Duitsland Oberammergau Passiespelen RonReizen.nl

DuitslandDe Passionsspiele in Oberammergau: eens per 10 jaar

Op de top van de Zugspitse – de hoogste berg van Duitsland – schittert op een stralende dag het kruis in de zon, maar voor bezoekers van de Passionsspiele in Oberammergau is het levensgrote kruis van Jezus op het podium helemaal niet te missen. Dit eeuwenoude epische verhaal wordt al 400 jaar elke tien jaar opgevoerd in dit dorp in Beieren. Maar in 2020 werd het wegens covid uitgesteld, zelfs twee jaar op rij. Gelukkig voor de acteurs, fans en organisatie gaat het dit jaar wel door. Nog tot 2 oktober kun je dit unieke evenement in Oberammergau bijwonen. Combineer het met een bezoek aan Beieren, de Zugspitse of een citytrip naar München.

Niet alleen voor bezoekers van de Passionsspiele – die werkelijk uit de hele wereld toestromen, met opvallend veel Amerikanen en Canadezen – is het weer zover; ook voor de acteurs gaat het eindelijk weer gebeuren. Tijdens de ruime repetitieperiode, meermalen onderbroken door die nare epidemie, haakten honderden figuranten af. Simpelweg omdat oefenen veel tijd kost. Het sociale leven in Oberammergau staat vrijwel volledig in het teken van dit mega-schouwspel.  

Duitsland Oberammergau Passiespelen RonReizen.nl
  • In Oberammaergau wordt werkelijk een enorm passiespektakel geserveerd.

Louter Oberammergauers...

RonReizen is getuige van spectaculaire scènes met honderden acteurs. Een deel van de heersende 'rijke' elite beschimpt Jezus, zijn 'arme' volgelingen steunen de visionair die het goede in de mens wil laten prevaleren boven hebzucht en eigenbelang. Je moet minstens twintig jaar in Oberammergau wonen om überhaupt kans te maken op een rol in dit epische bijbelverhaal – op kinderen in figurantenrollen na – maar dan maak je natuurlijk ook zelf deel uit van 'de geschiedenis' van dit dorp in Beieren. 

Duitsland Oberammergau Passiespelen RonReizen.nl
  • Louter inwoners van Oberammergau figureren in het stuk.

Jezus als persvoorlichter

De rol van Jezus, en meteen ook maar die van persvoorlichter, wordt vertolkt door Frederik Mayet. "Of ik als Jezus korting krijg bij de lokale winkeliers? Nee, nog niet, maar het is wel een goede tip. Zonder gekheid, we zijn dit stuk al zo lang aan het repeteren en met zoveel bekenden uit het dorp, dat ik op straat eigenlijk nauwelijks op die Passionsspiele wordt aangesproken. Dat is meer bij PR buiten het dorp of nu de internationale pers toestroomt. En verder kennen natuurlijk wel veel kinderen in het dorp mij..." 

Duitsland Oberammergau Passiespelen RonReizen.nl
  • De rol van Jezus trekt een zware wissel op de acteurs.

Wereldberoemd dorp

Omdat het een lange en zware uitvoering is – Jezus hangt twintig minuten aan het kruis – deelt hij de hoofdrol met een andere acteur. Beurtelings treden ze op. Ze zijn zes uur in touw en spelen in het eigen theater, speciaal voor dit evenement gebouwd. Op voorspraak van de Brit Thomas Cook, die zelf ooit meespeelde met zijn zoon. Hij zei: "Bouw je eigen theater, dat is ook weer geweldige marketing voor de volgende Passionsspiele." Een tikje megalomaan was dat plan wel in een dorp van amper 5000 inwoners, maar Oberammergau is er nu, zeker eens in de tien jaar, wereldberoemd door geworden. 

Duitsland Oberammergau Passiespelen RonReizen.nl
  • Voor het passiespel is een enorm eigen theater in het kleine bergdorp gebouwd.

Megaproductie in klein bergdorp

Regisseur Christian Stachl – ook in 2022 verantwoordelijk voor de spelregie – debuteerde als jonkie. Op 24-jarige leeftijd regisseerde hij in 1990 voor de eerste keer The Passion Play, een kunststukje dat de charismatische Christian in 2000 en 2010 met zo'n 1400 amateur-acteurs herhaalde. "We hervormen het traditionele verhaal naar het nu, inclusief veranderingen in onze samenleving, maar de basis stamt uit 1880. Zo wordt Judas nu gespeeld door een jonge moslim, vroeger was dat meestal een protestantse acteur. Nu komt er steeds meer Duits publiek op af, voorheen was het overgrote deel internationaal. Het is met dertig procent van de bevolking die meedoet – bij de grootste groepsscène staan 600 mensen op het podium – wel een mega-productie geworden." 

Duitsland Oberammergau Passiespelen RonReizen.nl
  • Het laatste avondmaal...

Ook het museum is uniek

Een andere aanrader in Oberammergau is het in jeansstof verpakte museum, waar het materiaal van de kostuums op buiten- en binnenmuren is verwerkt. Als rode draad door het aparte museum – dat in de symboliek en kunstwerken de lijn van geboorte tot Hemelvaart volgt – is een menselijke vlecht gevlochten. Letterlijk en figuurlijk! Echt haar van de acteurs. Amateurs die een half jaar echte artiesten zijn, en waarvan de mannen hun baarden moeten laten staan. Die harige kabelbaan begeleidt bezoekers een groot deel langs de route. Zo is het museum echt een ode aan het Passion Play-spektakel dat Oberammergau, zeker eens in de tijd jaar, tot een unieke locatie maakt.     

Gaat dat zien in het bijzondere Beierse bergdecor! 

Duitsland Oberammergau Passiespelen RonReizen.nl

Info

  • Op deze website vind je alle informatie over de passiespelen die maar 1 x in de 10 jaar plaatsvinden! 

    Hier vind je meer info over Oberammergau en de regio zelf. 

Meer over