De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Klooster

ItaliëVakantieregio Chiusa/Klausen: van wijn tot weide

Chiusa, of Klausen zoals het in het Duits klinkt, ligt nabij Bolzano/Bozen, kent vier gebieden met ieder hun bijzonderheden. Authentiek en middeleeuws; mystiek en betoverend; zonnig en actief; en natuur en schitterende uitzichten. Lees hier alles over de vakantieregio Chiusa en omgeving.

Geloof het of niet: 300 dagen zon per jaar, 19 Michelin sterrenrestaurants, een heerlijke omgeving voor wandelaars, fietsers en gezinnen, de Dolomieten een Unesco Werelderfgoed. En dat alles in Zuid-Tirol, de meest noordelijke regio van Italië.

Chiusa en wijn

De artistieke stad Chiusa wordt bewaakt door het imposante klooster Säben. Het kent nog middeleeuwse stadswallen en die typische Zuid-Tiroolse plattelandssfeer. De vakantieregio bestaat uit de kunstenaarsstad Chiusa, het dorp met de scheve toren Barbiano/Barbian, het kastanjedorp Velturno/Feldthurns en het alpenweidegebied Villandro/Villanders. Waar dit gebied het meest bekend om staat is haar witte wijnen.

Wijn
 • De wijnen uit de regio Chiusa worden alom geprezen.

Mystiek in Barbiano

Het idyllische Barbiano (Barbian) ligt op een zonnige helling zo’n 830 meter boven zeeniveau. De scheve kerktoren, de waterval en het mystieke 'Drie Kerken' moet je gezien hebben. Een mooi panorama over de regio krijg je op de Alpe di Barbiano.

Waterval
 • Veel bezocht: de waterval van Barbiano.

Wandelen in Velturno

Omgeven door 3336 eeuwenoude kastanjebomen en het Castel Velturno vind je er het zonnige gelijknamige dorp Velturno. Voor de wandelaars onder ons: de Alpe di Velturno biedt daartoe veel verschillende mogelijkheden. In de vallei vind je de Kastanje wandelroute. 

Familievakantie in Villandro

Tot slot (Villanders). Met de Alpe di Villandro heeft het een van de mooiste en grootste Alpenweides die, zeker voor de familievakantie mooie momenten biedt en schitterend zicht biedt op de Dolomieten.

Wandelen
 • Alpe di Villandro biedt heerlijke wandelmogelijkheden.

Lokale producten

Elke regio kent ook weer haar specifieke producten. Zoals eerder vermeld staat Chiusa bekend om haarwitte wijnen, Barbiano voor de bekende pruimen; Velturno voor de kastanjes en Villandro voor de bergdennen. Hier vind je er alles over!

Eten
 • Culinaire heerlijkheden uit Zuid-Tirol.

De paden op, de weide in

Bergweides met heerlijke uitzichten op de Dolomieten. Je vindt het op de Alpe di Villandro, Alpe di Barbiano en Alpe di Velturno die weer bereikbaar zijn via talloze wandelpaden. Elke weide is weer anders, maar wat ze uniek maakt is het unieke kijkje op de Dolomieten.

Uitzicht
 • Zulke heerlijke uitzichten krijg je vanaf de hoger gelegen Alpenweides.

Wandelen en lekker eten

Voor de wandelaars is er veel te kiezen. Er zijn veel thema-routes uitgezet danwel in het hogere gebied, of wat simpeler in de lager gelegen gebieden. De meeste focussen op de regionale producten, waarbij  speciale Tiroolse en mediterrane gerechten worden geserveerd. Wil je met de familie wandelen dan is Alpe di Villandro weer perfect omdat het niet te heuvelachtig is en veel ruimte biedt. Bovendien heb je hier te gekke uitzichten op de Dolomieten. 

Chiusa 2
 • Mooi zicht op Chiusa.

Fietsen rond Chiusa

Ook voor de fietsers is het een heerlijke omgeving. Chiusa ligt namelijk aan de Brenner fietsroute, dus kun je hier vandaan direct naar het noorden (richting Bressanone/Brixen, Brennero/Brenner, Val Pusteria/Pustertal) of naar het zuiden naar Bolzano/Bozen en zelfs het Gardameer. Mocht je de fiets niet meehebben, geen probleem want bij het treinstation van Chiusa huur van vanaf midden juni tot september je fiets. Vanuit Chiusa kun je de Dolomieten verkennen op tal van (e-)biketrails in de richting van Val di Funes (Villnöss).

Fietsen
 • Ook de fietsers zijn welkom in de vakantieregio Chiusa.

Artistiek Chiusa

Nu we het toch over Chiusa als uitvalsbasis hebben: de stad zelf staat bekend als artistiek en kent vele kunstenaars. De bekendste was kunstschilder en volger van de noordelijke renaissance, Albrecht Dürer. Tijdens zijn rondreis door noordelijk Italië stopte hij in Chiusa en schilderde er zijn werk ‘Nemesis’. De Dürer Steen markeert de plek waar hij het schilderwerk maakte. Door de middeleeuwse uitstraling met z’n smalle straatjes en oude huizen staat Chiusa ook bekend als een van de I Borghi più belli d’Italia, gelauwerd dus als een van de mooiste stadjes van Italië.

Chiusa
 • Met haar smalle straatjes en oude huizen is het middeleeuwse in Chiusa goed bewaard gebleven.

Te voet naar de Drie Kerken

De Drie Kerken bij Barbiano staat te boek als een mystieke plek. De kerk van Saint Gertraud, Saint Nikolaus en Saint Magdalena werden in de twaalfde en vijftiende eeuw gebouwd op een prachtige locatie. Ze bieden een mooi zicht op de Dolomieten en het Valle Isarco (Eisacktal) en bezoekers zullen verrast zijn door de prachtige laat Gotische fresco’s. Daar moet je dan overigens wel wat voor doen, want je bereikt de Drie Kerken louter te voet en de sleutel moet je halen bij het nabij gelegen Messner restaurant. 

Drie kerken
 • De 'Drie Kerken'.

Wijn, wijn en nog eens wijn! 

En dan tot slot de wijn! Want dat is waar Chiusa en de omgeving bekend om staat. Deze meest noordelijke wijnregio van Italië biedt namelijk heerlijke voornamelijk witte wijnen die regelmatig in de prijzen vallen. De Sylvaner, Vetliner, Kerner en Müller Thurgau bijvoorbeeld. Daartoe zijn er regelmatig speciale wijn-evenementen en het White Wine Festival Sabonia19 (21 tot 30 juni) in Chiusa. Daar hoort ook nog eens goed eten bij en ook daar worden tal van evenementen voor georganiseerd. Zoals de kastanjeweekde pruimenweek of de kruidenweek.

Kortom: genoeg te beleven in de heerlijke Chiusa en omgeving.

Lokale producten
 • Uit Zuid-Tirol komen heerlijke lokale producten.

Tip!

 • De speciale voordeelkaart KlausenCard alps & wine krijg je veel voordelen zoals gratis gebruik van het openbaar vervoer in Zuid-Tirol en toegang tot 90 musea en meer. Bij diverse aangesloten bedrijven zit de kaart bij de kamerprijs inbegrepen.

  Meer informatie over Chiusa/Klausen vind je hier.

Meer over