Lesbos eten.

Griekenland5 x goddelijk eten op Lesbos

Griekenland is op dit moment het populairste vakantieland. Dat blijkt uit onderzoek van een online marketingplatform dat het online zoekgedrag op het trefwoord 'vakantie' van Nederlandse consumenten onder de loep nam. Onze Griekenlandtip: ga naar Lesbos en eet hier!

Hoewel Lesbos één van de grootste Griekse eilanden is, kent het slechts een kleine variëteit aan restaurants en gerechten. Je treft er voornamelijk lokale cuisine met moussaka, tzatziki en gyros prominent aanwezig op elke kaart. Vijf restaurants wisten hun Griekse gerechten echter naar een hoger plan te tillen en zijn een omweggetje over de kronkelende wegen van dit eiland meer dan waard. Maar let op: voordat je je tanden ergens inzet, proost je traditiegetrouw met een ouzo van het huis. Yamas!

1. Lekker eten op Lesbos: Sarandos

In toeristenplaatsje Anaxos, gelegen aan de noordkust van Lesbos, hoef je niet te verhongeren. Langs de zee en aan beide kanten van de hoofdweg wisselen de eetgelegenheden elkaar in rap tempo af. Hier kun je met een gerust hart aanschuiven op een willekeurig terras, hoewel het nergens zo lekker smaakt als bij Sarandos. Dat ze je hier zelfs buiten het hoogseizoen - en met duizendmaal excuses - de deur moeten wijzen vanwege volle bezetting, zegt genoeg. Vooral de kleftiko met lam, gegaard in bakpapier en geserveerd in traditioneel aardewerk, is buitenaards lekker. 

Sarando’s
  • Wees op tijd bij Sarando’s, want het zit regelmatig vol.

2. Lekker eten op Lesbos: Anemoessa

Het uitzicht op Egeïsche zee en de gekleurde bootjes in het haventje van Skala Sykaminia hebben je allang betoverd, voordat je bij Anemoessa een visgerecht van formaat bestelt. Alles wat op je bord terecht komt, is slechts luttele uren daarvoor vers uit de haven aangevoerd. Grote porties tegen schandalig lage prijzen. En ó zo lekker! Maak hier de pasta met zeevruchten soldaat en je bent klaar voor de rest van de avond. Wie zijn complimenten aan de chef doorgeeft, wordt getrakteerd op een brede glimlach en nederige buiging.

Haventje Skala Sykaminia
  • Het haventje van Skala Sykaminia; eet er bij Anemoessa!

3. Lekker eten op Lesbos: Cavo Doro

Op het meest westelijke puntje van Lesbos - en op een steenworp afstand van het National History Museum en haar versteende woud - tref je Cavo Doro. De eigenaar is een oude, ietwat norse Griek die met een ogenschijnlijke desinteresse je bestelling komt opnemen. Maar wat hij zijn gasten aan liefde onthoudt, stopt hij met de verdubbelaar erop in zijn gerechten. Van de risotto met garnalen en paddestoelen klopt in ieder geval alles. Spoel het weg met een glaasje witte wijn en wees je ervan bewust dat je met een bezoekje aan Cavo Doro het beste van West-Lesbos hebt geproefd. 

Lesbos eten.
  • Zo fijn is eten op Lesbos!

4. Lekker eten op Lesbos: Eina

Eveneens te vinden in Anaxos is EINAI. Speciaal voor toeristen serveren ze hier in het hoogseizoen een prima pizza. Maar doe jezelf een lol en bestel één van de vers gevangen vissen die je bovenop een berg ijs in de etalage liggen aan te staren. De eigenaresse schiet iedereen te hulp die er even niet uitkomt en adviseert graag op basis van wat de wensen zijn. 

EINA
  • Bij EINA et je een prima pizza, maar bestel liever de knetterverse vis.

5. Lekker eten op Lesbos: Kalderimi

Petra is een bedrijvig, doch knus stadje in het noorden van Lesbos. Boven het kiezelstrand bungelen talloze terrassen van restaurants die aan de andere zijde van de weg gevestigd zijn. Het uitzicht is hier, zeker als de zon langzaamaan in zee begint te zakken, spectaculair. Houd even de pas in, tuur over het water richting de horizon en doe dan iets wat tegen al je principes indruist. Maak rechtsomkeert, wandel de knusse straatjes van dit stadje in en schuif aan bij Kalderimi: een op het eerste oog chique uitvoering van een Griekse snackbar. Geef aan dat je de kaart niet hoeft te zien, maar bestel een grote weissbier en de beste pita gyros die je hier in de wijde omgeving zult vinden. Ook de locals komen hier voor een snelle hap. Schade? Eurootje of vijf. Eet smakelijk!

Kalderimi
  • Kalderimi: een chique snackbar met de lekkerste gyros.

Dagje Anaxos

  • Ga je naar Anaxos, maak er een dagje van! Plof ‘s ochtends neer op één van de strandbedjes die bij EINAI in de branding van de zee staan opgesteld. Bestel een ijskoffie en later een flesje water. Rek je rond lunchtijd nog eens uit en slof naar één van de tafeltjes die ondertussen gedekt zijn. Bestel bij je maaltijd een karaf wijn en proost op het leven. Als alles erin zit, zoek je je bedje aan zee weer op. Laat later op de middag eerst een ijsje en aansluitend nog een biertje naast je neerzetten. Tegen 19.00 uur is het tijd om te gaan. Vraag om de rekening. 25 euro... met zijn tweeën. Reken af en besluit op weg naar huis dat je dit morgen precies wéér zo gaat doen. 

Zonsondergang
  • Bij Petra de zon in de zee zien zakken is een betoverende ervaring.
Meer over