5 must-visits in Peru - RonReizen

Peru5 bijzondere bezienswaardigheden in Peru

Peru staat bij velen op de bucketlist. Het land van machtige Andes-bergtoppen van zesduizend meter of meer, maar ook van tropisch regenwoud, uitgestrekte woestijnen, stranden en perfecte surflocaties aan de Stille Oceaan. Cultuur, natuur, werelderfgoed, tradities, gastronomie en al die sprekende kleuren; het land kent zo’n veelvoud aan hoogtepunten, dat je niet weet waar je moet beginnen. Natuurlijk heeft ieder zijn persoonlijke voorkeur, maar er zijn plekken die je tijdens je eerste bezoek aan Peru niet wilt missen. Vijf must-visits op een rij.

Machupicchu: op naar de heilige Inca-stad

Wie Peru zegt, zegt Machupicchu. Dit UNESCO Werelderfgoed is niet voor niets een van de zeven wereldwonderen. De eerste blik op Machupicchu is er een om nooit te vergeten. Diep in het Andesgebergte ligt de archeologische site van deze oude Incastad boven op een bergtop. Of je nu aankomt na de vierdaagse Inca Trail of via een korte wandeling vanaf de entree, wanneer je voor het eerst uitkijkt over het complex: het is indrukwekkend. Om zoveel mogelijk van de oude Inca-stad ontdekken, is een gids een aanrader. Zelfs de reis naar Machupicchu is een belevenis. Het ligt op zo’n drie uur reizen van de provinciehoofdstad Cusco, waarvan je een belangrijk deel alleen per trein kunt afleggen. Tenzij je kiest voor een van de meerdaagse hikes. Waaronder de Inca Trail of de Salkantay-trek. De laatste voert onder meer langs het adembenemende turquoise gletsjermeer Humantay Lake op 4.200 meter hoogte. Dit meer kun je overigens ook in een daghike bezoeken. Zet ook Cusco op je lijst, een prachtige stad boordevol koloniaal erfgoed, gebouwd op fundamenten die door de Inca’s zijn gelegd.

Blik op Machupicchu - RonReizen
  • Blik op Machupicchu

Huacachina: een bijzondere oase in de woestijn

Te midden van zandduinen, op slechts acht kilometer van de stad Ica bevindt zich een groene lagune omringd met palmbomen – een oase zoals die hoort te zijn: Huacachina. Vooral bij zonsopgang of zonsondergang maken de hoge zandduinen in geeloranje tinten, het plaatje compleet. Niet heel veel verder vind je bovendien de eeuwenoude mystieke Nasca-lijnen, waarvan we nog steeds in het duister tasten met welk doel ze zijn gemaakt. Zeker is wel dat ze dateren van de Nazca-cultuur, 100-500 jaar voor de jaartelling.

De oase Huacachina - RonReizen
  • De oase Huacachina

Paracas National Reserve

Het landschap van Peru is ook nog eens heel divers. Reizend ga je van het hoge Andesgebergte naar de jungle, langs de kust en tot slot: de woestijn in. Daar vind je langs de kust het nationale park Paracas, dat vooral vanaf het water goed te bezoeken is. Het Paracas National Reserve herbergt een unieke flora en fauna, waaronder de iconische Ballestas Eilanden. Een beschermd gebied waar je zeeleeuwen, grote groepen Humboldt-pinguïns en honderden verschillende zeevogels zoals pelikanen in hun eigen habitat kunt observeren. En dat allemaal op vier uur rijden van de hoofdstad Lima en vlakbij Ica.

Talrijke zeevogels spot je in Paracas National Reserve - RonReizen
  • Talrijke zeevogels spot je in Paracas National Reserve

Arequipa: de ‘Witte Stad’

Arequipa wordt ook wel de ‘Witte Stad’ genoemd, dankzij het witte vulkanische gesteente dat is gebruikt om een groot deel van de historische binnenstad te bouwen. Kloostercomplexen, kerken, kathedralen en andere fraaie façades zijn blikvangers in het oude centrum. De stad is omringd door bergen, waaronder meerdere vulkanen, zoals Misti. Aan de voet van deze vulkaan is Arequipa ooit gesticht.

Prachtige façades, kloostercomplexen en kathedralen in Arequipa - RonReizen
  • Prachtige façades, kloostercomplexen en kathedralen in Arequipa

Titicacameer: traditioneel en kleurrijk

Van de Witte Stad naar de kleurrijke kleding en rijke tradities rondom het Titicacameer, het hoogst bevaarbare meer ter wereld in het zuiden van Peru. Op een hoogte van 3.800 meter vaar je naar de drijvende eilanden van de Uros-bewoners. Er zijn meer bijzondere eilanden in het Titicacameer te vinden, zoals Taquile, dat bekend is om de prachtige weeftechnieken van de lokale bevolking. Krijg je de kans om te slapen op een van de eilanden, grijp hem! Niet alleen om meer te leren over het leven van de lokale bevolking, maar ook om de stralende sterrenhemel boven je te bewonderen.

Lake Titicaca in het zuiden van Peru - RonReizen
  • Lake Titicaca in het zuiden van Peru
Meer over