De kleurrijke markt van Alanya

TurkijeTip: de kleurrijke markt van Alanya

Turkije leent zich heel goed voor een stedentrip (Istanbul) en misschien nog wel beter voor non-stop strand en zee. Maar vergeet vooral de kleinere kustplaatsjes niet, zoals Alanya, waar je hartstikke leuk aan het water kunt zitten of gezellig over de markt scharrelt.

In de zomerse middagen is deze excursie niet een gevalletje 'zie ons eens lekker genieten'. Het kwik stijgt in Turkije al snel over de dertig graden en dat in combinatie met laaghangende tentdoeken en honderden mensen is geen kanjer van een combi.

De markt van Alanya is gezellig en knus.
  • Een marktverkoper in Alanya.

Tip: de knusse markt van Alanya

Dat is precies de reden waarom het in de ochtend ook een stuk drukker is. Bijkomend argument: het fruit is dan nog kakelvers en datzelfde geldt voor de zuivelproducten en de groentes. Afdingen kan, maar is allesbehalve noodzaak. De prijzen liggen heel laag op de markt van Alanya. Voor een paar euro heb je al een flinke zak vol lekkers.

Hutjemutje, maar geen spoor van irritatie

De markt van Alanya is op dinsdag open en ligt op loopafstand van het centrum. Hoewel het hutjemutje-gehalte vrij hoog is en de kraampjes strak tegen elkaar aan staan, bespeur je geen sporen van irritatie.

Wil je een banaan kopen dan zul je soms de verkoper nog wel even uit zijn powernap moeten wekken. Andere handelaars staan juist te stuiteren van enthousiasme en duwen voorafgaand aan het afrekenen alvast een paar aardbeien bij je naar binnen.

Ook handig zijn de watervrouwtjes die om de tientallen meters voor een habbekrats koud water aanbieden en de mini-terrasjes waar ze ijsjes verkopen.

Vers fruit in Alanya.
  • De prijzen zijn laag op de markt.

Wat moet je hier kopen?

Het handfruit op de markt is van hoog niveau en eigenlijk bij alle kraampjes even rijp. Denk aan nectarines, pruimen en appels: alsof ze stuk voor stuk model hebben gestaan in een voedselfolder. Bij sommige kraampjes heb je écht geluk, want daar maakt de verkoper zijn verkochte producten nog even extra schoon voordat ie ze aan de consument overhandigt.

Het maakt een bezoek aan de markt van Alanya een grote belevenis. Eentje waar je binnen een half uurtje wel klaar mee bent, maar ook eentje die uren kan duren.

Tekst & foto's: Oane Born

Een mooi palet aan kleuren op de markt van Alanya.
  • Een marktverkoper, wachtend op klanten.
Meer over