De Montage van Bueren is een grote trekpleister van Luik

België3 x Leuk in Luik

Je bent in no time in Antwerpen en ook Brussel is nog wel te behapstukken, maar Luik is óók leuk en bereikbaar. Deze historische en sfeervolle stad ademt vakantie, maar ligt op amper drie uurtjes rijden van Amsterdam. Wie doet je wat?

Wie naar Luik trekt, kan daar dus een dagtrip van maken. Maar wat helemaal het einde is, is een lang weekend Ardennen met deze cultstad als uitvalsbasis. La Cité Ardente (De Vurige Stede) wordt bewoond door een kleine 200.000 mensen, staat tjokvol églises en musea en biedt de fijnste cafeetjes met lokale biertjes.

Het centrum van Luik
  • Luik is kleurrijk, sfeervol en toegankelijk

Outremeuse

De wijk Outremeuse ligt als een langgerekt stadseiland op de Maas. En o, wat kun je hier te kust en te keur qua lunch en bakkies pleur. Het is er altijd gezellig, ook als het regent, en alle wereldse culturen komen hier in harmonie samen.

Tip: zoek naar evenementen in Outremeuse

Tip: zoek naar evenementen in en rondom Luik en speur naar feestjes in deze wijk, die zijn het mooist, gezelligst en het meest knus. In de smalle straatjes vol uitgaans- en eetgelegenheden is het hier een groot komen en gaan van fijnbesnaardheid.

De Trappen van Bueren

Op naar de Muur van Luik: De Trappen van Bueren, 374 treden die eindigen in een wijk vol prachtige, authentieke straatjes met de mooiste uitzichten over het centrum van Luik. Bovenaan de trappen worden duizenden selfies per dag geproduceerd. En nu je er toch staat, maak er zelf ook eentje.

De Trappen van Bueren wordt bewandeld door toeristen, locals, maar ook door complete sportploegen

De Trappen van Bueren in Luik
  • De Montagne van Bueren

De Trappen van Bueren wordt bewandeld door toeristen, locals, maar ook door complete sportploegen die als trainingsoefening een wedstrijd ‘Wie het eerst boven is’ doen. De trap werd in 1880 na vijf jaar bouwen afgerond ter herinnering aan de zeshonderd Belgen die het leven lieten in de Slag om Luik.

De Sint-Pauluskathedraal in het centrum van Luik
  • De Sint-Pauluskathedraal in Luik

Sint-Pauluskathedraal

Deze machtige kathedraal staat als een rotonde in het centrum van Luik. Veel grote straten en wegen komen hier samen. Gezelligheid troef met vele winkeltjes en wafeltentjes als gevolg.

De gotische kerk heeft een prachtige schatkamer met historische kunstcollectie, alles ingericht op de voormalige Prinsbisdom Luik. De rijke plafondfresco’s laten je blozen en de marmeren beelden staan als machomannen op je te wachten. Wegens vele verbouwingen werd de Sint-Pauluskathedraal pas in de negentiende eeuw, bij het plaatsen van de torenspits, afgerond.

Tekst & foto's: Oane Born

Meer over