Schoolmeisjes

IranGastvrij Iran is een belevenis

Iran. Het land stond al jaren op mijn bucketlist. Ik zag de prachtig gekleurde mozaïeken al voor me. Stond… Want op zeker moment zag ik artikelen verschijnen over Iran in magazines en er was geen houden meer aan. Ik moest naar Iran! De reacties in mijn omgeving varieerden van ‘Is dat wel veilig’  en ‘Dan moet je een shawl om’ tot aan ‘Ja, dat staat ook nog op mijn bucketlist’.

Ondanks dat ik een doe-het-zelf-reiziger ben, had ik me voorgenomen dat ik Iran niet alleen wilde zien, maar ook beleven. Op zoek dus naar een passende reisorganisatie, want wel wat voorwaarden: kleine groep (voorwaarde 1). Reisleiding bestaande uit meertaligen en mensen die Iran echt kennen (voorwaarde 2). Wandeltochten, overnachtingen in tenten en bij lokale mensen (voorwaarde 3, want avontuurlijk).

Noomaden
  • Een nomadengezin.

Gastvrij Iran

Vanuit Teheran vlogen wij naar Iraans Koerdistan. Daar troffen we zeer gastvrije mensen. Zo gastvrij dat we spontaan te logeren werden genodigd door een kennis van één van onze reisleiders, Aziz. Stel je voor dat je hier zo maar een groep buitenlanders te logeren vraagt! En nog zoiets: vergeet je vooroordeel over Iran. Het is beslist geen onderontwikkeld land. Water drink je uit de kraan, je eet er de heerlijkste gerechten en vergeet vooral het ijs niet. Saffraan ijs… je likt er je vingers bij af.

Gastvrije ontvangst
  • Gastvrije ontvangst in Kurdistan.

Slapen bij de nomaden

Vervolgens trokken we richting de nomaden waar we twee nachten in tenten hebben overnacht in hun gebied. Daar hebben we prachtige wandelingen gemaakt. Je hebt een weids uitzicht over de valleien. Je komt struiken tegen met voor ons onbekende vruchten. Bij een rivier met kristalhelder en ijskoud water stopten we om wat af te koelen en te picknicken. Onze waterflessen vulden we bij met het smeltwater uit beekjes.

Iraans Isfahan mag je niet missen

Isfahan is een plaats in Iran die je niet mag missen. Je brengt er moeiteloos twee tot drie dagen door, zoveel is er te beleven. Aan het grote plein liggen onder andere de Bazaar, het Ali Qapu Palace en de moskee Masjed-e-imam. De laatste twee zijn rijk gedecoreerd met de prachtigste mozaïeken. De muziekhal in het Ali Qapu Palace heeft een geniale akoestiek. Dubbele muren, met uitsneden in de vorm van muziekinstrumenten absorberen de echo’s. Op die manier kon iedere gast van de koning ongestoord genieten van de live-muziek die gespeeld werd. Zeventiende eeuwse techniek! In alle gebouwen zie je de bijzondere mozaïeken waar Iran zo bekend om is. En overal vriendelijke mensen die nieuwsgierig zijn naar wat je van hun land vindt. De bazaar is een feest om doorheen te struinen. Als je een Perzisch tapijt op je shoppinglist hebt staan, dan is Isfahan the place to be. 

Imamplein
  • Het Imam-plein met de sjah Lotfollah moskee in Isfahan.

Iran: land van dichters

Wij sliepen in het prettig centraal gelegenAli Qapu hotel. Voor echte luxe moet je naar Hotel Abassi. Is het niet om te logeren, ga dan in ieder geval ’s avonds iets eten of drinken in de prachtige tuin. Maak daarna een wandeling over de mooi verlichte brug Khaju. Een hotspot voor muzikanten en zangers die onder de bogen hun muziektalenten uitleven. Locals dragen hier gedichten voor die door onze reisleiding weer werden vertaald en toegelicht. Iran is tenslotte niet voor niets het land van  dichters zoals Rumi en Hafez. Poëzie leeft hier echt nog; ook onder jongeren. 

Vergeet tenslotte niet een bezoek te brengen aan de Armeense wijk met de prachtige kathedraal. Veel van de betere restaurants vind je in deze wijk.

Processies

Vanuit Isfahan zijn wij via Yazd, Abarkuh en Persepolis naar Shiraz gereden. Onderweg in lokale dorpen geluncht, waar we soms ook religieuze ceremonies meemaakten. Soms werd er zelfs omgereden om een ceremonie mee te maken. Tijdens zo’n plechtigheid (veelal in september en oktober) tref je op straat grote groepen mensen aan die in processie lopen met grote versierde karren. Het is ter nagedachtenis aan imam Hossein, de derde grote Sjiitische imam. Sjiisme is een stroming van de Islam en heeft veel aanhangers in Iran. Omdat Iraniërs buitenlandse bezoekers op prijs stellen, word je altijd betrokken bij dit soort gelegenheden.

Rons tipRons tip
De reisorganisatie www.ciran.eu waar onze blogster Jolanda mee reisde, kan je natuurlijk als geen ander alles vertellen over het wat en hoe in Iran. Daar heb ik maar weinig aan toe te voegen. Zeker omdat ook ik er net als jij waarschijnlijk, nooit ben geweest. Het is in ieder geval een fascinerend land als ik het zo lees. Ook ik zou het graag eens bezoeken en me vergapen aan de historie en laten verrassen door de gastvrijheid. 

Verder stopten we regelmatig om fruit in te slaan. Het najaar is de tijd waarin het aanbod van fruit heel groot is. Het nadeel van deze periode is dat er weinig in bloei staat. Zoek je meer kleur, dan moet je je reis in het voorjaar plannen. 

Granaatappels
  • Granaatappels staan symbool voor de onsterfelijkheid van de ziel en de perfectheid van de natuur.

Goede daden in Yazd

Woestijnstad Yazd biedt veel bezienswaardigheden van historisch belang, met name omdat het, voor de Islam zijn intrede deed deze stad, het centrum was voor het Zoroastrisme. Centraal hierin staat het dualistisch geloof dat de mens en de kosmos ingeklemd zit tussen goed en kwaad. Goede daden verrichten is belangrijk omdat daarmee de wereld gezuiverd wordt. Bijzonder was dan ook ook onze ontmoeting thuis bij aanhangers van deze religie, waarvan er in Iran niet zo veel meer van te vinden zijn. 

Yazd
  • Zicht op het historische centrum van Yazd en de Jame Moskee met hoogste minaretten van Iran.

In de omgeving kun je ook de plek bezoeken waar vroeger de overleden Zoroasters naar toe gebracht werden. Ze werden niet begraven of gecremeerd maar in zogenaamde torens van stilte neergelegd om opgegeten te worden door roofvogels. Dat gebruik is nu verboden, maar een bezoek aan deze plek is zeer indrukwekkend. 

Overal vriendelijke mensen die nieuwsgierig zijn...

Yazd is een stad waar je heerlijk in je eentje kunt dwalen door de smalle straten zonder de weg kwijt te raken. Door het ontbreken van hoogbouw in Yazd, heb je van de diverse daken van huizen en hotels een prachtig uitzicht over de stad. Bijzonder zijn hier ook de windtorens die vroeger ter verkoeling van de huizen dienden. 

In het Oriënt Hotel, een hostel in traditionele stijl met steile trappen kun je op het dak ontbijten en genieten van het uitzicht.

Werelderfgoed Persepolis in Iran

En dan… het hoogtepunt en niet te missen: het Unesco werelderfgoed Persepolis. De ruïnes uit de 5e eeuw voor Christus zijn ongelofelijk mooi en intact. Je kunt hier uren doorbrengen en je verwonderen. Persepolis is zeker een belangrijk onderdeel van een reis naar Iran. Het was een complex van paleizen van waaruit de Achaemenidische koningen hun rijk bestierden en waar zij gasten ontvingen uit de hele wereld. Een overblijfsel van de glorie én ondergang van het Perzische rijk, voordat Alexander de Grote het complex liet afbranden. 

IJs in Shiraz

Wij eindigden onze reis in Shiraz. Nog zo’n prachtige stad met veel hoogtepunten zoals de tombe van de grote dichter Hafez. Elke avond komen hier veel Perzen naar toe om elkaar gedichten voor te dragen. Vergeet ook vooral niet een bezoek te brengen aan een Powerhouse, oftewel de Iraanse sportschool (Zurkhaneh). Een combinatie van muziek, religie en krachtsport. En in de Vakil bazaar van Shiraz eet je het allerlekkerste saffraan ijs.

En oh ja, voor wat betreft de shawls die wij als vrouwen dienen te dragen. Op sommige plekken in Iran zie je dat er speels mee wordt omgegaan; half het haar bedekkend. Op andere plekken wordt je geacht je haar volledig te bedekken. Ik vond het wel wat hebben al die voornamelijk kleurrijke shawls. En we kenden nooit een ‘bad hair day’! Overigens: kleding vergt wel enige aanpassing. Comfortabel en acceptabel is een lange broek of legging met daaroverheen een lang tuniek.

Yazd
  • Onze blogster Jolanda zelf in het guesthouse in Yazd.

Terug naar Iran!

Iran is een bestemming die veel biedt op gebied van cultuur, natuur, heerlijk eten, bijzonder gastvrije mensen. Van prachtige wandelingen in berggebieden tot woestijnsteden. Ik heb het als zeer veilig ervaren en wil er zeker nog eens naar terug. En omdat het zo verschrikkelijk mooi is, hier nog wat foto's om na te genieten. 

Info

  • Jolanda reisde met reisorganisatie www.ciran.eu van Neda Kazemi. Als Iraans-Nederlandse kent ze als geen ander de weg in Iran en organiseert er bijzondere reizen door. 

    Als Nederlander heb je een visum nodig voor Iran. Dat kun je vooraf regelen bij het Iraanse consulaat in Den Haag.

    Je kunt overnachten in luxe hotels en in hostels in traditionele voormalige woonhuizen. Erg leuk want je hebt een binnenplaats waar je kunt relaxen en/of waar het ontbijt wordt geserveerd. Houd er rekening mee dat het vaak veel trappen lopen is in dit soort gebouwen en liften zijn er niet.

    Meer over