Lille

FrankrijkVerrassend Lille: mix van Frankrijk en Vlaanderen

Het Parijs van het Noorden, jubelen Lille-promoters. Of ‘de meeste Vlaamse stad van Frankrijk’, juichen marketeers over Rijssel, zoals Lille in Vlaanderen en Nederland ook wel wordt genoemd. Die twee ronkende beschrijvingen karakteriseren die ene wonderlijke combinatie, want Lille is een mix van Frankrijk en Vlaanderen. Tijdens ons korte verblijf in Lille werd RonReizen aangenaam verrast.

Lille is een ideale halte naar Parijs, maar is ook een prima tussenstop op de terugweg naar Nederland. Tussenstop klinkt kleinerend, want het grootstedelijke Lille is veel meer dan een pauzeplaats en kent een rijke historie. Wij verbleven in Hotel Hermitage Gantois - Rue Pierre Mauray - van origine een monumentaal hospice en getransformeerd tot trendy hotel. Portemonnee mee.

Hotel
 • Hotel l'Hermitage Gantois.
Lille
 • Lille, het Parijs van het noorden...

Betoverend zwembad

Ai ai ai. Het zwembad in de spa, met betoverende paarse lichtgloed en goud-zwarte miniatuur tegelvloer, ademt allure. In deze zijvleugel bevinden zich ook vijf massageruimtes. Onderweg naar de wellness wandel je door klassieke lange gangen, met doorkijkjes naar smaakvol ingerichte binnentuinen. Niet alleen proef je de historie van het hospice, aan de wanden hangt schilderkunst en zo dienen de wandelgangen als tentoonstellingsruimte.

Zwembad
 • Betoverend licht in en rond het zwembad...

Zonnig Lille

Het hotel is met twee eigen restaurants - The Flemish Brasserie en The Gourmet Restaurant, met 1 Michelinster - een prima uitvalsbasis voor een verblijf in Lille. De moderne lobby met hotelbar fungeert door het mega glazen plafond meteen als lokale barometer: kijk naar boven en zie de weerspiegeling van het wolkendek 'boven' Lille. Adieu! De zon breekt door.

Plein
 • Adieu hotel, we gaan de stad in!
Rons tipRons tip
Het stadhuis kent een van de hoogste torens die je maar in Frankrijk kunt vinden. Niet voor niets behoort het tot het werelderfgoed van Unesco. De toren is 104 meter hoog en is te bezoeken. Dan ben je wel 400 traptreden verder. Maar... er is ook een lift! 

Terrassen

Waar moet je zijn? Op het plein! Het terras lonkt. In tien minuten sta je op Place de l' Opera, in het hart van Lille, met pal daarachter het grote stadsplein: de Grande Place, ook bekend als Place du Générale De Gaulle. Veel terrassen en ‘s avonds mooi verlicht.

Place
 • De Place de l'Opera en de Grande Place zijn dé plekken om te beginnen met je verkenningstocht van Lille.

Culinaire mix van Frankrijk en Vlaanderen

Eerder struinden we door steegjes met kroegen, winkeltjes en restaurants naar nummer 1 van Rue St. Etienne: Le Barbue d’Anvers. Zoals de naam van de brasserie al doet vermoeden knipoogt de kaart naar culinair Antwerpen. De regionale gerechten worden als specialiteit van het huis gepresenteerd. Naast kaaskroketjes (als voorafje) of oesters, zijn vooral de garnalenkroketjes (uit Knokke), stoofvlees in Belgisch bier en Waterzooi traditionele Vlaamse gerechten in de kop van Frankrijk. De begane grond oogt al als wijnkelder, dus wij nestelden ons op de eerste verdieping waar de tafels wel compact op elkaar staan, maar dan is het voordeel weer dat vrijwel iedereen hier Frans spreekt...

Bar LILAK
 • Bar LILAK Gantois.

Antiek in Lille

Wie graag rond slentert op Brocantes of met veel plezier een (antiek)markt bezoekt, kan in het eerste weekend van september zijn hart ophalen. Dan vormt Lille het decor voor de grootste rommelmarkt van Europa: de Braderie van Rijssel. Het is wel knetterdruk in de stad, want naast vrolijk rondstruinende braderiebezoekers hollen hardlopers door de straten voor de halve marathon.

Tips

 • Dit moet je zeker zien in Lille: 


  Vieux Lille. Het historische hart kent straten met 'kinderkopjes' en eeuwenoude prachtige barokke huizen. 

  Palais des Beaux Arts. Dit enorme voormalige zomerpaleis doet dienst als museum met kunst van 1400 tot nu. 

  La Vieille Bourse. Zonder twijfel het mooiste gebouw van de stad. Het voormalige beursgebouw stamt uit midden zeventiende eeuw en is prachtig gedecoreerd. 

  Compact en gratis te bezoeken, dat is Lille's dierentuin Parc Zoologique. De zeven zones kennen grote en natuurlijke behuizing voor de dieren. 

  Citadelle. Nadat Louis XIV Lille had veroverd in 1667 liet hij in drie jaar tijd deze stervormige fortificatie bouwen. Nog steeds in gebruik bij het leger, dus niet te bezoeken, Maar de buitenkant is ook al prachtig.  
Meer over