De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Marker Wadden

NederlandMarker Wadden, natuur in ontwikkeling (1)

In het Markermeer vind je de Marker Wadden, een nieuw natuur- en recreatiegebied dat wordt aangelegd met zand, klei en slib uit het meer. Dit project moet het natuurherstel van het kwaliteitsarme meer bevorderen. Vissen, waterplanten en schelpdieren hadden moeite met overleven na de afsluiting van het meer. Op het grootste van vijf eilanden is een haventje en een paar natuurvriendelijke gebouwen: De Nederzetting. RonReizen-blogger Michel Leijen nam er een kijkje!

Dat de natuur het zwaar heeft in Nederland mag inmiddels wel bekend zijn. De biodiversiteit in ons land holt achteruit en dat is niet alleen slecht voor de dieren en de planten, maar uiteindelijk ook voor de mens. Op de website van Maak Grijs Groener lezen we dat biodiversiteit, simpel gezegd, alle vormen van leven op aarde is en de manier waarop zij met elkaar samenleven. Alle planten- en diersoorten zijn op een bepaalde manier afhankelijk van elkaar. Voor voedsel, voor voortplanting. Zodra er te veel soorten verdwijnen of uitsterven of juist één soort te veel overheerst, verdwijnt de balans en komt het leven op aarde in de problemen, inclusief wij mensen.

RonReizen_MarkerWadden2020_MichelLeijen
  • Voor het leven op aarde is het belangrijk dat de biodiversiteit gehandhaafd blijft.

Aangelegd natuurgebied

Wordt daar dan helemaal niets aan gedaan? Jazeker wel. Zo nam ik een kijkje op de Marker Wadden, een natuurgebied in ontwikkeling (sinds 2016) in het Markermeer. Op een uurtje varen vanaf Lelystad. Met zand, klei en slib uit het Markermeer worden hier 5 grote eilanden aangelegd om de biodiversiteit in en rond het Markermeer te herstellen. En het is bijzonder om te zien hoe snel zich hier natuur ontwikkelt, het Markermeer herstelt en hoe de vogels deze unieke plek al weten te vinden.

RonReizen_MarkerWadden2020_MichelLeijen Canadese gans
  • De Canadese gans wist de Marker Wadden al snel te vinden...

In vier jaar tijd...

In 2016 werd gestart met de aanleg van het eerste eiland, in 2017 kreeg dat een vervolg met de andere eilanden en de haven op het hoofdeiland. Vanaf 2018 is er begonnen met de aanleg van de wandelpaden, het strand bij het bezoekerscentrum en de vogelkijkhutten op het bezoekerseiland. Ook de haven alhier werd opgeleverd. In 2019 waren de andere eilanden klaar en in 2020 was er de oplevering van de eerste fase van de Marker Wadden en startte Natuurmonumenten met het beheer.

Lees ook: 

Alles over de flora en fauna van de Marker Wadden

RonReizen_MarkerWadden2020_MichelLeijen bezoekerscentrum
  • Het bezoekerscentrum.

Hoe het begon...

 

Met de aanleg van de Marker Wadden maakt Natuurmonumenten nieuwe natuur in het Markermeer. Niet alleen boven maar ook onder water. Doordat het Markermeer geen open verbinding heeft met het IJsselmeer is er de laatste jaren veel slib op de bodem komen te liggen. Rond de nieuwe eilanden wordt deze sliblaag weggehaald en samen met zand en klei gebruikt voor het opspuiten van de eilanden. Zo wordt de  voedselketen en ook het natuurlijke evenwicht hersteld. Door gunstige leefomstandigheden weten vogels, vissen, waterplanten en schelpdieren de weg naar de eilanden te vinden. En het Markermeer wordt van betere kwaliteit waardoor de visstand zich ook zal herstellen.

RonReizen_MarkerWadden2020_MichelLeijen Landal parkje
  • Er zijn een paar huisjes waar je kunt overnachten!

Er is meer

Zie hieronder een fiks aantal foto's die Michel maakte tijdens zijn bezoek van flora en fauna. En lees volgende week deel 2 van zijn bezoek aan de Marker Wadden. 

Info

  • Marker Wadden RonReizen
    Wil je nog meer weten over de Marker Wadden, bezoektijden, boekingen etc, klik dan hier
Meer over