5 x Almabtrieb festival in Tirol

Oostenrijk5 x Almabtrieb festival in Tirol

De Almabtrieb trekt ieder jaar duizenden Oostenrijkers en vakantiegangers naar Tirol, waarmee de veilige terugkeer van het vee wordt gevierd. De eeuwenoude boerentraditie is uitgegroeid tot een groot en kleurrijk festival. Koeien en schapen worden aan het eind van de zomer door de boeren vanuit de alm (bergweide) naar het dal gebracht, om de winterperiode lekker warm in de stal door te brengen.

1. Almabtrieb bij Achensee

16, 21 en 24 september – Pertisau

In de herfst laat de natuur rondom de Achensee zich van haar mooiste kant zien, daarom is dit een uitgelezen plek om het vee te verwelkomen. Tijdens dit gratis driedaagse festival geniet je van muziekbandjes, mooie parades en heerlijke delicatessen uit de regio. Vanaf 11:00 uur vullen de straten van Pertisau zich met feestvierders in klederdracht. Zij wachten het vee op dat onderweg wordt gebundeld. Koeien krijgen sierlijke hoofdtooien op en grote bellen om.


De Achensee is een van de mooie locaties tijdens de Almabtrieb - RonReizen
  • De Achensee is een van de mooie locaties tijdens de Almabtrieb

2. Almabtrieb Steeg

17 september 2022 – Steeg

Steeg is de plek waar het vee vanuit de Pimigalpe, de Krabachalpe en de Stieralpe terugkomt. Samen met hun herders lopen ze rond 11:30 uur richting het dal, waar het feest om 13:15 uur echt kan beginnen. De lokale fanfareband speelt tot 's avonds laat muziek en de Almabtrieb wordt afgesloten met een verloting van de koe-bel. Een gewilde prijs, want de koe-bel heeft een bijzondere betekenis: koeien dragen deze om boze geesten te verdrijven. Ze sluiten tijdens de Almabtrieb de hoofdweg af in Steeg, houdt hier rekening mee als je naar het dorpje afreist. 

De feestelijk aangeklede koeien dragen de zogenoemde ‘Almboschen’ op weg naar het dal - RonReizen
  • De feestelijk aangeklede koeien dragen de zogenoemde ‘Almboschen’ op weg naar het dal

3. Almabtrieb in Zillertal

17, 24 september en 1 oktober – Fügen, Zillertal

In het noordelijk deel van Zillertal vinden dit jaar maar liefst drie Almabtriebs plaats. Op 17 september start het eerste festival in 'Erste Ferienregion im Zillertal', rondom twaalf dorpjes in het dal tussen Schlitters en Aschau. Tussen 10:00 en 18:00 uur is er livemuziek en rond 12:00 uur komen de koeien in het dal. De Almabtrieb op 24 september vindt plaats in Fügen van 10:00 tot 18:00 uur. Op 1 oktober, de laatste dag, start de Almabtrieb op boerderij Moarhof in Hart waar ook de Oostenrijkse dans Schuhplattler wordt opgevoerd. Elke Almabtrieb is gratis.

De koeien zijn 's ochtends vroeg aangekleed met kleurrijke bloemen - RonReizen
  • De koeien zijn 's ochtends vroeg aangekleed met kleurrijke bloemen

4. Almabtrieb in Gerlos

24 september – Gerlos

Dikke kans dat je na de Almabtrieb in Gerlos niet met lege handen thuiskomt. Op het festival staan allerlei Tiroolse specialiteiten voor je klaar, zoals schnaps, honing en boerenspek. Tussen 9:00 en 14:00 uur zijn zes boeren met hun kudde onderweg naar hun eigen thuisstal. De wandelingen met het vee variëren van 5 tot en met 33 kilometer. Ook de Gerloser Almabtrieb is gratis toegankelijk. 

5. Almabtrieb in Söll 

24 september – Söll 

Vanuit Hochsöll en de Stöcklalm komen koeien en schapen, opgedoft en wel, aan in Söll. De koeien dragen bloemenkransen (Almboschen), die met een leren halster vastzitten op hun kop en dragen een koe-bel om hun nek. Tijdens de 41ste editie dit jaar zijn er talloze kraampjes met handwerk van ambachtslieden en zelf gemaakt brood. Tijdens deze Almabtrieb lopen er ook schapen mee in de parade.     

Meer over