Sint Maarten Carnaval RonReizen.nl

NederlandCarnaval op Sint Maarten

Van 14 april tot 3 mei 2023 wordt het kleurrijke carnaval op St. Maarten voor de 52e keer gevierd. In het Nederlandse deel van dit eiland in de Caribische Zee is het tijdens deze periode al heerlijk zomers. Overdag geniet je er op de witte stranden of in de luxe spa’s en ‘s avonds swing je tussen de locals tijdens optredens van (inter)nationale artiesten.

Al tientallen jaren is het carnaval op St. Maarten een bruisende combinatie van een culinair, cultureel en muzikaal festival waar zowel locals als bezoekers volop genieten. Tijdens het carnaval zijn de vele culturen die het eiland rijk is nog beter te zien. De locals kijken het hele jaar uit naar dit evenement en beginnen maanden tot een jaar van tevoren met het ontwerpen van hun feestelijke kostuums.

Sint Maarten Carnaval RonReizen.nl
 • De locals besteden veel aandacht aan hun kostuums.

Elke dag iets anders

Op elke dag van het carnavalsfeest is er wat te beleven. De ene dag is er een missverkiezing, de andere dag een optreden van een internationale hiphop-artiest. Al feestend kom je vanzelf in aanraking met de vriendelijke inwoners van St. Maarten, die je graag deelgenoot maken van hun feestelijke traditie.

Sint Maarten Carnaval RonReizen.nl

Concerten op speciaal terrein

Voor een muzikaal feestje moet je in de avonduren in Carnival Village zijn. Dit stadion-achtige terrein is het bruisende epicentrum van het carnaval op St. Maarten. Op geen ander Caribisch eiland vind je zo’n speciaal voor carnaval ingericht terrein. In het midden staat een groot podium waar ‘s avonds concerten gegeven worden. De muziekstijlen variëren van reggae tot latin en van soca tot hiphop. Elk jaar treden er vijf internationaal bekende artiesten op. Andere concerten worden gegeven door lokale artiesten en artiesten van de omliggende eilanden. Wie er ook speelt, het feestje gaat vaak door tot in de vroege uurtjes. 

Sint Maarten Carnaval RonReizen.nl concerten
 • In Carnival Village zijn er 's avonds concerten.

Werelds eten en drinken

Rond het centrale podium in Carnival Village staan 79 aaneengesloten kraampjes waarvan een deel ingericht is als bar-achtig restaurant. De kleurrijke drankjes passen bij de feestoutfits van de bezoekers, maar ook voor een speciaalbiertje kun je er terecht. In de restaurants worden gerechten uit alle werelddelen bereid. Het kraampje met specialiteiten van St. Maarten bakt onder meer ‘Johnny cakes’ (een soort gefrituurd broodje), bbq-kip en dumplings. Bij andere kraampjes halen bezoekers bijvoorbeeld hapjes uit Suriname, India of Trinidad. Carnaval Village is een soort dorp, ook met kraampjes met carnavalsartikelen, kinderspeelgoed en loterijen en zelfs een eigen politiebureau.

Sint Maarten Carnaval RonReizen.nl eten
 • Proef vooral lokale gerechten!

Toppunt: de parades

Hoogtepunt tijdens carnaval op St. Maarten zijn natuurlijk de kleurrijke carnavalsoptochten. Tijdens de parades staan gemiddeld 25.000 mensen langs de straten om de kleurrijke stoeten richting Carnival Village toe te juichen. In elk van de carnavalsseizoenen trekt er een parade door de stad, met groepen tot wel 500 verklede deelnemers. Op een grote praalwagen met een 12 meter lange laadbak speelt een band muziek die door vier meter hoge luidsprekers over het hele eiland te horen is. De parades duren zo’n zeven uur, waarna het feest wordt voortgezet in de Village. Dit jaar is er een verlichte parade aan de agenda toegevoegd, waarin zo’n duizend mensen in verlichte kostuums door de straten hossen. Voor kinderen wordt er een aparte parade gehouden.

Sint Maarten Carnaval RonReizen.nl parade
 • De kleurrijke parades vormen een van de vele hoogtepunten.
Sint Maarten Carnaval RonReizen.nl cruiseschepen
 • Veel cruiseschepen zullen tijdens de carnavalsperiode Sint Maarten aandoen...

Wie wordt de carnavalskoningin? 

Tijdens het carnaval worden er vier Carnival Queen Pageants-missverkiezingen gehouden. Aan elk van de vier verkiezingen doen meisjes of vrouwen uit een andere leeftijdscategorie mee. De deelnemers beginnen vier maanden eerder al met de voorbereiding op hun show. Tot tweeduizend bezoekers komen de vrouwen aanmoedigen. Ook als je zelf niet meedoet zijn de missverkiezingen een leuk uitje. 

Sint Maarten Carnaval RonReizen.nl
 • Wie wordt Miss Carnaval?

Info

 • Sint Maarten Carnaval RonReizen.nl

  Bezoek St. Maarten tijdens de carnavalsweken voor onvergetelijke concerten van wereldniveau, kleurrijke parades, culinaire verwennerijen en een unieke beleving van de rijke cultuur.

  Voor meer informatie over Sint Maarten als vakantiebestemming, ga naar vakantiestmaarten.nl

Meer over