Luxemburg route herfstuitje Ronreizen.nl kasteel

LuxemburgNajaarsuitje 'om de hoek': Luxemburg

Luxemburg leent zich als geen ander voor een mini-break vol natuur, cultuur, wellness en culinaire hoogtepunten in de herfst. De mogelijkheden in het compacte Luxemburg zijn eindeloos. Maar als je dan toch moet kiezen, dan vat deze route door de regio’s Éislek, Mullerthal en de hoofdstad Luxemburg Stad het najaar mooi samen. Goed te doen met de auto, maar ook heel fijn met de trein. Openbaar vervoer in Luxemburg is gratis.

Etappe 1: Éislek

de perfecte combinatie van natuur en cultuur

De regio Éislek is de ideale kennismaking met Luxemburg als je via het noorden het land binnenrijdt: dichte bossen, uitgestrekte valleien en indrukwekkende panorama's.

Actief: Wandelen op de Éislek Pied

De Éislek Pied vertegenwoordigt een selectie van de mooiste rondwandelroutes in de regio Éislek. De Éislek Pied bestaat uit 18 verschillende routes, die allemaal voldoen aan de criteria van de European Hiking Association. De wandelroutes zijn stuk voor stuk zeer  verschillend. Je wandelt hier in de herfst tussen de goudkleurige bomen, de heuvels en langs bezienswaardigheden uit de culturele geschiedenis van Noord-Luxemburg.

Luxemburg route herfstuitje Ronreizen.nl Éislek-Pad-Boulaide-Houfëls
  • In deze regio kun je fantastische wandelingen maken.

Cultuur: The Family of Man

De fototentoonstelling The Family of Man in het kasteel van Clervaux is van wereldformaat. De befaamde expositie van Edward Steichen wordt ook wel gezien als een manifest voor vrede en prijkt sinds 2003 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Bekijk de tentoonstelling voordat deze tijdelijk sluit wegens renovatiewerkzaamheden tussen 3 januari en 28 februari 2024.

Luxemburg route herfstuitje Ronreizen.nl TheFamilyOfMan_Clervaux_56
  • Bezoek The Family of Man!

Verblijf: Château d'Urspelt

Op zoek naar een unieke plek om te overnachten? Het prachtige kasteelhotel Château d'Urspelt biedt de perfecte setting voor een romantisch verblijf in de donkere maanden. Je kunt hier heerlijk dineren en overnachten. In het spagedeelte met diverse wellnessfaciliteiten en sauna’s is het heerlijk bijkomen na een dag in de buitenlucht.

Luxemburg route herfstuitje Ronreizen.nl ChâteauRenaissance_Beaufort
  • Verblijf in een echt kasteel. Er zijn er meer dan genoeg in Luxemburg...

Etappe 2: Müllerthal

het Klein-Zwitserland van Luxemburg

Rijd verder door naar de oostelijk gelegen regio Müllerthal, waar de natuur nog imposanter, nog ruiger en nog avontuurlijker lijkt te worden.

Actief: de Mullerthal Trail

De wandeltrails in de regio Müllerthal zijn in alle jaargetijden prachtig. In de wintermaanden kan het hier goed koud worden, maar een wandeling langs rotswanden vol ijspegels en door sprookjesachtig gekleurde bossen is meer dan prachtig. Als je hier gaat wandelen, kun je niet om de Mullerthal Trail heen. De drie hoofdroutes van de bekende wandelroute zijn samen goed voor 112 kilometer wandelen. Elke hoofdroute bestaat weer uit kortere subroutes, die geschikt zijn voor elk type wandelaar.

Luxemburg herfstuitje route RonReizen.nl Müllerthal
  • Verken de trails te voet of op de fiets in het Müllerthal.

Cultuur: de kastelen van Beaufort

De kastelen van Beaufort zijn zeker in het najaar een bezoek waard. Beaufort beschikt over een middeleeuwse burcht en een Renaissance kasteel uit de zeventiende eeuw. De middeleeuwse burcht is in de wintermaanden alleen van de buitenkant te bekijken, maar biedt prachtige uitzichten over de natuur in herfst- en winterkleuren. Het Renaissance kasteel is het hele jaar door open voor rondleidingen. Een bezoek is niet compleet zonder een glaasje van de beroemde Casséro-likeur na afloop.

Luxemburg route herfstuitje Ronreizen.nl Beaufort-Castle
  • Prachtig al die kastelen in Luxemburg!

Verblijf: Genieten in Müllerthal

Bezoek je Luxemburg rond de kersttijd, sla dan het idyllische stadje Echternach niet over. De middeleeuwse binnenstad is rond kerst het decor van een pittoreske kerstmarkt. Ook bij Brasserie Heringer Millen is een kerstmarkt te vinden. In de brasserie bij de gerestaureerde molen kun je daarnaast heerlijk dineren met lokale gerechten. In het najaar vindt de appeloogst plaats, waarvan bij Ramborn Cider & Co de authentieke Luxemburgse cider geproduceerd wordt. Ramborn is te bezoeken en een glaasje Glühcider mag niet ontbreken. Overnachten doe je hier in de luxueuze Igloo Huts midden in de natuur op Camping Park Beaufort of in het historische landhuis Hazelnut House.

Luxemburg route herfstuitje Ronreizen.nl ChristmasMarket_Echternach
  • Het idyllische Echternach heeft een leuke kerstmarkt.

Etappe 3: Luxemburg Stad

Vanuit Müllerthal is het een klein stukje naar de hoofdstad van het groothertogdom. Luxemburg Stad is in alle jaargetijden een goed idee, maar in de donkere wintermaanden wel extra gezellig. De knusse straatjes in de oude binnenstad staan bol van de caféetjes en restaurants, waar het op een koude herfstdag heerlijk opwarmen is.

Luxemburg route herfstuitje Ronreizen.nl Parc L'eh Dudelange
  • Knusse cafeetjes en restaurants in Luxemburg stad.

Actief: de mooiste uitzichten van de stad

Luxemburg Stad verken je bij voorkeur te voet. Dat betekent af en toe flink klimmen, want de steile hellingen en bijzondere rotsformaties zijn kenmerkend voor een hoofdstad. Sinds 1994 maken de voormalige vestingwerken van de hoofdstad en haar oude stadswijken deel uit van het werelderfgoed van UNESCO. Onderweg kom je verschillende uitkijkpunten tegen met prachtige panorama’s over de omgeving. Vanaf Place de la Constitution en vanaf de hangbrug Adolphe kijk je over de omliggende Petrusse-vallei.

Luxemburg route herfstuitje Ronreizen.nl LuxembourgCity
  • Fraaie panorama's...

Cultuur: winterlichtjes en musea

In de donkere najaarsmaanden is er veel te beleven in de hoofdstad. Van een bezoek aan de Philharmonie, het Grand Théâtre de la ville de Luxembourg of een van de zeven musea die onderdeel uitmaken van de Museumsmile. Deze museumroute in het stadscentrum bestaat uit 7 musea - waaronder het beroemde MUDAM Museum - die op korte loopafstand van elkaar liggen. In de wintermaanden vinden op verschillende pleinen in de stad winterevenementen en kerstmarkten plaats.

Luxemburg route herfstuitje Ronreizen.nl Night_Mudam_Kirchberg
  • Het Mudam Museum in de hoofdstad is een aanrader.

Verblijf: gastronomisch genieten

Een verblijf in Luxemburg Stad is niet compleet zonder genoten te hebben van de Luxemburgse keuken of een knus café. Voor de heerlijkste chocolade schuif je aan bij chocolatier Nathalie Bonn in Chocolate House of Nathalie Bonn. Drink een kop koffie bij Kaale Kaffi of Konrad Café & Bar. Maak je weekend compleet met een overnachting in het schattige La Pipistrelle B&B Hotel Luxembourg Town

Luxemburg route herfstuitje Ronreizen.nl Chocolate-House-Luxembourg-City
  • Chocola bij Nathalie Bonn...
Luxemburg route herfstuitje Ronreizen.nl UpperSûreLake_Eislek_

Info

Meer over