De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Turkije yoghurt recepten RonReizen

TurkijeAlles over yoghurt en zes leuke Turkse receptjes

In Turkije is yoghurt een echte delicatesse. Het wordt als hoofdingrediënt gebruikt bij tal van gerechten: van soepen en salades tot mezes en kebabs en staat bekend om de smaak dat het aan gerechten toevoegt. Lees er hier alles over en doe je voordeel met zes leuke recepten.

Yoghurt wordt bijna elke dag geconsumeerd in vele internationale keukens. De naam yoghurt stamt uit het Turks en refereert aan dikke, zure melk. Het woord is in diverse talen afgeleid van het Turkse yoğurt dat samenhangt met het bijvoeglijk naamwoord 'yoğun', wat onder meer 'dik'  betekent, en het werkwoord yoğurmak, dat wordt vertaald als 'kneden'. Een voorbeeld van een eeuwenoude yoghurtspecialiteit komt uit Kanlica, een van de meest glorieuze wijken aan de Bosporuskust van Istanbul, en het is yoghurt met poedersuiker eroverheen gestrooid. 

  Het helende van yoghurt

  Yoghurt is rijk aan calcium, proteïne, mineralen en vitamines van het B-complex: vitamine A en E. Het prebiotische gehalte van yoghurt bevordert het immuunsysteem en kan het risico op kanker verminderen. Het positieve effect van yoghurt op het spijsverteringssysteem en tegen hart- en vaatziekten is wetenschappelijk bewezen. Al in de middeleeuwen werd het gebruikt als medicijn om ziektes te genezen dankzij de helende eigenschappen. Hier zes leuke en simpele yoghurt-receptjes. 

  Turkije yoghurt recepten RonReizen yoghurt
  • Heerlijk en helend: yoghurt!

  Ayran 

  Ayran is een Turkse drank op basis van yoghurt. Het drankje wordt bereid door yoghurt te verdunnen met water en hier zout aan toe te voegen. Het heeft een romige, maar lichte en verfrissende smaak met schuimlaag aan de bovenkant. Dit Turkse yoghurtdrankje wordt koud geserveerd met munt en is heerlijk bij vlees- en groentegerechten. 

  Turkije yoghurt recepten RonReizen Ayran
  • Ayran, een heerlijk verfrissend drankje.

  Cacık

  Cacık wordt bereid door yoghurt eerst te roeren en hierna samen te voegen met fijn geraspte komkommer en gedroogde munt. Het gerecht wordt meestal geserveerd met ijs en een scheutje olijfolie eroverheen. 

  Turkije yoghurt recepten RonReizen Cacik
  • Dit kennen we natuurlijk: Cacik!

  Haydari 

  Haydari is de meest populaire meze van de tavernes en wordt bereid door knoflook, dille en munt toe te voegen aan dikke gezeefde yoghurt. 

  Turkije yoghurt recepten RonReizen Haydari
  • Haydari, een van de meest populaire mezes.

  Yoghurt soep 

  Deze soep is ook bekend onder de naam Yayla soep uit de regio van de Zwarte Zee in het noorden van Turkije. Deze soep wordt gemaakt van yoghurt en rijst en op smaak gebracht met gedroogde munt. Dit gerecht houd je warm in de winter en is in bijna alle restaurants in Turkije verkrijgbaar. 

  Turkije yoghurt recepten RonReizen soep
  • Ook lekker: yoghurtsoep.

  Aubergine salade met yoghurt 

  Dit gerecht wordt bereid door aubergines te grillen op kolenvuur of op laag vuur in de oven. De schil van de geroosterde aubergines wordt gepeld, vervolgens wordt de aubergine gepureerd en op smaak gebracht met knoflook, yoghurt, olijfolie en zout. Dit is een van de meest populaire mezes in tavernes. 

  Turkije yoghurt recepten RonReizen aubergine salade
  • Aubergine salade met yoghurt.

  Çılbır

  Çılbır wordt bereid door een ei te pocheren. Roer in een aparte kom yoghurt met knoflook. Leg het gepocheerde ei op een bord en giet de yoghurt eroverheen. Het gerecht wordt geserveerd met gesmolten boter en rode paprika. Çılbır wordt gegeten met geroosterd brood, als onderdeel van een uitgebreid ontbijt of lunch. Het gerecht behoort tot een van de meest gegeten yoghurtgerechten in Turkije.

  Turkije yoghurt recepten RonReizen Çılbır
  • Bijzonder gerecht: Çılbır.
  Meer over