Tweeling van het Colosseum uit Rome

TunesiëDe trots van Tunesië

Tunesië is vooral een populaire toeristenspot dankzij de enorme sliert aan resorts langs de oostkust. Logisch: de stranden zijn pepermuntwit en de tarieven laag. Maar het Noord-Afrikaanse land heeft meer. Denk aan de kleurrijke straatjes van Sousse of het amfitheater in El Jem.

De Tunesische cultuur klinkt misschien als een ver-van-je-(strand)bed-show, en zo gek is dat niet. Zomerbestemmingen als Turkije, Griekenland en Spanje trekken veel meer toerisme, maar Tunesië doet voor beide landen niet onder.

Neem nou Sousse, een plaatsje aan de noordoost-kust dat maar liefst 2.900 jaar geleden door de Feniciërs werd gesticht. Nu een knusse badplaats, vroeger de woonplaats van oud-generaal Hannibal.

  • De kleurrijke markt van Sousse.
Rons tipRons tip

In de zuidelijke Tunesische woestijn ligt een filmset van Star Wars. Dus niet een sterrenstelsel ver weg, maar de planeet Tatooine ligt 'gewoon' midden in de onherbergzame zandbak van Tunesië. Er zijn diverse sets verspreid over de woestijn, maar Mos Espa, zoals de stad in de film heette, ligt er relatief goed bij en als je de stadspoorten doorbent vind je er o.a. Luke Skywalkers huis, de Podrace-Arena, Sebulba's Café, het winkeltje van Watto en meer. Fans lopen er in Stars Wars-kledij rond, maar kom je vroeg in de ochtend, heb je het helemaal voor jezelf!

Knusse steegjes in Sousse

De heilige graal van Sousse tref je net buiten de toeristische straatjes vol nep-leer, -shirts en -sneakers. Knusse steegjes met hagelwitte en kobaltblauwe muren zover het oog reikt. Alsof je op de set van Mamma Mia! rondloopt.

Kost dat dan veel money, money, money? Nee. Zelfs de toegang tot de medina is een handje dinars (omgerekend een paar euro) en biedt je een verbluffend uitzicht over de stad. Afsluiten doe je op het dak van het Café Beb Al Medina met een frisse limoencocktail.

De kleurrijke straatjes van hartje Sousse
  • Voetballen in de straatjes van Sousse.

Uitstapjes

Zit je hotel of appartement net buiten het centrum van de stad dan biedt de taxi oplossing. Afstanden van vijf of tien kilometer kosten twee tot maximaal vijf euro. Ben je van plan een grotere uitstap te maken, neem dan een pendelbusje. Vraag de chauffeur van de taxi naar het grote depot te rijden en tuf vanuit daar met een klein gezelschap naar de eindbestemming.

Voor grotere afstanden neem je een pendelbusje

Dé hotspot vind je in El Jem

Het pendelbusje is ideaal voor de tocht naar El Jem (spreek uit als El Dzjem). Deze plek is voor de Rome-kenner een flink déjà-vu. Dé hotspot van het stadje - waar in de middaguren amper een toerist te bekken is: bonus! - vind je een bijna identieke tweeling van het wereldberoemde Colosseum uit Rome.

Voordeel van dit amfitheater is dat je 1. er bijna als enige in kunt rondwandelen, 2. voor omgerekend 2 euro 50 toegang krijgt en 3. overál in kunt. Dat houdt in: buitenring, binnenring, strijdveld en ondergrondse verblijven. De lokale gids vertelt daar in ‘Allo Allo!-esk Engels nog een gratis riedeltje bij.

Cultuur in Tunesië

Cultuur dat de toon slaat in Tunesië! En dan moet je hoofdstad Tunis en kustplaats Monastir nog bezoeken. Iets voor een volgend verblijf? Tijd voor rusten en zonnen moet ook ruimte in de planning krijgen. Daar is het land namelijk ook heel geschikt voor. 

Meer over