De succesformule van Ibiza

SpanjeDe succesformule van Ibiza

De beste vakantieplek die er is? Velen zeggen Ibiza, want de veelzijdigheid van dit eiland is uniek. De combinatie van cultuur, uitgaan en natuurlijke schoonheid maken van Ibiza een paradijs op aarde.

Ibiza staat niet alleen bekend als ultieme vakantieplek van de Nederlandse jetset. Het blinkt ook uit als een van de vijftien erkende werelderfgoedsteden, een universele erkenning van UNESCO die wordt uitgereikt aan erfgoed dat een uitzonderlijke waarde bezit.

UNESCO-highligt Ibiza-Stad
  • Uitzicht op Dalt Vila, Ibiza-Stad.

Ibiza-stad/Eivissa

De geboorteplaats van Yolanthe Sneijder-Cabau, maar bovenal een stad met zoveel historische waarde dat de UNESCO Ibiza-stad (Eivissa op z’n Spaans) op de werelderfgoedlijst heeft geplaatst.

Dwaal door de steegjes en straatjes van Dalt Vila, de historische kern, en je begrijpt waarom. Stukken stadsmuur uit de zestiende eeuw en de beroemde kathedraal Santa Maria d’Eivissa zijn twee imposante blikvangers. Overdag kun je in Ibiza-stad uitstekend winkelen, historische gebouwen bezoeken, eten en relaxen.

’s Nachts kun je je lol op in de wijk Sa Penya bij Carrer de la Verge, waar verschillende hippe clubs te vinden zijn, zoals de beroemde discotheek Pacha. Tip: loop eens rustig door de schilderachtige en romantische steegjes vanaf het La Marina District naar het Carrer de la Verge.

Het Atlantis van Ibiza.
  • Rotseiland Es Vedra.

Es Vedra

Dit is hoogstwaarschijnlijk het meest mysterieuze rotseiland ter wereld. Met een hoogte van bijna 400 meter is Es Vedra absoluut een bezoekje waard. Niet in de laatste plaats vanwege de mystiek die er aan deze indrukwekkende rots kleeft.

Es Vedra zou een overblijfsel zijn van Atlantis, de geheimzinnige gezonken stad. Anderen dichten de rots heilzame magnetische krachten toe. En weer andere fantasierijke geesten hebben UFO’s boven de rots zien cirkelen.

Es Vedra bezorgt je een onvergetelijke ervaring


Waar of niet, alleen al het uitzicht vanaf Ibiza op Es Vedra bezorgt je een onvergetelijke, misschien wel mystieke, ervaring. Beleef het zelf en ga ter plekke bij één van de beachbars genieten van de zonsondergang – met Es Vedra op de achtergrond. Tip voor de waaghalzen: neem de spannende afdaling naar het eiland en bezoek de grot-met-grottekening in de rots.

Ses Salines is een van de mooiste stranden van Ibiza.
  • Ses Salines in de avond.
Rons tipRons tip

Ooit was ik op Ibiza voor een interview met Michael Cretu. Deze Duitse producer, destijds getrouwd met Sandra ('Maria Magdalena'), scoorde monsterhits in de jaren negentig met zijn project Enigma; Gregoriaanse zang ondersteund door dansbeats. Met de vele verdiende miljoenen vestigde hij zich op Ibiza, om van daaruit verder te werken. Hij bezat zoveel geld dat hij zelfs de chef van zijn favoriete restaurantje in Berlijn waar hij iedere avond at, liet overkomen, een restaurant in Ibiza-stad voor hem kocht en zo weer zijn eigen plekje creëerde. Inmiddels is het een eiland geworden voor vele sterren uit de showbizz. Wendy van Dijk, Marco Bosato, producer John Ewbank... ze hebben huizen op Ibiza. En internationaal kun je bijvoorbeeld James Blunt, topmodel Samantha Torres, David Guetta, Paris Hilton, Carl Cox, Gerard Pique, Cristiano Ronaldo, Jade Jagger, Zinedine Zidane, Craig David of Shakira tegen het lijf lopen, want allemaal bezitten ze een huis op dit populaire jetset-eiland. Waar ze veelal rondhangen? Nou, in de Blue Marlin bijvoorbeeld, of het Pikes Hotel, bij Nikki Beach of Benirras Beach en Cipriani!

Ses Salines

Achttien kilometer kust: van idyllische stranden in verstilde baaien tot door toeristen overspoelde trekpleisters. Ibiza heeft het allemaal. You know we go where the feeling is right, zong ‘Vamos a la playa’ - Miranda.

In het gelijknamige nationale park ligt Ses Salines. Het strand dat de boeken inging als het allereerste nudistenstrand van Spanje is nu vooral een plek van ‘zien en gezien worden’. De jetset verzamelt zich op het goudgele zand en de bars draaien non-stop muziek.

Op zondag komen veel Spaanse families naar dit A-strand


Op zoek naar wat meer rust? Loop een stukje door, naar de oude wachttoren aan het eind van het strand. Ook niet onvoordelig als je geen (huur)auto hebt: de lijnbus stopt – na routes langs zoutvlakten en door pijnboombos – op veel bekende Ibiza-stekjes. Zonnen tussen de locals? Op zondag komen veel Spaanse families naar dit A-strand.

Ciudades Patrimonio de la Humanidad (UNESCO)

  • De steden Alcalá de Henares, Ávila, Baeza, Cáceres, Córdoba, Cuenca, Mérida, Salamanca, San Cristóbal de La Laguna, Santiago de Compostela, Segovia, Tarragona, Toledo, Úbeda en dus Ibiza vallen onder Ciudades Patrimonio de la Humanidad; de UNESCO-organisatie die dit jaar haar 25-jarig jubileum viert.

Meer over