Ierland RTL4 Cork eo RonReizen

IerlandIerland ontdekken: wat een feestje!

Het groene Ierland heeft onnoemelijk veel te bieden. Of je nou actief bent met wandelen, fietsen of op het water, van stedentrips houdt, met het gezin er op uit wilt, of gewoon van de prachtige natuur wilt genieten, het is er allemaal. Voor RonReizen RTL4 ontdekte ik 'ancient east', de regio Cork en omgeving.

Kom Ierland ontdekken! Ach, wat wachtte ik al lang op die uitnodiging. Het attractieve land, waar ik al een paar keer was geweest, heeft zoveel meer te bieden dan al die grote steden waar ik, meestal vanwege het werk, al eens was geweest. Maar die lommerrijke heuvelachtige landerijen, die ruige kusten, die kleine markante dorpjes, die gastvrije mensen... 

Ierland RTL4 Cork eo RonReizen landschap
 • Het schitterende Ierse landschap nodigt uit tot veel activiteiten.

Ierland op TV

Wat werd me een heerlijke kans geboden om dankzij m'n televisieprogramma RonReizen op RTL4 (tweede seizoen, aflevering 6, terug te zien op Videloand/RTLXL) het zuidoosten van Ierland te ontdekken. Dus koffertje gepakt en op pad. Naar Cork, een vluchtje van nog geen twee uur. Huurauto opgepikt en gaan! 

Ierland RTL4 Cork eo RonReizen kust
 • De kust aan het zuidoosten van Ierland.

Wennen aan links rijden

Het is even wennen, zo aan de linkerkant rijden. Helemaal als je dan op van die supersmalle landweggetjes rijdt en een tegenligger zich meldt. De eerste dag rijden cameraman Theo en ik regelmatig vervaarlijk dicht langs struiken, bomen en greppels... Maar ja, we wilden per sé naar Nohoval Cove voor een eerste blik op die prachtige kust waar Ierland zo bekend om staat. 

Ierland RTL4 Cork eo RonReizen links rijden
 • Het was even wennen: zulke smalle landweggetjes en dan links rijden...

Adembenemende kliffen

We werden niet teleurgesteld. Het uitzichtpunt hier is prachtig, zeker als je nog even de heuvel oploopt om van hoog een nog beter zicht te krijgen op de kliffen en de inham waar de zee op de rotsen beukt. Even rustig zitten, diep ademhalen en alles in je opnemen. Wat een begin! 

Ierland RTL4 Cork eo RonReizen klif
 • Al direct stuiten we op adembenemende kliffen.

Picknick aan zee

In Sandycove (niet het plaatsje bij Dublin, maar een mooi kustgebiedje vlakbij Kinsale) ontmoeten we Suzanne van Kinsale Food Tours, die ons met uitzicht op zee op een kleed neerzet voor een heerlijke picknick met louter lokale producten. Ook neemt ze me mee naar de waterkant en laat aan de hand van allerlei verschillende zeewieren zien wat er allemaal van wordt gemaakt ter consumptie. 

Ierland RTL4 Cork eo RonReizen picknick
 • Met Suzanne van Kinsale Food Tours hadden we een gezellige picknick.

Zwemmen in de oceaan

Intussen leeft cameraman Theo zich uit met z'n drone en zien we regelmatig mensen zich op de parkeerplaats in een wetsuite hijsen om een rondje om het in de baai gelegen Sandycove Island te zwemmen. En dat in de toch niet als Mediterraans warm bekend staande noordelijke Atlantische Oceaan. Het kost je een uur horen we van een dappere zwemster, om het eiland te ronden... Heldin! 

Ierland RTL4 Cork eo RonReizen nadenken
 • Lekker zwemmen in de oceaan? ik denk er nog even over na...

Eeuwenoud fort 

Op weg naar ons hotel in Kinsale pakken we nog even het zeventiende eeuwse Charles Fort mee. Samen met het iets oudere James Fort aan de overkant van de baai waren dit twee onneembare stervormige vestingen - zoals wij in ons land dat o.a. kennen van Naarden en Bourtange - die de baai en haven van Kinsale beschermden. Er wordt nog steeds druk gerestaureerd op het imposante complex met z'n eeuwenoude muren, wallen, behuizingen en het is geweldig om je er een tijdje te verpozen. 

Ierland RTL4 Cork eo RonReizen Charles Fort
 • Van boven is goed de stervormige bouwstijl van het fort te zien.
Ierland RTL4 Cork eo RonReizen Charles Fort
 • Wandel rond in het grote fort en vergaap je aan alle bouwwerken.

Kleurrijk stadje! 

Kinsale aan de monding van de Bandon blijkt ook weer een stadje vol historie te zijn. Er werd een aantal slagen geleverd en de forten waren er vooral om indringers buiten de haven te houden. Er kon zelfs een kabel worden gespannen tussen de twee forten om vijandelijke schepen schade toe te brengen. Maar meer nog waren we onder de indruk van het vrolijk gekleurde centrumpje en de leuke pubs daar omheen. 

Als een 'kaartenhuis'

Cobh is ook weer zo'n geweldig kleurrijke Ierse kustplaats. Hier vind je o.a. de iconische Deck of Cards-houses. Een rij kleurige schuin aflopende huizen dat als een pak kaarten uit elkaar is geschoven, waarbij je als je een plek hoog in het stadje opzoekt ook nog de machtige kathedraal op de achtergrond als decor erbij krijgt. 

Ierland RTL4 Cork eo RonReizen Deck of Cards huizen
 • Wat een plaatje: de iconische Deck of Cards-huizen met de kathedraal als decor.

Inchecken op de Titanic

Ook leuk om hier te doen: de Titanic Experience. Een bescheiden expositie, die met name draait om de inmiddels behoorlijk vergane steiger, waar ooit de laatste 123 passagiers aan boord van de tender stapten die ze naar het beroemde schip bracht dat buitengaats lag. Vandaar vertrok het voor haar eerste en tevens fatale trip richting New York. Bij de ingang van dit originele ticket-office van de toenmalige White Star Line krijg je je toegangsbewijs in de vorm van een van de personages die destijds aan boord stapten en wandel je met een gids zo door de geschiedenis van het schip en die trip aan de hand van, films, beelden, voorwerpen en veel meer. 

Ierland RTL4 Cork eo RonReizen titanic
Ierland RTL4 Cork eo RonReizen balkon White Star Line
 • Vanaf het uitzwaai-balkon van het voormalige White Star Line ticketoffice, zie je nog de...
Ierland RTL4 Cork eo RonReizen steiger Titanic
 • ...inmiddels bijna vergane originele steiger waar de laatste 123 passagiers met een tender naar de Titanic werden gebracht.

1300 jaar geschiedenis

Achter de Titanic Experience, dat direct aan de haven ligt, vertrekt de pendel naar Spike Island. Zeker doen, want op dit unieke complex kun je moeiteloos een paar toffe uren doorbrengen. De bijzondere geschiedenis die 1300 jaar beslaat, nodigt hier zeker toe uit. Het begon ooit met een klooster dat eind achttiende eeuw werd uitgebouwd tot een stervormige gigantische fortificatie, dat nog tot op de dag van vandaag bekend staat als een van de grootste militaire bouwwerken ter wereld. 

Ierland RTL4 Cork eo RonReizen Spike Island Tour
 • Achter de Titanic Experience in het haventje stap je op de pendel naar Spike Island.
Ierland RTL4 Cork eo RonReizen Spike Island
 • De bijzondere geschiedenis van Spike Island is absoluut de moeite waard te bezoeken.

Spike Island: geschiedkundige attractie

Maar meer nog werd het bekend als gevangenis. In vier perioden (zeventiende, negentiende en tweemaal in de twintigste eeuw) fungeerde het als grootste gevangenis ter wereld. Tot aan 2300 gevangenen werden hier gedetineerd in vaak niet de allerbeste omstandigheden. In de talloze gebouwen van het complex kun je die geschiedenis herbeleven. Dit alles kwam tot een einde in 1985, toen er een opstand onder de gevangenen uitbrak die met veel moeite werd neergeslagen en van het complex nu een geschiedkundige attractie heeft gemaakt. 

Ierland RTL4 Cork eo RonReizen Spike Island
 • In deze gebouwen werden soms zo'n 2300 gevangenen gedetineerd...

Whiskey en Ierland: Jameson

Aan het einde van de dag - dus precies op het juiste moment - bezochten we de Jameson Distillery in Midleton. Want Ierland en whiskey, dat is een niet weg te denken twee-eenheid. Boek een tour en laat je meenemen door de bijzondere geschiedenis van dit whiskeymerk. Even voor alle duidelijkheid: de originele brouwerij stond in Dublin. In 1975 verhuisde de brouwerij naar Midleton waar een enorme moderne brouwerij staat. Maar je rondleiding vindt plaats in de ernaast gelegen ook weer eeuwenoude gebouwen van de Midleton Brouwerij dat door Jameson werd overgenomen. Verwonder je over het langdurige proces om tot heerlijke whiskey's te komen, proef ze uiteindelijk en neem vervolgens uit de shop wat mee voor thuis. Heerlijk! 

Ierland RTL4 Cork eo RonReizen Jameson
 • Welkom!

Langs de kliffen bij Ballycotton

Voordat we onze trip eindigen in de grootste stad in deze regio, Cork, duiken we nog even de natuur in. De Ballycotton Cliff Walk is precies wat het zegt. Vanuit het dorpje Ballycotton wandel je langs de schitterende kliffen tot aan het dorpje Ballyandreen. Of je begint daar, want let op, het is geen rondje, dus je zult de 3,5 kilometer ook weer terug moeten lopen om bij je auto te komen. Maar het is de moeite waard, want keer op keer word je op het smalle paadje getrakteerd op eindeloze uitzichten over de oceaan en net zo eindeloze dieptes met ruige kliffen. De waarschuwingsbordjes om toch vooral niet over de barrières te klimmen en een kijk over het randje te nemen staan er zeker niet voor niets...

  Eten en overnachten

  • Ierland RTL4 Cork eo RonReizen hotel

   The Spaniard, Scilly (vlakbij Kinsale). Traditioneel Iers eten. 

   Pigalle Kitchen, Cork. Culinaire hoogstandjes zul je in Ierland moeten opzoeken. Dit is er een van.

   Cork Culinary Tour. Leuke tocht door de straten en stegen van Cork, the English Market en pubs om lokale lekkernijen te proeven. 

   Eten in de pub, traditioneler kan het niet. 

   The Trident Hotel, Kinsale, keurig aan de haven gelegen hotel waar vandaan je zo de stad inloopt. 

   Garryvoe hotel, Ballylongane. Groot statig vrijstaand hotel aan kust en strand. 

   The Metropole Hotel, Cork. Aan het centrum, aan de rivier.

  Cork, vol bezienswaardigheden

  En dan Cork, tot slot. Met bijna 200.000 inwoners de op een na grootste stad van de republiek. Bezienswaardigheden te over. Het oude hoger gelegen centrum; de campus van de prachtige universiteit met de regelmatig wisselende exposities van de Gluckmans Gallery; Cork City Gaol, de op een kasteel lijkende gevangenis; het Elizabeth fort, de Shandon Bells van St. Anne's Church of het moderne centrum met z'n vele winkels. 

  Ierland RTL4 Cork eo RonReizen centrum
  • Het centrum van Cork aan de rivier.

  The English Market: hhmmmm! 

  Maar een ding mag je niet missen: The English Market. In dit overdekte complex vind je meer dan 50 marktkramen waar louter lokale producten worden verkocht. Door vele bekende Engelse chef's geroemd als 'de beste markt van Ierland en Engeland'! Het is een feest van culinaire lekkernijen, dat pas in 1980 op waarde werd geschat. Want toen het gemeentebestuur het plan had opgevat om er een parkeerplaats van te maken (!), was Cork in last. Ga lekker struinen door dit bijzondere complex. 

  Ierland RTL4 Cork eo RonReizen English Market Cork
  • Vergeet niet de English Market te bezoeken.

  Genieten van muziek en een pint

  Tot slot: moe van al dat gewandel door de stad? Dan ga je ontspannen in een van de vele kroegjes met live-muziek. Want ook dat vind je in Cork letterlijk overal. Zie m'n onderstaande filmpje van een van die optredens, in dit geval in Sin E. Maar ook kroegen als Fanach, O Sao, Ain Saiplin bieden bijna elke avond wel dit vertier. Pint erbij en ontspannen maar. Heerlijk. Ik hou van Ierland! 

  Info

  • Meer weten over Ierland of ideeën opdoen: ga naar deze website
  Meer over