De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al is reizen op dit moment niet mogelijk, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op voor de toekomst!
Wereldwonder: Chichén Itzá in Mexico

MexicoWereldwonder: Chichén Itzá in Mexico

Schrijvers uit het oude Griekenland stelden in de klassieke oudheid de allereerste Zeven Wereldwonderen op. De Piramide van Cheops in Giza, Egypte, is het enige dat hier nog van over is. In 2000 stelde een Zwitsers initiatief een lijst op van zeven moderne wereldwonderen. We zetten ze allemaal in het zonnetje. Nu: Maya-stad Chichén Itzá.

Maya-stad Chichén Itzá staat al sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is een grote toeristentrekpleister op het schiereiland Yucatan. De oude stad is een van de belangrijkste door mensen gebouwde objecten ter wereld. Chichén Itzá werd volgens legendes in de tiende eeuw na Christus gesticht door een Tolteekse heerser. Volgens andere legendes bestond de stad al, maar werd het toen door hem veroverd. Who knows? Wat we wel weten: de stad werd in de 19e eeuw ontdekt door archeologen. 

  De piramide van Kukulcán

  Hoewel de stad in de twintigste eeuw gerestaureerd is, kun je nog steeds een goede indruk krijgen van hoe het toen was. Het bekendste gebouw is de piramide van Kukulcán, ook wel El Castillo genoemd. Het was voor de Maya’s de tempel voor de gelijknamige God. De piramide is 24 meter, als je de tempel erbovenop meetelt, komt daar nog eens 6 meter bij. Bijzonder is dat de maya’s toen al veel bezig waren met tijd. Het bouwwerk telt 365 treden, bestaat uit 18 niveaus (een Maya-jaar heeft 18 maanden) en 52 vlakken aan de zijkanten. Niet voor de weken, maar voor de jaren: een Maya-eeuw telt 52 jaar.


   Er is meer in Chichén Itzá

   De balspeelbaan doet denken aan het Zwerkbalveld uit de Harry Potter-films. Het spel zelf niet… De spelers moesten de bal door een kleine ring op een paar meter hoogte gooien, zonder je handen of voeten te gebruiken. Probeer dat maar eens te doen met je ellebogen. Misschien kun je ook maar beter niet je best doen; de winnaar werd geofferd aan de goden. Naast het veld staat een bouwwerk met meer dan 2000 doodshoofden om dat verhaal te bekrachtigen. Loop lekker door de stad om alle huizen, graftombes en tempels te bekijken. Tip: een gids kan je vertellen wat je allemaal ziet...


   Meer over