  Overal in de stad zijn leuke etablissementen en terrassen. De prijzen zijn voor een grote stad  opmerkelijk laag.  Lunch: 
de Markthalle zit aan de rand van de oude stad met veel kleine kraampjes. Dit is voor de inwoners dé plek voor het maken van een afspraak.
www.markthalle-in-hannover.de
 

  Ook leuk: 
Strandleben
, een wat verborgen strandtent bij het samenvloeien van de Ihme en de Leine.
 Als het weer het ook maar een beetje toelaat, zit het hier vanaf 15:00 uur vol op de strandstoelen en hangmatten. Live-optredens verhogen de stemming en de sfeer.
https://www.facebook.com/strandlebenhannover/

  Brauhaus Ernst August. 
De brouwketels blinken in het lokaal. Eigen bier dus. Echt Duits gemütlich (gezellig) met beschaafde live muziek. De keuken van onze oosterburen ten top, waarbij de zuurkool niet ontbreekt op de kaart. Wij kozen echter voor de Backfisch in bierdeeg met onvervalste Kartoffelsalat (aardappelsalade) en komkommer in een dressing. 
www.brauhaus.net

  Reimanns Eck
 heeft ook een Duitse keuken, maar wel met duidelijke mediterrane invloed. Je kunt kiezen voor een combinatie van diverse kleine gerechten. Specialiteit is Traditionell: met kaasnoedels, vleesballetjes, geitenkaas en zalmpaté. De sfeer is elegant met groot terras in de trendy wijk List ten oosten van het station.
www.reimanns-eck.de 

  Van alle andere keukens als Italiaans of Grieks proeven is geen probleem in Hannover: van een pizza of een compleet diner. Je hoeft er niet lang naar te zoeken...

Hannover's Altstadt is nog niet zo alt...

De huidige Altstadt is feitelijk helemaal niet zo oud. De vakwerkhuisjes zijn pas een aantal decennia geleden opgetrokken in de oude stijl. Zo moet dit stadsdeel er voor de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben uitgezien. Het geheel heeft echter sfeer.
 Op de terrasstoeltjes voor de statige Opera praten we na met onze gids Elke over ons eerste ritje. Ondanks de imposante bouwwerken is het centrum van Hannover knus en op menselijke maat. We voelen ons snel thuis in de koninklijke stad.

Duitsland Hannover fietsen Bert Sitters RonReizen.nl Altstad
 • De Altstad.

Fietsen rond Hannover

We willen echter meer en doen de Julius Trip Ring, een fietsronde van 24 kilometer om de centrale stad. Al snel voorbij de Waterloozuil ontdekken we hoe uitgestrekt de groene delen van Hannover zijn. 
De Julius Trip Ring is uitstekend bewegwijzerd en de fietspaden zijn comfortabel. De route voert eerst langs het riviertje de Ihme. We moeten uitwijken voor een aantal kano’s die naar het water wordt gedragen. Dit is nog maar het kleinere werk, want even verder rollen onze banden langs de lange Maschsee. Op zonnige dagen is dit hét waterrecreatiegebied van Hannover met trendy stranden en een bont gekrioel van pleziervaartuigen op de plas.

Duitsland Hannover fietsen Bert Sitters RonReizen.nl groen Hannover
 • Ook dit is Hannover!

Een drankje doen...

 • Duitsland Hannover fietsen Bert Sitters RonReizen.nl Biergarten Waterloo

  Vroeg in de avond


  Biergarten Waterloo: 
dit is een Biergarten, zoals een Biergarten moet zijn. Razend populair. Let op de tijd, want deze biertuin sluit al om 21:30 uur.
www.waterloo-biergarten.de

  Later in de avond: in de nauwe straatjes van de Altstadt zijn volop leuke tentjes. De Kramerstrasse heeft als bijnaam: de vader van het goede bier.  

  Ook in de winter
 is Hannover een uitstekende bestemming overigens. Tegen het einde van het jaar slaat de kerstsfeer volop toe. Ook proef je volop de stemming van Sylvester (Oudejaarsavond).

Eindeloos stadsbos

Onze fietstocht door het stadsbos Eilenriede lijkt eindeloos. We hebben totaal geen idee dat we ons in een stad bevinden. Soms dient zich even een woonwijk aan, maar ook een Biergarten. In biertuinen langs Duitse fietsroutes is de Radler onstaan. Een mix van bier en limonade voor fietsers.


Duitsland Hannover fietsen Bert Sitters RonReizen.nl fietsroutes
 • De keuze aan fietsroutes is reuze...

Het slot is een hoogtepunt 

Als de cirkel bijna rond is, staan we ineens voor Herrenhausen. Een van de hoogtepunten van Hannover. Een imposant slot met aan de achterzijde uitgestrekte baroktuinen. Dit was de residentie van koning Ernst August II van Hannover. Eveneens in dit kasteel zag de Britse koning George II het eerste levenslicht. Het slot is in 1943 door bombardementen met de grond gelijk gemaakt. Pas 70 jaar later in 2013 was het kasteel in oude glorie hersteld. Als de zon is weggezakt begint het genieten van de prachtige verlichting.

Duitsland Hannover fietsen Bert Sitters RonReizen.nl Herrenhausen
 • Bloemenpracht in Herrenhausen.

Hannover smaakt naar meer! 

Terug in de centrale stad kunnen we niet om een bezoek aan de Nordstadt met de langgerekte Engelbosteler Damm heen: een unieke combinatie van chique en sjofel met naast de luxe gebakjes van Patisserie Elysée de simpele Master Kebab. Het Fahrrad Café aan deze Damm geldt als de speciaalzaak voor duurdere fietsen.
 Uiteindelijk komen we terecht aan de andere kant van het spoor in de art nouveau-straat Lister Meile in de Oststadt: een kleurrijke verzameling van boetiekjes, koffiebranderijtjes en hippe gastronomie uit de gehele wereld. 
Hannover smaakt naar meer!

Duitsland Hannover fietsen Bert Sitters RonReizen.nl Lister Meile
 • De Lister Meile is een trendy straat.

Info

 • Duitsland Hannover fietsen Bert Sitters RonReizen.nl oude huizen

  Hannover ligt op 355 kilometer van Utrecht. 
Met de auto eenvoudig te bereiken, maar net zo comfortabel met de trein. Een keer in de twee uur gaat een directe internationale Intercity vanaf Amsterdam. De reistijd vanaf Amsterdam is 4 uur. Je kunt in Nederland ook instappen op de stations Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo.


  Het is comfortabel en ontspannen reizen in deze trein. Het landschap schiet voorbij. De trein is voorzien van een BordBistro voor koffie in een echt kopje of een ander drankje in een sierlijk glas. Je kunt ook een lunch of wat eenvoudige gerechten bestellen: koud of warm.
 Fietsen kunnen mee na reservering. Er zijn veel fietsplaatsen in deze trein. 
Boek je tijdig voor deze trein, dan heb je kans op een voordelig Sparangebot. 
www.nsinternational.com

  Fietsverhuur
 

  Naast Hannover Hauptbahnhof (hoofdstation) zijn fietsen te huur bij het Radstation. Behalve stadsfietsen zijn ook trekkingfietsen en kinderfietsen beschikbaar. 
www.radstation-hannover.de

  Fietskaarten

  
Er is een gedetailleerde fietskaart van Hannover: de 
Radwege- und Freizeitkarte Hannover. 
Bij de toeristeninformatie zijn deelkaarten van fietsroutes.
 Verder gaan vanuit Hannover 15 regionale fietsroutes van 22 tot 66 kilometer. Allemaal bewegwijzerd.  Begeleide tours


  Je kunt ook kiezen voor een fietstocht met begeleiding van een ervaren fietsgids: individueel of in een groep. Informeer bij de toeristeninformatie.  Algemene informatie


  Het kantoor van de toeristeninformatie is direct tegenover Hannover Hauptbahnhof
 www.visit-hannover.com

Meer over